Избор је наш: Погрешна је Чавићева изјава о сепаратистичкој политици у Српској

Поделите:

ИЗЈАВЕ неких политичара, а посебно посљедња изјава предсједника НДП-а Драгана Чавића, да владајућа странка у Републици Српској води сепаратистичку политику, упућују да је потребно организовати научну конференцију која би протумачила Анекс IV Дејтонског споразума и на тај начин дефинисала правно-политички систем дејтонске Босне и Херцеговине.

Сепаратизам је у свакој држави противзаконит. Он је најчешће везан за националне мањине или дијелове истог народа у држави који из идеолошких, економских или других разлога, желе да створе своју државу.

Сепаратизам је појава која је везана искључиво за државе, али не и за државне заједнице, каква сматрамо да је дејтонска БиХ.

Такав наш став произлази из чињенице да дејтонска БиХ нема централне институције него заједничке. Начин формирања заједничких институција је принцип паритета, тј. једнаке заступљености, односно равноправности сва три конститутивна народа и оба ентитета, као и начин доношења одлука у њима консезусом, упућује да је суверенитет у ентитетима а да је БиХ државна заједница.

Једино се у Уставном суду БиХ одлуке доносе простом већином, али управо у тој заједничкој институцији, коју чине, по двојица судија представника српског, бошњачког и хрватског народа, налазе се и тројица судија странаца који пресудно утичу на доношење одлука. И управо такве нелегитимне одлуке које су донесене захваљујући тројици странаца омогућиле су и нелегитиман процес слабљења ентитета а јачања Босне и Херцеговине.

Од велике важности би било да се на тој научној конференцији (на којој би били и страни стручњаци из правних наука) поред дефинисања политичко-правног система дејтонске БиХ пронађе и начин како да се ставе ван снаге све нелегитимне одлуке које су донесене на штету ентитета.

Покрет сматра да би боље било да наши политичари, умјесто термина сепаратизам користе термин издвајање или раздруживање.

Подразумијева се да и Федерација БиХ има апсолутно право да се раздружи од Републике Српске, као и обрнуто, при чему се укидају заједничке институције које троше огроман новац грађана и једног и другог ентитета, а показало се да оба ентитета а поготово Република Српска већ сада може самостално функционисати.

(изјава Дане Чанковића, председника СНП Избор је наш)

Факти.орг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here