Zoran Borovina, legendarni heroj sa Otesa

Podelite:
oran Borovina, pukovnik Vojske Republike Srpske, rođen je 14. februara 1952. u selu Malo Polje (opština Han Pijesak). Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Han Pijesku, a Vojnu akademiju u Beogradu i završnu godinu u Sarajevu.
Poginuo je 4. decembra 1992. u borbama na Otesu, na sarajevskom ratištu. Zorana Borovinu na mesto komadanta Srpske garde na Ilidži je postavio lično Ratko Mladić.
Ono po čemu će pukovnik Zoran Borovina ostati upamćen jeste odlučnost i herojstvo u borbenim akcijama na samom terenu, u sukobima sa neprijateljem. Bio je sasvim prirodan, tih, sa blagim osmehom na licu. Nije voleo nepravdu, i borio se protvi nje na svakom koraku.
Došao je decembar 1992. kada je krenula akcija oslobađanja Otesa, kod Ilidže. Pre same akcije pukovnih Zoran Borovina je izvukao razne kukavice „opštinare“ i druge guzonje, koji su se često skrivali od brobi, i naređivali napada i povlačili ljude, preko motorola.. onda ih je sve obukao u uniformu, i dao oružije u ruke, pa ih je poveo sa sobom u akciju. To im se nimalo nije dopalo, svi su bili ukočeni i oznojeni do gole kože, jer su bili u samrtnom strahu, gledajući neprijatelja u oči.
https://youtu.be/CnySf2C7Dqo
Jedino ko se radovao u srpskim redovima odlasku Zorana Borovine jeste ovaj kadar, koji se ponovo vratio u svoje kancelarije i fotelje jer su se dobro uplašili za svoje zadnjice.
Nakon smrti Zorana Borovine, Otes dobi novo ime – Zoranovo!
Todor Krajišnik je napisao svoju knjigu „Put do sunca“, gde je jedna pesma posvećena pukovniku Zoranu Borovini.
Zločini nad Srbima
Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here