Опет судар сила преко леђа Србије

Поделите:

НОВИ извештај демократа у америчком Сенату, у којем је описано руско мешање у интересе САД широм Европе и који помиње „злоћудни утицај Русије у Србији“, Кремљ је у четвртак оценио као „параноичну забринутост“.

Портпарол руског председника Владимира Путина, Дмитриј Песков, поручио је да су наведене оптужбе „апсолутно неосноване“ и не само да штете билатералним односима, већ и самим САД.

Извештај, који је припремио сенатор Бен Кардин, вођа демократа у Спољнополитичком одбору Сената, говори о руском утицају на изборе у Европи и да је потребно основати организацију сличну Националном центру за борбу против тероризма, која би координисала америчку реакцију на то мешање.

Што се тиче руског утицаја на Србију, он се, по овом „налазу“, манифестује кроз културне везе, пропаганду, енергетику и војне односе. Због тога се Вашингтон позива да посвети већу пажњу Србији као важној земљи региона, да јој се одобре већа средства за помоћ ради одбране од руског утицаја, као и да високи амерички званичници чешће посећују нашу земљу.

ДАЧИЋ: ПОУЗДАНИ ПАРТНЕР САД ПРИОРИТЕТ наше спољне политике је унапређење већ добрих односа са Руском Федерацијом, а с друге стране желимо да унапредимо односе и са САД. Иако немамо исте ставове у погледу решавања косовског питања, имамо исти циљ, а то је стабилност Западног Балкана и у том смислу, Србија је поуздан и одговоран партнер – истакао је шеф дипломатије Ивица Дачић, у предавању полазницима Дипломатске академије.

Овакве захтеве демократа, Александар Гајић из Института за европске студије сматра једним видом унутрашњег политичког притиска на председника Трампа. А, хоће ли он испунити наведене захтеве, зависиће од тога да ли ће се демократским сенаторима придружити и део републиканских.

– Не бих искључио да је извештај рађен под утицајем људи који раде у разним америчким невладиним агенцијама које су активне и у Србији и које „пренадувавају“ ситуацију на терену из чисто економских мотива, како би њихове организације добиле више средстава за своје деловање – каже Гајић за „Новости“.

Политички аналитичар из САД Обрад Кесић каже нам да питање руског утицаја није толико уско везано за Србију и Балкан, већ да је оно у Америци актуелно још од председничке кампање, а да га демократе сада интензивно користе како би мобилисале своје бирачко тело уочи новембарских избора за Конгрес.

– Њима је то механизам којим доводе у питање легитимитет председника САД. Још у смерницама спољне политике, које је Трамп дао на почетку мандата, видели су претњу америчком утицају и сада се кроз Конгрес на ту политику утиче. „Акције“ се воде и доњем дому, где заједно демократски конгресмен Елиот Енгел и републиканац Роберт Адерхолт, који иначе има позитиван поглед на Балкан, траже да Америка више чини да сузбије руски утицај – наводи Кесић.

Он указује и да су републиканци на овом терену ухваћени у „клопку“ у односу према свом председнику, с обзиром на то да не желе да у перцепцији својих бирача буду слаби кад је реч о питању од националног интереса.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here