Сиријске трупе ушле у Африн, Ердоган најавио опсаду

Поделите:

Турски председник изјавио да ће се наставити операција против курдских Јединица за заштиту народа (YPG) на територији Сирије

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да ће снаге које предводи турска војска наредних дана започети опсаду сиријског града Африна, у оквиру операције протеривања курдских Јединица за заштиту народа (YPG) из тог региона на северозападу Сирије, преноси Ројтерс.

Агенција подсећа да је Турска прошлог месеца заједно са савезницима из редова сиријских побуњеника покренула операцију против YПГ, које Анкара сматра терористичком организацијом и продуженом руком екстремистичке Радничке партије Курдистана (ПКК) која последње три деценије организује побуну на турској територији.

Курдски званичник Бадран Џиа Курд саопштио је у недељу да су снаге сиријских Курда и влада у Дамаску постигли су споразум о уласку сиријске војске у енклаву Африн, како би помогли у одбрани против турских напада.

Према његовим речима, сиријска војска ће ући у Африн наредних дана, а војници ће бити постављени на неким позицијама дуж границе Сирије са Турском, пренео је тада Ројтерс.

Споразум указује на све комплекснију ситуацију на северу Сирије, где су курдске групе, сиријска влада, побуњеници, Турска, Сједињене Америчке Државе и Русија заплетени у сложену мрежу непријатељстава и савезништва, наводи агенција.

Танјуг
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here