Патријарх: Нема подела у СПЦ око питања Косова

Поделите:

У СРПСКОЈ православној цркви не постоји подела око дијалога о Косову и Метохији. Опште је познат став Цркве о нашој светој земљи и чврсто верујем да по том питању неће бити размимоилажења.

Ово је, ексклузивно за „Новости“, изјавио патријарх Иринеј, који том поруком енергично одбија спекулације које су се ових дана појавиле у појединим медијима, а које су погонско гориво пронашле у јавном нападу митрополита Амфилохија на председника Александра Вучића.

Његова светост није хтео да се упушта у тумачење ових гласина и категоричан је у ставу да је српском народу у целини – неопходно јединство на свим пољима и то не само у разрешавању компликованог косовског чвора.

Подсетимо, поједини медији су протеклих дана спекулисали да су, наводно, неке владике у тајности покушале да прикупе потписе за одржавање ванредног Сабора СПЦ на коме би се, између осталог, сучелили ставови о предлогу решења за косовско питање о ком већ месецима у националним институцијама и свим круговима друштва траје отворени дијалог.

Да ризик од цепања или дубљих неслагања у Сабору Српске православне цркве не постоји тврди историчар и некадашњи председник Међурелигијског савета Александар Раковић.

– Ова врста ризика на тему будућности Косова и Метохије не постоји. Црква је кроз божићну посланицу коју потписују сви архијереји заузела јасан став да за СПЦ не долази у обзир ни подела, нити било која форма признавања независности покрајине. Разлике у виђењима политике председника Вучића о косовском питању патријарха Иринеја и митрополита црногорско-приморског Амфилохија њихова су лична мишљења на која свакако имају право. Када је реч о виталним питањима српског народа, какво је будућност јужне покрајине, међу њима нема суштинске разлике.

ИЗВОР ГЛАСИНЕ

ПОДСЕТИМО, најпре је митрополит Амфилохије јавно напао шефа државе оцењујући да његова политика „води ка предаји Косова и Метохије“. Недуго затим патријарх Иринеј оценио је да се Александар Вучић „лавовски бори за нашу свету земљу“. Ова два опречна става послужила су као извориште за гласину да се СПЦ поделила око питања КиМ.

Новости

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here