Ланистери – Словенци, Таргеријани – Kарађорђевићи, Албанци… ?

Како Хрвати виде Игру престола

Поделите:

Један хрватски шаљиви сајт развио је теорију о томе да је славном писацу Џорџу Р. Р. Мартину главна инспирација за серијал „Игра престола“ била бивша Југославија.

Мартин је прву књигу из серијала – „Песме леда и ватре“, написао између 1991. и 1996. године, у време када су ратови на Балкану била велика тема у медијима.

Рат је почео тако што је шест југословнеских република (седам ако се Kосово рачуна као засебна територија), започело борбу за самосталност, наводи се на сајту.

Погледајте које су сличности примећене између бивших југословенских република и народа Вестероса.

Ланистери – Словенци, плави, богати народ, који увек мисли да је бољи од других.

Хват – Славонија и обала (Северна Хрватска), плодно тло, никад на власти, али увек кључни фактор.

Грејџој – Далматинци (Хрвати из Далмације), једини људи које поштују су они сами, верују да су други слаби. То су људи мора, пирати.

Вејл – Црна Гора, одвојена планинска територија, неосвојива. Чудни породични односи, синови на првом месту. Имају сокола на грбу.

Дорна – БЈР Македонија, земља на југу. Имају сунце на грбу. Увек су се одвајали од осталих. Тамнопути згодни мушкарци, донекле другачији од осталих народа бивше Југославије.

Баратиони – народ Босне и Херцеговине, крупни и храбри људи, спремни да једу и пију. Неум је Kрајолуј, с обзиром на то да има излаз на море. Роберт је као Тито, који је умро кад је започело уједињавање.

Север – Србија, земља вукова и античких хероја. Поносни људи, борци за слободу. Неки их виде као дивље и сурове људе. Бела лука је Београд, Kосово је Зид. Иза Зида живе Дивљани (Албанци?).

Таргеријан – Kарађорђевићи, краљевства породица у изгнанству, млада Дени као престолонаследница.

Риверлендс – Војводина (Северна Србија), неутрална земља, слична Славонији. Некако је увек погођена ратовима.

Б92

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here