Pahor: Ako ispunite uslove, spremni smo da ubedimo pet članica EU da priznaju Kosovo

Podelite:

„Ako Kosovo bude ispunilo uslove, ako i dalje ima iskrene razgovore sa Beogradom i ako poštuje postignute sporazume, mi nemamo razloga da ga ne podržimo. Mi smo kao prijatelji Kosova spremni da ubedimo pet članica EU da priznaju nezavisnost Kosova“ – kazao je predsednik Slovenije, Borut Pahor. On boravi u zvaničnoj poseti Kosovu. Danas se sastao sa kosovskim predsednikom, Hašimom Tačijem, a sutra će govoriti pred poslanicima u kosovskoj skupštini.

Pahor: Saradnja Kosova i Slovenije će se i dalje razvijati

„Očekujem da će Kosovo ratifikovati Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, da će poštovati postignut sporazum između Beograda i Prištine u Briselu i da će formirati Zajednicu srpskih opština,“ kazao je Pahor takođe.

Na pitanje kako će se završiti dijalog Beograda i Prištine u Briselu, slovenački predsednik je odgovorio:

„Niko ne može da kaže kada će se i na koji način završiti razgovori, ali je bitno da sporazumi budu uzajamno poverljivi i da se poštuju.“

Obećao je i da će se saradnja između Kosova i Slovenije i dalje razvijati.

„Pomažući jedni drugima u regionu Zapadnog Balkana doprinećemo miru, bezbednosti, blagostanju i evroatlantskoj perspektivi ovog regiona“ – saopšteno je iz kosovskog predsedništva.

Tači: Uvek ćemo vam biti zahvalni

Hašim Tači je, sa druge strane, podsetio da je Slovenija „jedna od prvih zemalja“ koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova:

„Uvek ćemo biti zahvalni na priznanju koje ste dali Kosovu.“

Naš je cilj da što pre postanemo deo NATO-a, Evropske unije i organizacije Ujedinjenih nacija, dodao je.

„Kosovo je izgradilo sjajne odnose sa svim susedima,“ kazao je i istakao da Kosovo, kako je rekao, sarađuje sa Srbijom i da će se potruditi da ispoštuje sve sporazume postignute u Briselu.

„Kosovo nije Katalonija, a Srbija nije Španija“

Kosovski predsednik je kazao i da su članice EU koje nisu priznale kosovsku nezavisnost podržale Ahtisarijev plan, te da sa tim zemljama Kosovo takođe ima odličnu saradnju:

„Ostao je formalni akt priznanja. Zato se mi nadamo da će Grčka, Slovačka, Rumunija, Kipar i Španija priznati Kosovo. Mi smo naglasili da svaki pokušaj da se napravi paralela između Kosova i Katalonije nije moguć, jer Kosovo nije Katalonija, a Srbija nije Španija. To se ne može porediti, zbog toga smatram da se Strategija o proširenju Zapadnog Balkana Žana Kloda Junkera, o kojom sam razgovarao sa gospodinom Pahorom, može ispraviti, odnosno dopuniti. Nije tajna da je Kosovo više očekivalo.“

Bez otvorenih pitanja

Slovenija i Kosovo nemaju otvorenih pitanja, dodao je dalje:

„Drago mi je što su slovenački investitori prisutni na Kosovu i koristim priliku da pozovem sve koji žele da investiraju na Kosovu da to učine.“

Početkom meseca održana zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Slovenije, Brnabić sa Pahorom: Dobra i politička i ekonomska saradnja

Pahorovoj poseti Prištini prethodila je i četvrta zajednička sednica Vlade Srbije i Vlade Slovenije, na Brdu kod Kranja, kojoj su predsedavali premijeri dve države, Ana Brnabić i Miro Cerar, koja je održana 1. februara.

Na sednici dve vlade razmatrani su zajednički projekti, mogućnosti za investicije, situacija u regionu, kao i nastavak dijaloga o sukcesiji, odnosno podeli imovine nekadašnje SFRJ. Sednici dve vlade su prethodili bilateralni susreti resornih ministara i njihovih kolega iz Slovenije. Potpisana su i četiri nova sporazuma, javio je tada RTS.

Pahor se takođe sastao sa predsednicom Vlade Srbije u Ljubljani, gde su razgovarali o, kako je saopšteno iz ove vlade – „aktuelnim političkim temama u regionu Zapadnog Balkana“.

„Na sastanku je zaključeno da su Srbija i Slovenija posvećene unapređenju saradnje kroz otvoreni politički dijalog i uzajamnu podršku u važnim pitanjima“ – saopšteno je tada takođe.

Na kraju zvanične posete Sloveniji, premijerka Ana Brnabić ocenila je, kako je preneo tada RTS – da je saradnja Srbije sa Slovenijom dobra i u političkom i u ekonomskom pogledu, kao i da srpske kompanije imaju sve veći prodor na slovenačko tržište.

 RTK2/Rtv Kim/KoSSev

Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here