Kongres SAD: Rusija može preko Republike Srpske da spreči ulazak BiH u NATO

Podelite:

Republika Srpska ima moć da spreči ulazak BiH u NATO, navedeno je u izveštaju američkog Kongresa o uticaju Rusije širom sveta, u delu koji se odnosi na BiH.

„Da bi BiH mogla da nastavi put ka NATO, moraju se usaglasiti sva tri konstitutivna naroda – Hrvati, Bošnjaci i Srbi, koja su predstavljena u Predsedništvu BiH, te da budu sprovedene potrebne reforme“ – navodi se u izveštaju.

U izveštaju se naglašava da je Srpska autonomni entitet u BiH koji je većinom naseljen Srbima i održava bliske odnose sa Moskvom, prenose „Nezavisne novine“.

„Iako su centralne vlasti u Sarajevu izrazile podršku implementaciji mera iz Akcionog plana za članstvo, parlament RS je usvojio neobavezujuću rezoluciju u oktobru 2017. godine u kojoj se izražava protivljenje potencijalnom članstvu BiH u NATO“ – podseća se u izveštaju.

U ovom dokumentu se napominje da je Rusija intenzivirala odnose sa „premijerom Srpske“ /predsednikom/ Miloradom Dodikom, što će usporiti nastojanje zemlje da postane član NATO.

„Predsednik Rusije Vladimir Putin se s njim više puta susretao, iako Dodik nema nikakvu državnu funkciju. Pritom, Putin se nije susretao sa centralnim vlastima BiH, što predstavlja kršenje diplomatskih protokola. Putin je time jasno pokazao ko je za njega poželjan sagovornik“ – navodi se u izveštaju.

U izveštaju stoji da je Rusija javno podržala „referendum za nezavisnost Srpske“ /referendumu o Danu Republike/, za koji je Ustavni sud BiH istakao da krši prava nesrba u zemlji.

„Ako BiH krene da pravi napredak na putu ka NATO, Rusija bi mogla iskoristiti uticaj na Srpsku da taj proces uspori. Medijski prostor je već pripremljen za tu mogućnost, jer se mediji u RS oslanjaju na anti-NATO i anti-EU sadržaj iz ‘Sputnjikove’ redakcije u Beogradu“ – navedeno je u izveštaju američkog Kongresa.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je izveštaj da se Rusija meša u odnose unutar drugih zemalja nekorektan.

Srna

Podelite:

1 COMMENT

  1. Republika Srpska nije problem, Dodik i Covic se samo brane od Bosnjackog ugnjetavanja i unitarizacije. Problem je Srbija: u Beogradu nastaju i resavaju se svi problemi regije. Tu treba rasterati ovu komunisticku bagru (Vulin, Dacic, Seselj) jednom za svagda i Srbiju hrabro povesti u NATO i u EU. Posle toga ce svi problemi da legnu u regiji: i Makedonija i BiH i Kosovo i Crna Gora ce pokusati sve da uhvate prikljucak i krenu za Srbijom. Dok god je Srbija konfuzna i nesvrstana crna rupa sa slabom ekonomijom svi ce bezati od nas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here