Rusija diže ruke od nas?

Podelite:

Vlasti SAD i Velike Britanije i zvanično su registrovale „štetan ruski uticaj u Srbiji“ i najavile ofanzivu na zapadni Balkan. Ruski analitičari, međutim, smatraju da Rusija zaostaje s najavljenim projektima u Srbiji, pa deluje da Zapad pod plaštom borbe protiv uticaja istočne sile ubrzano uzima region pod svoje.

Plan je da se pitanje Kosova i imena Makedonije reši 2018. što je, kako saznaju „Vesti“, deo strategije usisavanja Zapadnog Balkana u NATO. Sada su Američke demokrate u Spoljnopolitičkom odboru Senata pozvale Vašington da posveti Srbiji veću pažnju.

Demokrate primećuju i da je pomoć SAD Srbiji 2014. iznosila 22,9 miliona dolara, a da je administracija Donalda Trampa za ovu godinu predvidela 12,1 milion.

Takođe su zatražili da visoki zvaničnici češće putuju u Beograd. Naveli su da se predsednik Aleksandar Vučić sreo s Vladimirom Putinom najmanje 12 puta od 2012. godine, dok je poslednji američki predsednik koji je posetio Beograd bio Džimi Karter 1980.
Uvlačenje u NATO

„Zloćudni uticaj Rusije u Srbiji manifestuje se kroz kulturne veze, propagandu, energiju i razvoj vojnih odnosa. U Srbiji je znatno povećan broj nevladinih organizacija i medija sa proruskim stavom“, smatraju senatori i konstatuju da je Srbija suočena sa pritiskom dok pokušava da sedi na dve stolice, a da će ruska propaganda uticati na srpsko javno mnenje ako ne bude sprečena.

Isto brine i britanski parlament:“Rusija je proširila meku moć raspoređivanjem velikog broja dopisnika Sputnjika širom regiona i to je glavni izvor agencijskih vesti, naročito u Srbiji, RS i Crnoj Gori“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova već je iznelo stav da SAD koriste politički pritisak kako bi uvukle ceo Zapadni Balkan u NATO. Međutim, Oleg Bondarenko, direktor moskovskog Fonda progresivne politike, smatra da Rusija ništa nije naučila kada je izgubila Ukrajinu iz svoje orbite.
On kaže da su zatvoreni i obustavljeni mnogi ruski projekti u Srbiji. Banke, privatizacija fabrika, modernizacija železničke mreže, investicije… Sve je pod znakom pitanja zbog neisplativosti.
Suviše velikih igrača

Dmitrij Neresov, autor moskovske „Pravde“ piše da na Balkanu ima suviše velikih igrača: Nemačka i Austrija, pa cela EU, Amerika i Turska.
– Alternativa sadašnje ruske politike na Balkanu je uvlačenje u beskonačan, iznurujući i bezperspektivni sukob sa Zapadom. I to u regionu u kojem je situacija zapetljana, gde su svi neprijatelji svima i gde se presecaju putevi velikih igrača. Naravno, usiljeni marš naših desantnih snaga na prištinski aerodrom 1999. svima nam je drag, ali bilo bi glupo da ga ponovimo u balkanskim razmerama – zaključio je Neresov.
Savetnik jedina lasta

Takođe da je Turski tok kroz Makedoniju teško ostvariv, jer nisu Amerikanci zbog toga dve godine sponzorisali proteste protiv premijera Nikole Gruevskog, a sada se taj projekat oslanja na Bugarsku koja je već srušila Južni tok pod američkim pritiskom.

– Ruski institut strateških istraživanja sistematično se bavio Srbijom, ali je s odlaskom Leonida Rešetnjikova i to zamrlo. Zamrznuti su mnogi informacioni projekti, obustavili su rad fondovi rusko-srpskog partnerstva. Redovnim kontaktima sa Srbijom od političara se zanima jedino senator Aleksandar Babakov, savetnik Vladimira Putina. Dmitrij Rogozin vodi međuvladinu komisiju Rusija – Srbija, ali je on zadužen za vojnu industriju i nema previše vremena za rad sa srpskim političarima.

– U takvoj situaciji vrlo brzo će se balkanska pitanja rešavati isključivo u Vašingtonu – zaključio je Bondarenko.
Siromašni Balkan skup zalogaj

Pavel Kandelj, s Evropskog instituta Ruske akademije nauka, smatra da nisu tačne ocene da je Rusija potpuno izgubila uticaj na Balkanu, ali ni da je to mesto gde se ona sukobljava sa Zapadom.
On priznaje da se Rusija poslednjih decenija nije suprotstavila Zapadu na Balkanu, ali pita da li bi takva pobeda bila nužna.
– Ako pogledamo političke, vojne, informacione, finansijske i ekonomske resurse nije teško izvesti zaključak da Rusija može da ostvari dominaciju na Balkanu kad bi koncentrisala sav potencijal na tom pravcu. Međutim, dostignuta prevlast na najsiromašnijem delu Evrope, kojem su životno potrebni donacije i spoljne investicije, predstavlja projekat koji sadrži samo velike troškove. To bi negativno uticalo na prvostepeni nacionalni zadatak, podizanje ekonomije zemlje – objašnjava Kandelj.
Prema njegovim rečima, Rusija izbegava sukob na Balkanu i njeno ekonomsko prisustvo nije pokušaj da ga odvoji od EU, ali izaziva rusofobsku reakciju Zapada koji ne želi konkurenciju.
Zamka za Trampa

Srpski analitičari smatraju da Balkan treba sagledavati kroz odnos SAD i Rusije.
Dragomir Anđelković za „Vesti“ kaže da je čitava situacija odraz unutrašnje borbe u SAD protiv predsednika Donalda Trampa. Odnosno da protivnici pokušavaju da ga uvuku u veće probleme poput priče o globalnoj, pa i opasnosti od Rusije na Balkanu.

– Ruski uticaj kod nas nije veliki, ali je američka politika na Balkanu, a posebno prema Srbiji, bila izuzetno neprijateljska. Stoga bi nezadovoljstvo javnog mnenja Amerikom postojalo čak i da Rusija ne postoji – kaže Anđelković.

Aleksandra Joksimović objašnjava za „Vesti“ da je EU bila u krizi i zaokupljena sopstvenim problemima, što je drugima otvorilo prostor na Zapadnom Balkanu i dovelo do destabilizacije, poput krize u Makedoniji.

– Sada EU zaokružuje bezbednosni aspekt strategijom prema kojoj sve države regiona treba da budu u EU. Amerika ima isti pristup – tumači Aleksandra Joksimović.
Ona očekuje da tokom leta i Makedonija dobije poziv u NATO, ali da se poštuje odluka Srbije o neutralnosti kao i to što Beograd ima potpisan sporazum o saradnji sa tim vojnim savezom.
Moskva političarima poslednja nada

Bondarenko podseća da je Crna Gora ušla u NATO, a da je u Makedoniji pao s vlasti premijer Nikola Gruevski, koji je izrazio spremnost da prihvati produžetak gasovoda Turski tok prema Srbiji.
– Pritom, Gruevski nije bio proruski političar. Na Balkanu se političari okreću Rusiji tek kad vide da više nemaju kud. Tako je bilo i s Borisom Tadićem, a neki smatraju i sa Zoranom Đinđićem – kaže Bondarenko i ukazuje da je i Aleksandar Vučić posle pobede na predsedničkim izborima načinio prve korake u pravcu Brisela i Vašingtona.

Vesti

Podelite:

10 COMMENTS

 1. Englezi i Amerikanci Srbiju i Grcku smatraju svojim zemljama uticaja, zato se Britanska kraljevska porodica orodjavala sa Grckim i Srpskim. Pre ce Zemlja poceti sa se rotira oko Meseca nego sto ce oni dozvoliti Rusiji da ovlada nama i time dobije direktan pristup Mediteranu i Suecu. Samo za tu nasu ulogu Britanci i Ameri treba debelo da plate investicijama i razvojem, ne radimo mi to za dzabe.

  • Hm,hmm…Englezi su, se iskrcali u Grcku,“ goneci nemce“, pobili su,oko 115.000 grckih,partizana,komunista i patriota..uglavikacse amerika,sa polovnim tankerima iz Korejepreko Onazisa,cak su mu dali i udovicu Kenedija..na raspolozenje. Sto se,tice YU,u istom,tom vise imparijalistickom valu,nego obracunu sa fasizmomspremali su,iskrcavanje u YU, Draza je izroao crveni tepih za docek,ali,po,prijemi Titove depese “ ako se iskrcate,sateracemo vas u more“, obustavili su tu nameru,prethodno,pobivsi do120.000 partizana,komunista,patriota u Italiji “ goneci nemce“
   Ova,desavanja su vise “ drugo poluvreme imperijalizma“, a ne “ treci svetski rat“

   • Valu!? Lune Ujac visi po Vidovdanu muti medj Srbima. Idi tamo na Ustaske sajtove pa tamo bulazni. Bez obzira da l su bili Karadjordjevici, Draza ili Tito morali su da saradjuju sa Amerima i Britima. Tadasnja Srbija nakon WWII ie velikom vecinom glasala za Kralja i time Britance, a protiv Crvenog Vampira iz Kumrovca.

 2. Cak su bile rasprave i u Britanskim krugovima da li da puste Nemce u ovaj kraj zbog njegovog znacaja. Tako da naš put u Brisel vodi preko Vasingtona i Londona: ako i dok se oni slazu da mi budemo deo EU mi cemo to biti. Nije ni cudo sto je sad ekonomska kriza u Grckoj i Danskoj: to su zemlje koje je Britanija sa sobom dovela u EU.

 3. Od svih spoljnih sila jedino Nemacka ulaze i vazna je za nas ekonomski razvoj. Od svih silnih drugih prijatelja, Nemacka, sa kojom smo toliko ratovali, najvise otvara fabrike i zaposljava nase ljude i u Srbiji i kod sebe. Tako je bilo i od srednjeg veka, rudari Sasi i podunavske Svabe su mnogo doprinele nasem razvoj. Mi cemo za njih biti vazni kao brana i zastitni region prema nadolazecem savezu Kine i muslimanskih zemalja.

 4. Za predstojecu posetu Japanskog premijera treba dobro da se spremimo da ga doceka i delegacija nasih privrednika skupa sa politickim vrhom. Bitno je da oni investiraju u Srbiju ali i mi moramo da vidimo postoji li ista sto mozemo da prodamo Japanu.

 5. Japan ce za 20 godina verovatno biti nas najvazniji saveznik. Tako da treba videti da li postoji mogucnost da Pink ili Happy TV budu otvoreni u Japanu (bas me zanima kako bi Maric zvucao na Japanskom :)), izvoz Mona jakni i Nicolas odece, investiranje u hotele u Japanu, izvoz Sokolove rakije i drugih kvalitetnih brendova rakije i vina, namenska industrija.

 6. Spoljna politika je produzetak i sredstvo ekonomske politike. Nasa privreda mora da poradi na kvalitetu ako hoce da uspe na stranom trzistu: prednost je sto ima veliku i bogatu dijasporu koja treba da bude prvo i glavno trziste. Ja kao i drugi nasi ljudi u dijaspori rado kupujemo domace proizvode ali vidi se da su proizvodi losijeg kvaliteta, ne menjaju se i ne unapredjuju godinama: mali procenata kakaa i kvalitetnih sastojaka u cokoladi i slatkisima, piva loseg ukusa, rakije obicno neki spiritusi itd. Kvalitet vina je znacajno poboljsan zahvaljujuci malim proizvodjacima.

 7. Rusi (a i Srbi) su zaboravili da su njihovi preci tokom komunizma bili fokusirani prvo na ekonomiju a tek onda na ispraznu ideologiju. Danas se koriste samo ideologijom a ekonomiju su potpuno zaboravili. Nekad su se takmicili koliko su ruda iskopali, koliko traktora proizveli itd (to je kao da se danas takmice u proizvodnji pametnih automobila, kompjutera i vrhunskog softvera). Rusija jos uvek ima 144 miliona jako obrazovanih ljudi, otvorena razna trzista (cak i ona u Iranu, Severnoj Koreji i Kubi) i mogla bi da ima ekonomiju jaku kao Japansku ako ne i jacu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here