Opet sudar sila preko leđa Srbije

Podelite:

NOVI izveštaj demokrata u američkom Senatu, u kojem je opisano rusko mešanje u interese SAD širom Evrope i koji pominje „zloćudni uticaj Rusije u Srbiji“, Kremlj je u četvrtak ocenio kao „paranoičnu zabrinutost“.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, poručio je da su navedene optužbe „apsolutno neosnovane“ i ne samo da štete bilateralnim odnosima, već i samim SAD.

Izveštaj, koji je pripremio senator Ben Kardin, vođa demokrata u Spoljnopolitičkom odboru Senata, govori o ruskom uticaju na izbore u Evropi i da je potrebno osnovati organizaciju sličnu Nacionalnom centru za borbu protiv terorizma, koja bi koordinisala američku reakciju na to mešanje.

Što se tiče ruskog uticaja na Srbiju, on se, po ovom „nalazu“, manifestuje kroz kulturne veze, propagandu, energetiku i vojne odnose. Zbog toga se Vašington poziva da posveti veću pažnju Srbiji kao važnoj zemlji regiona, da joj se odobre veća sredstva za pomoć radi odbrane od ruskog uticaja, kao i da visoki američki zvaničnici češće posećuju našu zemlju.

DAČIĆ: POUZDANI PARTNER SAD PRIORITET naše spoljne politike je unapređenje već dobrih odnosa sa Ruskom Federacijom, a s druge strane želimo da unapredimo odnose i sa SAD. Iako nemamo iste stavove u pogledu rešavanja kosovskog pitanja, imamo isti cilj, a to je stabilnost Zapadnog Balkana i u tom smislu, Srbija je pouzdan i odgovoran partner – istakao je šef diplomatije Ivica Dačić, u predavanju polaznicima Diplomatske akademije.

Ovakve zahteve demokrata, Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije smatra jednim vidom unutrašnjeg političkog pritiska na predsednika Trampa. A, hoće li on ispuniti navedene zahteve, zavisiće od toga da li će se demokratskim senatorima pridružiti i deo republikanskih.

– Ne bih isključio da je izveštaj rađen pod uticajem ljudi koji rade u raznim američkim nevladinim agencijama koje su aktivne i u Srbiji i koje „prenaduvavaju“ situaciju na terenu iz čisto ekonomskih motiva, kako bi njihove organizacije dobile više sredstava za svoje delovanje – kaže Gajić za „Novosti“.

Politički analitičar iz SAD Obrad Kesić kaže nam da pitanje ruskog uticaja nije toliko usko vezano za Srbiju i Balkan, već da je ono u Americi aktuelno još od predsedničke kampanje, a da ga demokrate sada intenzivno koriste kako bi mobilisale svoje biračko telo uoči novembarskih izbora za Kongres.

– Njima je to mehanizam kojim dovode u pitanje legitimitet predsednika SAD. Još u smernicama spoljne politike, koje je Tramp dao na početku mandata, videli su pretnju američkom uticaju i sada se kroz Kongres na tu politiku utiče. „Akcije“ se vode i donjem domu, gde zajedno demokratski kongresmen Eliot Engel i republikanac Robert Aderholt, koji inače ima pozitivan pogled na Balkan, traže da Amerika više čini da suzbije ruski uticaj – navodi Kesić.

On ukazuje i da su republikanci na ovom terenu uhvaćeni u „klopku“ u odnosu prema svom predsedniku, s obzirom na to da ne žele da u percepciji svojih birača budu slabi kad je reč o pitanju od nacionalnog interesa.

Novosti

Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here