Русија: Рамине изјаве за нове сукобе на Балкану

Поделите:

Недавне изјаве албанског премијера Едија Раме о Србији, у контексту Косова и Македоније, пуне су нечега што би могло да изазове нове етничке сукобе на Балкану и угрожава територијални интегритет више држава у региону, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

„Обратили смо пажњу на изјаве албанског премијера Едија Раме од 14. јануара, које се тичу умијешаности његове Социјалистичке партије у процес настанка ОВК и битке за Косово у сусједној Србији, као и о доприносу ове странке у процесу усвајања Закона о употреби језика у Македонији, којим је албански језик добио статус другог званичног језика“, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова, преноси Тас.

Званична Москва је нагласила да Рамина реторика показује да се ради на напредовању „ноторне“ Тиранске платформе, у чије настајање је, како се наводи, био укључен лично Рама.

„Стављање у праксу мјера прописаних у овом документу препуно је онога што подрива уставне темеље македонске државности – Охридски споразум и као резултат тога, доноси етничке немире у региону. Све ово заједно иде у складу са амбицијама за Велику Албанију и угрожава територијални интегритет више држава у региону“, оцијенио је МСП Русије, наводи Тас.

Рама је раније изјавио да његова Социјалистичка партија има највећи допринос за усвајање Закона о употреби језика у Македонији, који је одлуком парламента албански постао други званични језик у државним институцијама и свим срединама гдје живи више од 20 одсто припадника албанске мањинске заједница.

Обраћајући се Омладинском форуму албанских социјалиста, Рама је рекао да би без Социјалистичке партије усвајање тог закона било незамисливо, пренио је портал Алсат М.

– Ова странка не мијења став о националним интересима, ни у тренутку када је формирана ОВК и када је одржана битка за Косово. Ова партија се није и неће промијенити од својих ставова када је у питању национални интерес у односима са свим сусједима – поручио је Рама.

Извор: Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here