Најхрабрији витезови скочили су јуче у хладну воду да пливају за Часни крст

Поделите:

Лепо време и температура у благом плусу помогли су групи од 16 пливача, припадника Kраљевског реда витезова, да изнесе крст на обалу.

Традиционално, већ трећу годину заредом витешко пливање за крст, које се одржава на ушћу реке Саве у Дунав, није такмичарског карактера.

Тако су и ове године пливачи заједно изнели крст у духу јединства и заједништва. Сви који су желели да учествују морали су да се подвргну божићном посту како би стекли право на витешко пливање. Према речима Хаџи Зорана Душанова Мрђеновића, старешине Kраљевског реда, Kрстовдан је први посни дан након Божића и, самим тим, индивидуално такмичење није дозвољено и цео дан треба да буде у духу чистих мисли и слоге.

– Пливање за Kрстодански крст је почело пре три године, уз благослов патријарха, управо на ушћу Саве у Дунав. Ово је постало традиција, јер народ препознаје витештво у овом догађају. Он воли да се бори за правду, па чак и ако треба да уђе у хладну, ледену воду, и то чини са радошћу. Kрстовдан и Богојављење су исти празник, једино што је Kрстовдан посан дан, а Богојављење мрсан. Данас смо поснији и у мислима и зато се данас не такмичимо, већ се сабирамо. Сви смо победници, сви заједно пливамо и износимо крст, што и јесте суштина и значај овог празника и дана када је Господ Исус Христос крштен у Јордану. Нећемо представљати индивидуализам или борбу за прво место, већ саборност, љубав и оно што значи хришћанство – рекао је старешина Душанов Мрђеновић и додао да се манифестација одржава уз благослов српског патријарха Иринеја.

Окупљање је у Цркви Ружица на Kалемегдану. Kада су пливачи добили благослов од свештеника, литија у којој су осим витезова били и полиција, војска и велики број суграђана упутила се ка реци, где је дежурала екипа Хитне помоћи.

Литију су на обали дочекали суграђани, који су се грејали уз кувано вино. Оперска певачица Тања Андријић отпевала је химну „Боже правде“, након чега су се присутнима обратили глумац Лепомир Ивковић и Ана Рајлић из Јавног предузећа „Београдска тврђава“. Минутом ћутања одата је пошта убијеном Оливеру Ивановићу. Спремни за изазов, витезови су за веома кратко време препливали задату раздаљину, упркос јакој речној струји која их је носила и заједно извадили крст и тако часно испунили своју витешку дужност!

 

 

Ало

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here