Nemanja Starović: Izrael – Država koja se svaki dan bori za svoj opstanak!

Podelite:

Tribina „Izrael 1948–2018. godine” održana je u utorak 13. februara u Klubu „Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač bio je Nemanja Starović, istoričar. Gost tribine bio je Predrag Rajić, pravnik i politički analitičar.

Formiran u svom modernom obliku pre tačno sedam decenija, Izrael predstavlja državu koja se svakim danom bori za svoj opstanak u nepovoljnom, a često i neprijateljskom okruženju. Uprkos tome, radi se o državi čiji građani uživaju visok stepen političkih sloboda, kao i najviši standard življenja na čitavom Bliskom istoku.

 Prihvaćen kao deo političkog Zapada, Izrael od svog osnivanja neguje strateške veze sa Sjedinjenim Američkim Državama, za koje Jevrejska država predstavlja odskočnu dasku za projekciju sopstvenih interesa u uvek važnom regionu Bliskog istoka.

Nova politika predsedničke administracije Donalda Trampa kao da još više u fokus stavlja partnerstvo sa državama poput Izraela i Saudijske Arabije, a sve u cilju suzbijanja sve snažnijeg uticaja Irana.

U nastavku tribine Starović je govorio o strateškoj vezi Izraela i SAD-a, istakavši činjenicu da su SAD bitno doprinele i formiranju Jevrejske države, i njenom opstanku.

– Neki tvrde da Izrael predstavlja jednu oazu političkog Zapada u središtu Bliskog istoka, dok postoje i oni koji smatraju da je Izrael društveno i ekonomski najrazvijenija država Bliskog istoka i jedina demokratija na tom prostoru, zbog slobodnih izbornih procesa i slobode štampe – rekao je Starović.

Aktuelni premijer Izraela Benjamin Netanjahu srdačno je dočekao pobedu Donalda Trampa, čijim dolaskom su odnosi Izraela i SAD-a postali bolji. Veliku ulogu u svemu tome ima i Trampov specijalni savetnik za Bliski istok i zet Džered Kušner, koji je porodični prijatelj porodice Netanjahu.

Trampova odluka da prizna Jerusalim za prestonicu Jevrejske države nije rezultirala intifadom, što su očekivali ekstremniji politički predstavnici Palestinaca, ali je svakako antagonizovala brojne tradicionalne američke saveznike u regionu, poput Jordana ili Turske.

Na kraju predavanja, gost tribine Predrag Rajić podelio je sa brojnom publikom svoje utiske povodom nedavne posete Izraelu.

KCNS

Podelite:

1 COMMENT

  1. Jadan smo mi narod ako su nam mladi istoričari ovako glupi. Gde mu je mozak cerebrum? Nikada se nije zapitao kako su to svi narodi koji su dolazili u kontakt sa židovima (od reči judej, ang. džud) uvek protiv njih, počev od nekakvih egipćana, te nekakvih španaca, te poljaci, te frankija, te nemci, te russki narod, te naš Jaša Tomić. Možda su ih najbolje definisali angličani- oni su POLA ili semi-finale=polu finale (semiti). Poluljudi, valjda. Obrezuju se kao i suniti ili islamisti. I u zvaničnoj našoj crkvi se „slavi“ 14.januara „obrezanie Gospodnje“! Otkada se mi Srbi obrezujemo?
    Ako je taj israel tako dobar za život zašto rotšildi nisu digli svoje dupe iz londona kao i ona ekipa iz SIONA u Švici, pa potegli u svoju novu državu!?
    Biće da je hucpa i gavvah, i ko zna šta još?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here