„Дуг језик“ однео 660.000 динара

Поделите:

У жару политичке борбе народни посланици често пређу границу и добију ударац по џепу. Рекордер по опоменама лидер ДЈБ Саша Радуловић

ОПАСКА радикала Милорада Мирчића на последњој седници Скупштине Србије о “краткој хаљини” Зоране Михајловић избила му је из џепа 6.829 динара. То је уједно и најнижа тарифа која посланицима следује за непримерено понашање у парламенту, а од почетка рада овог сазива накупило се чак 662.444 динара, наплаћених на име казни због међусобног вређања, добацивања, кршења Пословника и понеке псовке.

Према рачуници “Новости”, рекордер по броју опомена је лидер покрета “Доста је било” Саша Радуловић. Он је кажњен чак 13 пута и за то је платио укупно 163.907 динара. То значи да су му на казне отишле две и по посланичке плате.

Следи председник “Нове странке” Зоран Живковић: од плате му је укупно одбијено 68.295 динара за пет опомена. Динар више је “платио” радикал Немања Шаровић, за четири опомене.

Живковић нам каже да за његово кажњавање није било реалног основа:

– То се сводило на показивање примитивне моћи оних који те казне деле, јер сам говорио истину. То је однос режима према опозицији. Није од јуче и не изненађује ме. Једино има смисла што тај новац иде у хуманитарне сврхе.

Сличног става је и Шаровић, који каже да владајућа већина наставља стопама својих претходника, “жутих”:

– У демократском свету се не може замислити да будеш кажњен за оно што кажеш. Нарочито што након тога не можеш никоме да се жалиш.

Шаровић, на нашу констатацију да је на казне оставио целу плату, одговара:

– Ништа нисам оставио, већ су ми отели!

Радослав Милојичић (ДС) и Марко Ђуришић (СДС) на седницама су досад “зарадили” по четири опомене и остали сваки без 40.976 динара. И Бошко Обрадовић, лидер Двери. Истакао се у сукобима са председавајућим или колегама из ривалских партија, па је платио 20.488 динара. Његов страначки колега Срђан Ного, по оцени председвајућег, имао је оштрији језик, па је досад кажењен са 34.148 динара.

Највеће појединачне казне од по 34.145 динара и удаљавање са седнице добили су Татјана Мацура (ДЈБ), Бранислав Михајловић (ДЈБ) и Балша Божовић (ДС). Посланици су тад ометали Маријана Ристичевића док је говорио, а према оцени председнице Скупштине Маје Гојковић, Мацура га је наводно и пљунула.

ЗА ЛЕЧЕЊЕ И КУХИЊЕ

САВ новац који се сакупи од казни одлази у Фонд солидарности. Одатле је досад уплаћено 218.553 динара у Буџетски фонд за лечење обољења која се не могу лечити у Србији, а иста сума отишла је манастиру Грачаница, за народне кухиње.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here