IFIMES: Prištinska politička garnitura spremna za sud i penziju

Podelite:

Ne iznenađuje nervoza aktuelnog rukovodstva u Prištini i ishitrena inicijativa za ukidanje Specijalnog suda za ratne zločine, budući da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj još pod teškom hipotekom ratnih zločina, kao i predsednik Hašim Tači, kome se pripisuju i drugi oblici kriminala, navodi se u najnovijoj analizi Međunarodnog instituta IFIMES u Ljubljani.

Prema ocenama analitičara ljubljanskog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, Specijalni sud i Specijalno tužilaštvo za ratne zločine na Kosovu su i formirani da bi se sudilo aktuelnom kosovskom predsedniku i njegovim saradnicima za zločine počinjene na KiM.

Nova vlada u Prištini je stoga, napominje se, idealna za protivnike kosovske nezavisnosti i ne iznenađuju ni informacije da pojedine države koje su već priznale Kosovo najavljuju povlačenje priznanja.

„Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je i dalje pod teškom hipotekom ratnih zločina, (Hašim) Tači je pod hipotekom ratnih zločina ali i drugih oblika kriminala“, stoji u analizi.

Podseća se da je Kadri Veseli, aktuelni predsednik Demokratske partije Kosova (DPK) i kosovske skupštine, bio šef paraobaveštajne službe (ŠIK) na Kosovu i predmet je brojnih istraga.

„Zbog toga ne iznenađuje nervoza u aktualnom vođstvu Kosova i ishitrena inicijativa da se ukine Specijalni sud za ratne zločine što u osnovi predstavlja ukidanje ‘države Kosovo’, jer Specijalni sud je sastavni deo pravosudnih institucija kosovske države“, navodi se analizi.

Time bi, ukazuje se, Tači zaokružio svoju vlast i vladavinu na Kosovu.

Međutim, inicijativa o ukidanju Specijalnog suda je „prelila čašu“ i najveći saveznici Prištine kao što su zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija) brzo su reagovale na navedenu inicijativu i oštro je osudile.

Uz podsećanje da su Tači i Haradinaj izjavljivali da oni ne mogu da zaustave inicijativu za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda, IFIMES konstatuje da bi se u sve to moglo poverovati kada se ne bi znalo da dvojica lidera mešaju u sve i svašta, te da su „privatizovali institucije kosovske države“.

Podeća se i da je samo nekoliko dana nakon što su strane diplomate oštro osudile inicijativu za ukidanje Specijalnog suda, Haradinaju odbijen zahtev za dobijanje vize za ulazak u SAD za najavljenu posetu Nacionalnoj gardi američke savezne države Ajove.

Ukazuje se i da međunarodni pravni eksperti ocenjuju da je Specijalno tužilaštvo za ratne zločine izuzetno kompetentno, jer ga vodi jedan od najuglednijih tužilaca, bivši američki federalni tužilac Dejvid Švendimen, koji je između ostalog bio i tužilac za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga se od Specijalnog tužilaštva za ratne zločine i šefa tužilaštva Švendimena mogu očekivati vrhunski profesionalni rezultati, smatra IFIMES.

Sagledavajući aktuelnu situaciju, IFIMES tvrdi da se Priština nalazi pred novim prevremenim parlamentarnim izborima.

Podseća se da je Haradinaj za premijera izabran septembra prošle godine, te da je reč o čoveku sa, kako se navodi, brojnim hipotekama i čija stranka Alijansa za budućnost Kosova ima svega deset poslanika od ukupno 120 u parlamentu, dok zamenik premijera i šef diplomatije Bedžet Pacoli sa svojom strankom Alijansom za novo Kosovo trenutno ima samo dva poslanika.

Analitičari smatraju da je u postojećim okolnostima najbolje rešenje da vlada u Prištini samoinicijativno kao znak odgovornosti podnese ostavku i da se raspišu prevremeni parlamentarni izbori.

Ti izbori bi, kako se navodi, „zaustavili postojeću agoniju na Kosovu i nazadovanje države u svim segmentima, uključujući i realnu opasnost koja se odnosi na opstanak Kosova kao nezavisne države“.

„Aktuelno kosovsko rukovodstvo nalazi se u međunarodnoj izolaciji, a Priština se nalazi na prekretnici. Neodobravanje vize za ulazak u SAD Ramušu Haradinaju jasan je znak da je aktuelna politička garnitura na Kosovu izgubila međunarodnu podršku, da mora biti sudski procesuirana i otići u političku penziju“, smatra institut iz Ljubljane.

Nove vlasti imaće zadatak da osiguraju bolju budućnost i bolje životne uslove, koji će zaustaviti trend masovnog iseljavanja sa Kosova“, zaključuje IFIMES.

Podelite:

1 COMMENT

  1. Mogli bi Slovenci, kao sefte, prvi da povuku svoje priznanje kosovske nezavisnosti, baš kao što su prvi napustili SFRJ. Bio bi red!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here