Episkop stobijski David: Bugarska crkva odbila „majčinstvo“ i ne daje autokefaliju Makedoncima!

Podelite:

Prošle sedmice mi se javio novinar, koga sam upoznao nedavno (slobodno ću da ga nazovem prijateljem), i pitao me može li da snimi izjavu o pismu koje je MPC uputila BPC, tražeći jednostrano priznavanje samoproglašene autokefalije? Lako sam mu odgovorio da prvo želim da čujem njegov sud, na pitanje jednostavno, savremenom čoveku postavljeno razumljivim jezikom: da li bi se upuštao u analizu i šta bi izjavio  kada bi naša vlada uputila pismo vladi R. Slovačke u kome bi tražila da Slovačka jednostrano primi Makedoniju u punopravno članstvo Evropske unije i potom da zastupa i promoviše njeno „članstvo“ pred svim drugim članovima unije? Odgovorio mi je: rekao bi da u vladi sede neozbiljni i neodgovorni ljudi. Ovom rečenicom završen je naš razgovor i pozdravismo se do sledećeg susreta.

Ne znam kakav je ontološki status ljudi, koji se hvataju na mamac „majka-crkva“, ali se dobija utisak da je to posledica vrtoglavice. Ne samo njihove, nego i brojnih analitičara i eksperata koji se ringišpil koji se vrti na poljani, na kiojima se ispunjavaju reči Svetislava Basare iz knjige Javni sin Nahorov: „Ošamućeni od vrtoglavice, propast će nazvati progresom!“ Teologija strpljivo čeka, da se završi krug ringišpila. MPC želeći da stekne pažnju, izgubila je kredibilitet!

Kada konkretna oblast, na kanonski način, dobija samostalnost u organizaciji svog delovanja, tada se crkvena katedra, od koje je dobila samostalnost oslovljava kao crkva-majka. Na vrtešci se licitiralo sa izrazom crkva-majka, ali se javna licitacija završi samo sa nastojanjem da često ponavljena neistina postane stvarnost. U stvarnosti, Ohridska arhiepiskopija nije imala crkvu-majku! Ona nije bila osamostaljena od druge crkve, budući da je stalno bila autonomna u sastavu Konstantinopoljske patrijaršije, a njena organizacija uspostavljena je carskim dekretom iz 1018. G., od Vasilija Drugog Bugaroubice. U pravoslavlju nema nezavisnih crkava! Možemo slobodno da kažemo da su i autokefalne crkve i autonomne, tj. ne samodovoljne crkve! Rekao sam i ponavljam:npr., ukoliko autokefalna SPC oduzme čin svom episkopu, on ima pravo da se žali Konstantinopoljskoj patrijaršiji, koja saziva sabor episkopa iz svih pomesnih crkava. Ukoliko se utvrdi da je dotičnom episkopu nepravedno oduzet čin, tada se i SPC nalaže da ga primi u svom dostojanstvu. Pravoslavna crkva funkcioniše kao jedna porodica, ali, nažalost, MPC je predugo izvan te porodice, te nema pojma šta se dešava u njoj! BPC znajući da je nemoguće jedonstrano da da autokefaliju MPC, prihvatila je da posreduje kod SPC i drugih crkava. Posredništvo je dobrodošlo! Ono je počelo sa arhiepiskopom Hristodulom koji je 1998. Godine posredovao da počnu pregovori između MPC i SPC, a do sada, više puta konstruktivno su posredovale Konstantinopoljska patrijaršija i RPC, upućijući MPC na dijalog sa SPC i POA.

Pretpostavljam, da javnost sagledav da kad jedan organizam gubi osećaj ravnoteže, uvek postoje ozbiljne, odgovorne ličnosti, koje znaju dobronamerno damisle, da ne izgube tlo pod nogama. Zapano i srednjoevropski mitropolit Antonij (koji je i član novoformirane komisije BPC za posredovanje), umesno kaže da se „desila histerija u vezi problema MPC“. On predočava da ne može da se ignoriše POA u Repiblici Makedoniji i poziva makedonske građane da shvate da se proces priznavanja odvija kroz konsenzus, a ne samo od jedne crkve (Monitor,bg, 24.11.2017) I dr Borislav Cekov, sofijski profesor komparativnog ustavnog prava i crkvenog prava, javno je poručio da je problem MPC isključivo crkveno pitanje, koje treba da se rešava bez spora – kojoj majci će da pripadne dete! Dete MPC, bez sumnje, po Cekovu, „se otrglo od crkvene jurisdikcije SPC, jurisdikcije koju priznaje i BPC.“ Zato Cekov insistira da se oko ovoga pitanja „ne pravi politički metež, budući da je BPC deo saborne crkve, a ne odeljenje bugarskog ministarstva spoljnih poslova“. (Fokus.bg, 22.11.2017). Kod nas je jedino Branko Đeorski vraća svest prelešćenima, predočavajući da „ ne treba da se bude ekspert za crkvena pitanja da se shvati da BPC neće da ulazi u raskol sa pravoslavnom crkvom, prihvatajući apel skopskih očajnika“, tj. da „MPC mora da se vrati u liturgijsko jedinstvo sa SPC pa potom da pretenduje na autokefalnost“. (Sloboden pečat, 23.11.2017).

Na kraju, MPC treba da se zapita da li joj se vrti u glavi da će možda pravoslavne crkve da se povedu za iskazom oficijelnog istoričara MPC, Jovana Belčovskog, koji je za TV Alfa (20.11.2017) kazao:“ Znate li kako smo dobili autokefalnu crkvu? Blagodareći pokojnom Krsti Crvenkovskom! Alala tom čoveku, neka mu je laka crna zemlja. Jednostavno u razgovoru sa predsednikom Titom, Krste je rekao – mi moramo za početak da otvorimo akademiju i crkvu da proglasimo za autokefalnu!“

Izvor:http://plusinfo.mk/mislenje/3647/bpc-odbi-majcinstvo-ne-dade-avtokefalija

Prevod: Pouke.org

Podelite:

2 COMMENTS

  1. Nas će i drugi dilazak Hristov iznenaditi.Mi smo narod u rasulu, mi ne znamo odakle se krenulo, a kamo li kuda idemo. Ovo e propast, edna u nizu, Makedonce nam oteše Bugari a naši mudraci drkaю komuna k….kako im e zabranjeno da se žene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here