Умро је др Ђуро Затезало

Поделите:

Затекла нас је тужна вијест да је несрећним случајем живот изгубио др Ђуро Затезало, историчар који се годинама бавио истраживањем страдања Срба у вријеме постојања НДХ, посебно оним на подручју комплекса логора Госпић-Јадовно-Паг.

Сахрана је у четвртак, 10. августа у 17 часова на гробљу у Доњим Дубравама.

Према још увијек незваничним информацијама, у суботу 05. августа угушио га је дим током спаљивања корова код његове родне куће у Доњим Дубравама. Његово тијело је нађено дан касније усред потпуно изгорјелог подручја.

Како јављају загребачке Новости : „Oкo кућe je избиo пoжaр, a вaтру je Зaтeзaлo пoкушao сaм гaсити и нaшao сe oкружeн вaтрoм и димoм. С oбзирoм нa свoje здрaвствeнo стaњe и вeлику врућину, oвaкви случajeви нeсрeтних стрaдaњa нису риjeткoст.“

Др Затезало је био пријатељ удружења Јадовно 1941. и Јадовнички добротвор.
Из његовог богатог опуса треба издвојити књигу „Радио сам свој сељачки и ковачки посао“ у издању СКД “Просвјета” из Загреба. Ради се о књизи аутентичних свједочења људи који су преживјели геноцид на подручју Независне Државе Хрватске, односно на територију Баније, Лике, Кордуна, Горског котара и Покупља, у времену од 1941. до 1945. године, као и о свједочењима осуђених починилаца тих злочина. Недавно је из штампе изашло и друго допуњено издање ове вриједне књиге.

Круну Затезаловог дугогодишњег рада на истраживању геноцида почињеног над српским народом од стране Независне Државе Хрватске представља двотомна студија Јадовно -Комплекс усташких логора 1941. са зборником докумената. У књизи је објављен и попис 10.502 жртве са подручја злогласне НДХ. Мада је материјал за књигу припремљен још 1991. године, књига је штампана тек 2007. године у издању Музеја жртава геноцида у Београду јер у Хрватској није могла наћи издавача.

Овом књигом је широј јавности објелодањена истина о комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг што је представљало и непосредан повод за оснивање удружења грађана Јадовно 1941. у Бањалуци а касније и у Београду.

Др Ђуро Затезало у Доњим Дубравама 2006. са готовим материјалом за двотомну студију Јадовно.
Др Ђуро Затезало у Доњим Дубравама 2006. са готовим материјалом за двотомну студију Јадовно.

На промоцији удружења у Бањалуци, јануара 2010. на молбу оснивача др Затезало је одредио 24. јун као Дан сјећања на Јадовно.

У мају 2010. године одазвао се мојој молби да пође са нама на Велебит и помогне нам наћи мјесто сабирног логора Јадовну у Чачића доцу. Мада је већ тад био у позној животној доби и озбиљно нарушена здравља, пристао је. Након готово сат времена лутања по тешко проходној шуми, у којој је још увијек у шкрапама било снијега до кољена, чика Ђуро нас је вукао све дубље у шуму, одвојио се од нас и сам нашао мјесто логора. Нашли смо га како сједи на срушеном споменику и плаче.

На том мјесту смо 2012. године поставили први заједнички Крст јадовничким Новомученицима.

Био је учесник и уводничар Прве међународне конференције о Јадовну одржане 24. јуна 2011. у Бањалуци на 70-ту годишњицу јадовничког страдања.

Наш чика Ђуро се радовао свакој новој активности удружења посебно указујући на важност нашег свакодневног рада на нашем порталу Јадовно.срб .

Имао сам част да будем чест гост у његовом дому у Карловцу као и на имању у родним Дубравама.
Мада крхког здравља, посебно након прераног губитка супруге Јелене, радио је и даље невјероватном енергијом.
Трпио је многе увреде, често и у јавном простору, чак и од колега хрватских историчара.

Његово дјело је од непроцјењивог значаја за очување сјећања на страдање нашег народа у Другом свјетском рату.
Слава му и хвала!

Душан Ј. Басташић
Предсједник удружења Јадовно 1941.

Јадовно

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here