Čuveni francuski operski pevač 1916. izvodi “Bože pravde“ na srpskom jeziku

Podelite:

Marsel Žurne (1867-1933) je bio francuski operski pjevač (bas). Uživao je zapaženu pjevačku karijeru u Evropi, a nastupao je i u najistaknutijim američkim operskim kućama u Njujorku i Čikagu. Ekskluzivno vam predstavljamo snimak iz 1916. godine u kom Žurne izvodi srpsku nacionalnu himnu na srpskom jeziku.

Marsel Žurne je studirao na prestižnom Pariskom muzičkom konzervatorijumu. 1891. godine je nastupio na operskom debiju u Monpeljeu kada je izvodio jednu od Donizetijevih opera. Tri godine kasnije primljen je u pozorišnu trupu u Briselu gdje je stekao slavu kao briljantan bas u operama ‘’Romeo i Julija’’, ‘’Loengrin’’, ‘’Faust’’, ‘’Fidelio’’…

Marsel Žurne/Marcel Journet

Žurne je, tokom svoje istaknute 40-ogodišnje karijere, imao širok repertoar pjevačkih uloga u velikom broju Vagnerovih djela te glavnih francuskih i italijanskih kompozitora.

Kraljevska operska kuća u Londonu, milanska Skala, Pariska opera i njujorška Metropoliten opera samo su neka od poznatih mjesta na kojima je nastupao u prvoj četvrtini 20. vijeka.

Prema ocjeni muzičkih znalaca, Žurne je imao predivan, kultivisan glas i finu tehniku – dosegnuvši apsolutni vrhunac svog umijeća, kao pjevač i glumac, naročito u periodu od 1915-1925. godine.

Svjetsku slavu stekao je 1897. godine kada je debitovao u londonskom pozorištu ‘’Kovent Garden’’. Počevši od  1900. godine  osam sezona nastupao je u Metropoliten operi u Njujorku, a zatim se vratio u Pariz, gdje je igrao do 1931. Žurne je često gostovao u raznim gradovima Evrope i Amerike: Monte Karlu, Madridu, Barseloni, Čikagu i dr, a od 1917. do 1927. redovno se pojavljivao u operskim predstavama milanske Skale, često pod dirigentskom palicom čuvenog Artura Toskaninija.

Brojni snimci svjedoče o Žurneovim izuzetnim vokalnim atributima i visokom standardu njegovih interpretatorskih umijeća. Jedno od takvih izdanja, a nama posebno interesantno, jeste Žurneovo izvođenje srpske nacionalne himne “Bože pravde“ na srpskom jeziku iz 1916. godine.

Pjevačka karijera Žurneova trajala je više od četrdeset godina: posljednji put je izašao na scenu godinu dana prije smrti. Umro je 1933. u Vitelu u svojoj 66. godini života.

Izvor: Sanja Bajić, RASEN

Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here