Људи сада шмрчу чоколаду уместо дроге

Поделите:

Нови производ који је лансиран у Америци даје потпуно нови смисао речи „чокохолик“.
„Цоко Локо“ је чоколадни прах за ушмркавање. У њему је мешавина какао праха и састојака који се обично налазе у енергетским пићима. Kако пише Неw Yорк Пост, коришћење овог праха је легално, у њему нема дроге, иако на брзину обнавља енергију.

Доктори су већ изразили своју забринутост и истичу да није безбедно шмркати чоколаду.

„Цоко Лоцо“ је направио 29-годишњи Ник Андерсон, који је власник фирме Легал Леан. Његов производ је окарактерсиан као сигурнија, легална верзија сирупа за кашаљ који је у Америци познат под именом „пурпле дранк“, а чија улога је да ослободи од стреса и опусти мозак.

За разлику од тог сирупа, „Цоко Лоцо“ има потпуно другачију намену. Уз какао прах, он садржи и гинко билбоу, таурин и гуарану. Kада се ушмрче, корисник осети брз прилив енергије који траје пола сата до сат. У организму се подиже ниво ендорфина, наводно без последица.

Чоколада за шмркање није нов феномен. Европски клабери чето користе сиров какао као алтернативу тежим стимулансима, а белгијски произвођач чоколаде Доминик Персун је 2007. изазвао велике полемике када је лансирао справу за ушмркавање какао праха.

Лекари упозоравају да таурин и гуарана подижу крви притисак и изазивају појачано лупање срца, а истичу и да када се ови састојци уносе директно кроз нос, последице могу бити значајне.

– Прво нејасно је колико од сваког састојка се апсорбује кроз назалну мембрану. Друго када се чоколада помеша са вашом слузи из носа, може да блокира синусе – рекао је доктор Ендрју Лејн.

Производ није одобрен од стране америчке комисије за храну и лекове јер још нису сигурни како да га окарактеришу. Вена кутије Цоко Лоцо у Америци је 24,99 долара.

 

Nypost

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here