Пахор одговорио на критике из Србије

Поделите:

ЉУБЉАНА – Председник Словеније Борут Пахор данас је одговорио на критике највиших званичника Србије због његових изјава да ће Словенија радити на томе да обезбеди признање Косова од чланица ЕУ које то још нису учиниле, нагласивши да је Косово једно од главних политичких питања о којем Словенија и Србија имају приметно различите ставове.

Како је наведено у прес саопштењу из кабинета словеначког председника, Пахор није сигуран да ли су председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић у потпуности упознати са његовом изјавом о дипломатској подршци признавању Косова међу чланицама ЕУ, пренела је агенција СТА.

Како преноси СТА, у Пахоровом саопштењу се експлицитно каже да ће Словенија подржати Косово уколико испуни одређене услове, укључујући поштовање споразума о нормализацији односа Приштине и Београда, формирање заједнице српских општина на северу Косова и ратификацију споразума о граници са Црном Гором.

Како се наводи у саопштењу из кабинета словеначког председника, Пахор верује да је, упркос познатом одбијању могућности од стране Србије да дипломатски призна Косово, српске власти требало да узму у обзир то што је он напоменуо да Косово треба да испуни наведене услове уколико очекује помоћ Словеније, преноси СТА.

Председник Србије Александар Вучић реаговао је у понедељак на изјаве Пахора, упитавши како словеначки председник Борут Пахор жели да убеди преостале чланице ЕУ да признају једнострану проглашену независност Косова, када нам је Шпанија све већи савезник.

Премијерка Ана Брнабић рекла је, такође у понедељак, да је непријатно изненађена изјавом председника Словеније да ће покушати да утиче да пет чланица ЕУ које нису признале Косово то учине, те оценила да таква изјава није у складу са добрим и пријатељским односима са Словенијом.

О томе, истакла је, није било речи током недавно одржаног састанка који је, како је рекла, био дуг и отворен. (Танјуг)

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here