Конгрес САД: Русија може преко Републике Српске да спречи улазак БиХ у НАТО

Поделите:

Република Српска има моћ да спречи улазак БиХ у НАТО, наведено је у извештају америчког Конгреса о утицају Русије широм света, у делу који се односи на БиХ.

„Да би БиХ могла да настави пут ка НАТО, морају се усагласити сва три конститутивна народа – Хрвати, Бошњаци и Срби, која су представљена у Председништву БиХ, те да буду спроведене потребне реформе“ – наводи се у извештају.

У извештају се наглашава да је Српска аутономни ентитет у БиХ који је већином насељен Србима и одржава блиске односе са Москвом, преносе „Независне новине“.

„Иако су централне власти у Сарајеву изразиле подршку имплементацији мера из Акционог плана за чланство, парламент РС је усвојио необавезујућу резолуцију у октобру 2017. године у којој се изражава противљење потенцијалном чланству БиХ у НАТО“ – подсећа се у извештају.

У овом документу се напомиње да је Русија интензивирала односе са „премијером Српске“ /председником/ Милорадом Додиком, што ће успорити настојање земље да постане члан НАТО.

„Председник Русије Владимир Путин се с њим више пута сусретао, иако Додик нема никакву државну функцију. Притом, Путин се није сусретао са централним властима БиХ, што представља кршење дипломатских протокола. Путин је тиме јасно показао ко је за њега пожељан саговорник“ – наводи се у извештају.

У извештају стоји да је Русија јавно подржала „референдум за независност Српске“ /референдуму о Дану Републике/, за који је Уставни суд БиХ истакао да крши права несрба у земљи.

„Ако БиХ крене да прави напредак на путу ка НАТО, Русија би могла искористити утицај на Српску да тај процес успори. Медијски простор је већ припремљен за ту могућност, јер се медији у РС ослањају на анти-НАТО и анти-ЕУ садржај из ‘Спутњикове’ редакције у Београду“ – наведено је у извештају америчког Конгреса.

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да је извештај да се Русија меша у односе унутар других земаља некоректан.

Срна

Поделите:

1 COMMENT

  1. Republika Srpska nije problem, Dodik i Covic se samo brane od Bosnjackog ugnjetavanja i unitarizacije. Problem je Srbija: u Beogradu nastaju i resavaju se svi problemi regije. Tu treba rasterati ovu komunisticku bagru (Vulin, Dacic, Seselj) jednom za svagda i Srbiju hrabro povesti u NATO i u EU. Posle toga ce svi problemi da legnu u regiji: i Makedonija i BiH i Kosovo i Crna Gora ce pokusati sve da uhvate prikljucak i krenu za Srbijom. Dok god je Srbija konfuzna i nesvrstana crna rupa sa slabom ekonomijom svi ce bezati od nas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here