Dvopređne čarape: Jedinstveni simbol Srbije kog treba zaštiti kao brend

Podelite:

Dvopređne čarape jedan su od nacionalnih simbola Srbije i autentičan predmet knjaževačkog i timočkog kraja. Izrađuju se tehnikom pletenja vune, na pet igala.

U samoj njihovoj izradi uvek se koriste tradicionalne boje, pa se vuna boji na starinski način. Pletu se od vrha stopala prema peti. Od mašte pletilja zavisi kakve će se šare naći na čarapama. Obično su to motivi iz prirode: ptice, cveće, zvezde, a na nekima ima i geometrijskih figura.

Zavičajni muzej Knjaževac

Zavičani muzej Knjaževac

Danas u selima ima malo sačuvanih dvopređnih čarapa i tek poneka žena zna njihovu tehniku pletenja. Za pletenje jednog para dvopređnih čarapa potrebno je sedam radnih dana, ako se dnevno plete po 10 sati. Od drugih vunenih čarapa dvopređne se u mnogome razlikuju po načinu proizvodnje tj. pletenja, po kom su i dobile ime. Pletu se od dve niti crne i crvene boje koje daju osnovnu ornamentiku-šaru, a jarke prirodne boje koriste se za bogate ukrase.

Zavičani muzej Knjaževac

Zavičajni muzej Knjaževac

Dvopređne čarape su deo narodne nošnje timočkog kraja na kojima je, kao ni na jednom delu nošnje, dolazilo do izražaja stvaralaštvo i umešnost pletilje, a imale su i izuzetnu praktičnu primenu. Predstavljale su luksuzan predmet, činile važan deo miraza, kao i opreme koja je pratila pokojnika, a nosile su se u najsvečanijim prilikama. I danas, s obzirom na količinu truda kog je potrebno uložiti za njihovu izradu, prodaju se po cenama od 3000 dinara pa naviše.

dvopređne čarape

Dvopređne čarape za muškarce i žene, kao i za devojke i decu razlikuju se po šarama. Najlepše šare nalazile su se na vidljivim delovima, ali neretko su ukrašavani i ostali delovi čarapa.

dvopređne čarape

U Zavičajnom muzeju Knjaževac kao stalna postavka mogu se videti dvopređne čarape iz perioda od 18. do 20. veka. Ova u svetu jedinstvena zbirka broji blizu hiljadu pari čarapa, a najveći broj čarapa prikupio je i zaveštao Muzeju bračni par Vidosava i Svetozar Popović, koji su bili učitelji u staroplaninskim selima, još pre Drugog svetskog rata.

Osim što su praktičan i dekorativan predmet, one su izvor za proučavanje ornamentike, šara i motiva u srpskom folkloru.

Opanak.net

Podelite:

2 COMMENTS

  1. nije moguće da ove pederske čarape nose i muškarci??
    ja bi se pre ubio nego navukao čarape dugini boja na sebe..
    ajde lezbosi njima to nekako i leži ali muško da ovo natakari onda komotno može i hulahopke a preko toga najbolje dođe neka suknja ili kilt da upotpuni image Perside Nerastović..

  2. verovatno je da će se ove šarene lucifernjače naći kao zaštićen brand zato što tržište pederske robe naglo raste a možda se i firma koja to bude izvozila obogati ali ne verujem da će to mnogo da se prodaje srbima jer iskreno mene bi bilo sramota samog sebe ali pederi holanđani,britanci ili francuzi verovatno će biti oduševljeni novim gadgetom made in serbia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here