Откривена нова изгубљена врста људских рођака

Поделите:

Тим научника проучавао је нешто потпуно друго када је набасао на изненађујуће резултате

Наша пљувачка открила је научницима постојање непознате древне врсте хоминина (племе у потпородици Хомининае, у хоминине спадају само човек и шимпанза; прим. аут.). Нова студија пронашла је доказе који сугеришу да су се преци данашњих субсахарских људи мешали са до сада потпуно непознатом врстом.

До открића је дошло сасвим случајно. Студија, која је објављена у часопису „Молецулар Биологy анд Еволутион“ проучавала је сврху и порекло протеина МУЦ7 који се налази у људској пљувачки. Овај протеин даје пљувачки конзистенцију и омогућава јој да се веже за микробе у устима, на тај начин бранећи тело од обољења и инфекције.

Kако би проучили историју МУЦ7, научници су анализирали ген одговоран за овај протеин на узорку од 2.500 људи. Резултати су показали да већина модерних људи има слићан МУЦ7 ген, док људи из субсахарске Африке имају потпуно различит ген. У ствари, откривени ген је био толико специфичан да је мање близак људском од неандерталског и денисованског гена.

„На основу наше анализе, највероватније објашњење за ову екстремну варијацију јесте древно мешање – увођење генетског материјала из ‘врсте духова’ древних хоминина. Овај непознати људски рођак може бити представник врсте која је откривена, као што су подврсте Хомо еректуса, или неоткривени хоминин. Ми га називамо ‘врста духова’ јер немамо фосиле“, објашњава Омер Гокџумен, аутор студије са Универзитета наука и уметности у Бафалу.

Проучавајући еволуцију овог гена, научници су успели да закључе да је до мешања субсахарских људи с овом непознатом врстом дошло пре око 150.000 година, као и да је последњи заједнички предак модерних људи и ове врсте живео пре око 1.5 до 2 милиона година.
Ово није први пут да је доказ за постојање врсте пронађен у нашем генетском коду. Денисовани су откривени захваљујући само неколико фрагмената костију пронађених у Сибиру и трагу који су оставили у ДНK људи у Азији. Још једна студија указала је на могућност постојања једне врсте хоминина која је допринела данашњем генетском коду Меланежана.

Иако смо до сада знали да су се наши преци изван Африке мешали са неандерталцима и денисованима, ово откриће представља доказ да слична мешања између људи и хоминина нису била уопште тако ретка као што смо до скоро мислили.

 

 

Њузвик

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here