Срећни људи више цене време него новац

Поделите:

Посветити пажњу позитивним стварима, учинити добро дело, бити физички активан, практиковати медитацију – рецепт је за испуњенији живот

Сви желе да буду срећни – зато и не чуди што је истраживање среће последњих година привукло велику пажњу науке која покушава да одговори шта је то што људе чини срећним. Упркос тим напорима научника, и даље мало знамо о томе која понашања, ставови и избори воде ка срећи.

Истраживачи сматрају да је око 40 одсто личне среће под нашом контролом, док је остатак одређен генетиком и спољним факторима. Британски „Индипендент” објавио је листу ствари за које наука сматра да воде ка срећи.

Добри односи са ближњима и њихова подршка: студија која је пратила неколико стотина мушкараца током неколико деценија утврдила је да су најсрећнији и најздравији били они који су гајили чврсте односе са људима којима су веровали и који су их подржавали.

Више ценити време него новац и више вредновати забаву него материјалне ствари: срећнији људи више воле да имају довољно слободног времена него да имају више новца. Како тврде истраживачи, срећне особе радије троше новац на нематеријална искуства, него на куповину ствари.

Благостање: иако им новац није на првом месту, важно је да га имају довољно да не морају да размишљају хоће ли моћи да плате рачуне. Задовољство због новца расте до зараде од 75.000 долара годишње, утврдили су научници.

Посветити пажњу само позитивним стварима, учинити добро дело и помоћи другоме, бити физички активан, практиковати медитацију, дружити се са ведрим и срећним људима, како тврде истраживања, рецепт су за испуњенији живот.

Политика

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here