Пет навика које указују на ниско самопоштовање

Поделите:

Посејеш поступак – пожењеш навику, посејеш навику – пожењеш карактер, посејеш карактер – пожењеш судбину.

Навика упоређивања себе са другима и гледање на друге као да су изнад вас – сигуран је знак завидности. Негирајући своју јединствености, ви издајете себе. Оцењујући себе кроз друге, ризикујете да никада не упознате истинског себе.

​Игноришући сопствени извор снаге, ви сте осуђени на тражење господара, водича, који ( будите уверени) ће се сигурно наћи. Ако не смислите шта да радите са својим животом, појавиће се они који ће то учинити за вас.

Навика такмичења

Иза жарке жеље да се буде бољи од некога, крије се доживљавање себе лошијим од других и покушај да се докаже супротно. Док је угрожени его – ваша једина мотивација, живећете у надмашивању. Увиек ће бити оних који су бољи, и који имају више. Само циљ живота је постојање, а не такмичење. Бити свој, а не бити бољи од комшије.

„Само несрећан човек покушава да докаже да је срећан, само мртав човек покушава да докаже да је жив, само кукавица покушава да докаже да је храбар. Само човјек који зна своју нискост, покушава да докаже своју величину.“. – Ошо.

Навика надања
Одбијајући да верујете у себе, живите у нади и очекивању. Ви се надате да ће вас понети ток, или да ће појавити неко ко ће вас носити кроз живот. Ви све време нешто чекате, а заправо не знате шта чекате. Плаши вас живот, али одговорност вас више плаши.

Живећи по туђем сценарију и нечијим навођењем, лишавате себе магије живота. Чуда се не дешавају на утабаним путевима већ на непознатим стазама. Једном када ризикујете и покренете свој преокрет, видећете да вам нису потребни проводници.

Навика да се тражи одобрење

Kада не знате своју вредност, морате да тражите оцену са стране. У потрази за признавањем, не радите то шта желите, већ то што вам доноси новчиц́ у касу заслуга. Али его не познаје засићење.

И што више признања добијате, тим вам више треба да ојачате сопствени значај. Добија се зачарани круг. Из њега се може извући, спознајучи да ваша вредност иде изнутра, и не стиче се од збира туђих оцена.
Навика манипулисања

Kада не верујете у сопствену снагу, користите туђу за постизање својих циљева. Вољно или невољно, ви постајете манипулатор. Морате да прибегавате свим врстама трикова и вратоломија: вршите притисак на сажаљење, апелујете на савест и играте на осећају кривице.

А када стари тастери зарибају, морају се наћи нови. Развија се лукавство, али не и вера у себе. Искоришћавајући и омаловажавајући друге, нећете ојачати самопоштовање. Уместо да манипулишете, нађите како да мотивишете себе.

 

 

Бебамур

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here