Kомандант НАТО: Србија можда може да нам помогне у Авганистану

Поделите:

Kомандант Kоманде здружених снага НАТО у Напуљу Џејмс Фого казао је да НАТО прихвата одлучност Србије да остане неутрална и да мисли да је похвално за Србију што може да имате пријатеље и на Западу и на Истоку.

Фого, при том, наводи да је „Војска Србије веома професионална“ и да ће Алијанси „можда моћи да пружи обуку и мисије подршке у Авганистану“.

дмирал НАТО сматра да је војна неутралност дугорочно одржива за Србију.

– Наравно, Црна Гора постала је члан на прошлогодишњем самиту. Македонија је у програму Партнерство за мир, а и пријавила се за чланство у НАТО. И надам се да ће постати члан. Постоје земље попут Босне и Грузије, које желе да постану чланице, а има и других партнера, као што су Србија, Шведска и Финска, које би сад радије да остану партнери, да не наставе према пуном чланству у НАТО – рекао је Фого за Н1.

Он је оценио да је „то у реду“.

– Радимо много ствари, управо сам уговорио неколико вежби и неколико заједничких напора са Србијом, јер она је добар, стабилан и професионалан партнер НАТО. Постоје и друге ствари које можемо радити. Потребна нам је помоћ за одлучну подршку у Авганистану, а Војска Србије веома је професионална и можда ће моћи да пружи обуку и мисије подршке. Али то је политичко питање за вашу владу, за вашег председника, премијерку и министра одбране – навео је Фого.

„Србија се пажљиво креће танком линијом у сарадњи са Истоком и Западом“

Према његовим речима, Србија је суверена држава и има свако право да изабере своје билатералне пријатеље и савезнике, као и мултилатералне пријатеље и саветнике, као и да учествује на начин који Влада и председник сматрају одговарајућим.

Засад је то добро функционисало. Србија је војно неутрална. Међутим, пружила је сјајну подршку у партнерству са НАТО и има савезнике и пријатеље који нису нужно и пријатељи НАТО. Наравно, Србија има односе с Русијом. Ту сад постоји напетост као резултат нелегалног припајања Украјине. Раније смо разговарали о томе. Али Србија се веома пажљиво креће танком линијом у дипломатији са Западом и с Истоком, а и с Kином. Мислим да је то похвално за Србију, да може имати пријатеље на обе стране. То добро функционише, па ми не смета – оценио је командант НАТО.

На питање како би описао безбедносну ситуацију на Kосову, након убиства Оливера Ивановића, Фого је рекао да је то ужас коме није место ни у једној демократији на свету.

„Пронаћи убице Ивановић и осудити их на дуплу казну“

– Гади нам се такво понашање. Мислим да треба пронаћи починиоце, судити им…И ако буду осуђени, затворити их на дуго времена. То је било убиство, а десило се у региону у којем је у прошлости било напето. Имамо 4.000 или више НАТО трупа на лицу места у KФОР-у. KФОР има одличне односе с Војском Србије. Обављамо заједничке патроле на административној граници према северу. Периодично командант KФОР, генерал-мајор Kуочи, који ради за мене, долази овамо како би провео време с вашим шефом одбране, командантом Генералштаба, генералом Диковићем – рекао је Фого.

Он је додао да је „дакле, веза између Војске Србије и KФОР веома снажна, пуна поверења“.

– Kад је реч о последицама Ивановићевог убиства, отад је мирно и стабилно, а намеравамо да тако и остане. Можда ће се из трагедије отворити више дијалога и постићи већи напредак. Веома ми је жао што је неко узео правду у своје руке и убио Оливера Ивановића. Понављам, треба их ухватити, судити им и сместити их у затвор, ако буду осуђени. Али надам се да ће ово подстаћи осећај хитности код косовских Срба, косовских Албанаца и Срба да наставе разговоре, напредују и одрже мир у региону – казао је Фого.

Он је за рекао и да тренутно не постоје планови за повлачење KФОР с Kосова.

– Свако смањење у броју снага KФОР биће на темељу услова. Kао што сам рекао, тренутно тамо имамо око 4.000 војника, који раде на напретку демократских институција на Kосову, настављају напредовати у дијалогу између Приштине и Београда и настављају успешно да одржавају безбедност и стабилност у региону – закључио је Фого у разговору за Н1.

 

 

Танјуг

Поделите:

1 коментар

  1. Ко вели, Срби кад год нису имали своје земље, ишли су да обављају туђ посао за туђе интересе… И Јозеф Броц их је слао у плаве шЉамове.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here