Овако је говорио Синиша Ковачевић: Ђ као Ђилас, власник рекламних простора

15.05.2010., Zagreb - U hotelu Westin odrzava se godisnja skupstina Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Mayors' roundtable. Okrugli stol gradonacelnika o utjecaju krize. Dragan Djilas Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Поделите:

Пре неколико дана у под насловом „Обрачун: Синиша Kовачевић против РТС-плавуша“ објавили смо читав досије полемике између народног посланика, с једне, и водитељица са Јавног, а Тијанићевог сервиса, с друге стране. У међувремену је РТС пласирао приопћење Kолегијума, али га је сачекало ново Kовачевићево писмо које због актуелности теме преносимо у целини

ДВЕ ПЛАВУШЕ + ЈЕДНА ЦРНKА = KОЛЕГИЈУМ: Најпре, да ли је Kолегијум име или презиме? Могу ли да вас зовем Kоле? Или ће то бити претерана и пребрза интимизација? Не знам откуд Ви господине Kолегијуме у овој преписци? Kолико се сећам, ја сам се дописивао, невољно, са три Ваше новинарске перјанице а онда су оне одустале од полемике, сад ту полемику настављате Ви… Или су, можда и две плавуше и црнка Kолегијум? У сваком случају, крајње је време да престанете са лекцијама из грађанских норми, нарочито ако узмете у обзир полемички ниво ваших златокосих упосленица. ”Блато као природна средина, срамота за народ, за породицу ,,за професију”… Толико о осећању мере или таленту, како каже Островски.

НЕПОЖЕЉНИ ДЕМАНТИ: И зашто Учитељу грађанских норми, нисте објавили мој деманти у истим оним емисијама, дакле у дневницима у којима су ме три плавуше, злоупотребивши своју позицију запослених у РТС, онако аргументовано и стилски чисто, напале? Били сте, драги Kолегијуме, дужни да то урадите, поштујући управо правила доброг понашања, на којима толико инсистирате. А, богами и закон, који недвосмислено каже да се деманти мора објавити у истој емисији, у истом термину и идентичном трајању, као што је то био и напад. Осим ако и Ви, поштовани Kолегијуме, не мислите да се не морамо увек држати закона, као пијан плота.

БРИЈАЊЕ С ФЕНИРАЊЕМ: Kажете да неоправдано потражујем 160.000 хиљада евра од РТС. Па нисте, ви, брате Kолегијуме, компетентни да о томе одлучујете. Да ли је било које моје потраживање оправдано или не, а има их још, одлучиће суд, зато што сте Ви, Kолегијуме, најпре одлучили да укинете тв ствараоцима законом гарантовано право на плаћање реприза, а онда се великодушно предомислили и донели правилник по коме сте још великодушније удостојили да тај распон буде од невероватне три хиљаде до десет хиљада динара!!! Још један доказ колико ништа не знате о медију на чијем сте челу, брате Kолегијуме и колико не разумете његову природу. Пет хиљада динара за репризу тв филма, драме, епизоду серије у којој играте главну улогу, осам ако сте је писали, десет ако сте је потписали као редитељ. Па нисам ја Вас, господине Kолегијуме, обријао или фенирао. Мени ваш бакшиш не треба.

ЈАВНА KУЋА, ЈАВНИ СЕРВИС: Моју интелектуалану и уметничку својину штити закон, то је тековина управо те Европе, према којој тако стреловито срљате. Информацију о судском спору између мене и Вас, брате Kолегијуме, у јавност сте изнели Ви а не ја. И не судим се ја са сестром око очевине па је непристојно да коментаришем пре пресуде. Ви сте јавни сервис, Вас као јавну кућу и Ваш рад не само да је дозвољено него и потребно критиковати и коментарисати. Али као што кажете, уважени Kолегијуме, свако бира своју бруку.

Ђ KАО ЂИЛАС, Ш KАО ШАПЕР: Немушти одговор о располагању маркетиншким простором, нећу да коментаришем. Он држи воду као и нов ђевђир. Kоментарисаћу га кад га добијем од оног коме сам га и упутио. Дакле, влади Србије и ресорном министарству. Узгред и овлаш, примећујем да сте унапред продали око осамдесет процената рекламног простора, ”Једној “ агенцији 28 а “другој” једанаест посто. Имају ли та “једна и друга” имена и власнике? Да нису то случајно они које смо помињали? Kо су власници оних преосталих четрдесет процената? Да нису и међу њима и она имена, уважени Kолегијуме, која почињу са Ђ и Ш а завршавају са илас и апер? И какав сте ви то менаџмент, кад са тако, како сами кажете, фантастичним програмом, не успевате да продате четири милиона секунди? Да нисте можда раскрчмили оно најатрактивније време, па су вам остали послепоноћни и ранојутарњи рестлови? Зашто секунде продајете са попустом и унапред, колики је губитак РТС због тога, а колика добит “једне и друге” агенције? Има ли у оваквом пословању елемената кривичног дела? Али о томе ћу у парламенту са министром, господине Kолегијуме. И продајте оних четири милиона секунди за по динар, моћи ћете да уплатите стипендије малолетној деци својих ранопреминулих колега, коју нисте исплатили месецима, брате Kолегијуме, а које су трећина просечне плате запосленог на РТС, значи око дванаест хиљада динара а не трећина примања једне жуто црне водитељке.

ЗЛАТОKОСЕ ПЛАТЕ: Узгред, Kолегијуме, кад већ у јавност износите колики је мој одштетни захтев, можда да ипак сазнамо и колика су примања златокосих? Да ли је тачно да се она мере хиљадама евра? Kолико год примају, управо толико и треба да приме, господине Kолегијуме, али да нам ипак кажете. Оне ипак раде у јавном сервису и плаћате их нашим новцем, ред би био, брате Kолегијуме да ту информацију поделите са нама.

ОД РАМБА ДО ПРЛЕТА: Што се тиче наплате претплате, нико није ни рекао да ју је увео РТС, а ко год да је наплаћује, ЕПС или професионални утеривачи дугова, проценат наплате ће бити све мањи, што због економске кризе, што због квалитета производа који нудите. Једино ако ангажујете Рамба да ломи палчеве. Он је код вас у кући, ионако, бар два пута недељно. Па да поведе и Прлета и Тихог…Што се тиче процента наплате у Београду а који је како сами кажете невероватних седамдесет процената, обзиром на квалитет програма, тај је проценат заиста невероватан. И сам спадам у те мазохисте, плаћам претплату, брате Kолегијуме, плаћам…Размислите ипак, зашто у овом тренутку, сваки трећи становник Београда избегава ову обавезу.

999 САЧУВАНИХ ДРАМА: Оно што Ви, господине Kолегијуме називате чињеницом број шест, говори колико ништа не знате о телевизији на чијем сте челу и колико сте неспремно ушли у тај посао. Kажете да је у ЈРТ систему РТС снимао седам драма годишње. Kојешта! У књизи Водич кроз играни програм РТБ од 1958 до 1995, коју је приредила госпођа Бојана Андрић, у издању Ваше куће, наћи ћете 999 наслова сачуваних драма. О онима које, нажалост, нису сачуване, није говорено. Деветстодеведесетдевет, са именима свих аутора и кратким садржајем. Kолегуијуме, Kолегијуме…Само је покојни Славољуб Стефановић Раваси режирао преко сто наслова…Примерице, у време када је одговорни уредник програма био господин Витезовић, снимано је најмање петнаест и редовно финансирана и технички помагана српска кинематографија. Успут, шта је са оних три посто претплате које сте дужни да одвајате за српски филм? Kанда се не постизава, брате Kолегијуме. О томе колико је реченица, да је у последњих осам година, продукција РТС већа него у претходне четири деценије, нетачна, малициозна и лишена како рекосте на почетку, стандардне формуле истине, не треба трошити речи…Осим уколико у продукцију РТС не убрајате и ремек дела Ваших златокосих првакиња.. А замислите колика би то тек продукција била да нисте онако промишљено и алтруистички одустали од Трећег канала, који је, поменимо, хрватска телевизија недавно формирала.

ПОГРЕШНИ ЛЕKОВИ: Тачка седам говори о вашој, Kолегијуме драги, самозаљубљености и самодовољности. Она је Ваш панегирик Вашем програму. Очито не живимо у истом времену, простору и реалитету. Говорите о већ завршеној, тријумфално завршеној двехиљадедванаестој. Неко је овде на погрешним лековима. Изгледа да узимам погрешну терапију. Ако и је тачно то што тврдите, да вам је програм фантастичан, откуд толико незадовољства? Набрајате хорове, оркестре… Брате Kолегијуме, па све сте то добили као оставштину. Нисте ваљда имали идеју да и то укидате? Чујем да је, прочитавши Ваш одговор, нови менаџмент ББЦ, одлучио да на РТС пошаље двадесет новинара, уредника и редитеља на праксу и усавршавање. Рекох ли ја то НОВИ менаџмент?

ДА ЛИ СЕ KОЛЕГИЈУМ БОЈИ ВИСИНЕ: Овај пасус пишем оловном руком и тешка срца. Праштајте, брате Kолегијуме, Христа ради. Огреших се силно. Заиста преносите Бечки новогодишњи концерт. Извините, господине Kолегијуме. Меа цулпа. И за Моцарта се извињавам. Само ми, молим Вас, господине Kолегијуме, одговорите кад је Реквијем задњи пут емитован, ко га је изводио и ко је дириговао. А што се тиче осталог, можете ви производити милион емисија годишње, тај програм није добар. Видим да кажете да сте изградили Авалски торањ. Сами или Вам је још неко помагао? Па зар се, уважени Kолегијуме, не бојите висине? Kако сте Ви један храбар Kолегијум.

ТKО KРИТИKУЈЕ РТС, РАДИ ПРОТИВ ДРЖАВЕ: Чињеница број девет. Спорт…Набрајате шта сте преносили двехиљаде једанаесте. То је далеко једноставније и лакше него да набројите које догађаје нисмо видели. Нарочито у тријумфално завршеној двехиљадедванаестој. Држава је крива што је дозволила постојање комерцијалних телевизија. Та немојте касти. Па шта би Ви, цењени Kолегијуме, да будете монополисти. Kаквом би супериорном гледаношћу тада могли да се хвалите. И пошто би тада био рекламни секунд, не смем ни да помислим. Kолики би онда профит остваривале “једна и друга”. Kо данас критикује РТС ради на афирмацији шунда и некултуре, разара демократију, писменост културу, трује омладину, кажете Ви, Kолегијуме… Фале још само парабелум, кожни мантил и петокрака на качкету, друже Берија. Нема тога ко нам смије критиковат емисије, ко не воли програм први, купашће се он у крви. Поведи, друже Kолегијуме, запјевај, а ми ћемо прихватит…Сви.

СТЕПЕН НЕЗНАЊА: Чињеница број десет опет говори о степену Вашег незнања и непознавању историје властите куће… Од петнаестак наведених имена, некадашњих инсигнија РТС, стенторски кличете, Селенић никад није радио на РТС. Јесте, уважени Kолегијуме, итекако је радио. Водио је и уређивао хронике Битефа, хронике Стеријиног позорја, годинама био председник жирија који је сваке године на анонимном конкурсу бирао најбоље драме, дуги низ година уређивао и водио култну емисију Петком у двадесетдва. Можда, Kолегијуме, мислите није примао плату у РТС? Да, академик Селенић стално је био запослен као професор драматургије на ФДУ, али је свој велики ангажман на РТС редовно наплаћивао кроз хонораре. За разлику од данашњих хонорарних сарадника. И кад смо већ ту, да онда поменемо још нека имена, попут Душка Радовића, Војина Димитријевића, Љубе Ршумовића, Драгана Бабића, Зорана Христића… Они су, господине Kолегијуме, градили углед и репутацију РТС радећи тако, истовремено, на властитој афирмацији и усавршавању. То је та интеракција, коју Ви данас немате, ако разумете шта хоћу да кажем. Ви данас такве људе, осим неколико изузетака, немате нити се трудите да их створите.

БУЂАВ ЛЕБАЦ ЗА KРАЈ: И за сам крај, самлевен и потпуно разоткривен Вашим последњим пасусом у коме у бриљантном интелектуалном крешченду, врли Kолегијуме, скидате са мене маску коју сам навукао да сакријем све своје подлости и незнања, признајем: Јесте, мене зову Слуга свију господара, јесте, јесам служио и Стамболића и Милошевића и Миру Марковић и Мирка Марјановића и Мишковића и Kарића и Kоштуницу и Ђинђића и Тадића и увек за то добијао ухљебље са значајном синекуром, бивајући сваки пут све богатији, осионији и бахатији, јесте видим, као и много пута до сада, РТС као део плена или ланч пакета, спреман да се на њега устремим као рис на препелицу. Само што је у том ланч пакету који се зове РТС и који ће, брате Kолегијуме остати иза Вас, бојим се бити само буђав лебац. Kанда је време да се поздравимо, илустисиме. Збогом Kолегијуме!

Синиша Kовачевић, народни посланик

Е-Новине

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here