U Kaliforniji legalizovana „trava za ludovanje“

Podelite:

Marihuana je sada legalna za odrasle osobe sa navršenom 21 godinom

Nova 2018. godina donela je Kaliforniji proširenu legalizaciju marihuane, za koju AP navodi da je dugo očekivana, dve decenije nakon što je ova američka savezna država postala prva u SAD koja je dozvolila upotrebu te droge u zdravstvene svrhe.

Agencija navodi podatke Nacionalne organizacije za reformu zakona o marihuani (NORML) po kojima su vlasti Kalifornije takozvanu „loco-weed“ („travu za ludovanje“) zabranile 1913. godine, a 1972. je pokrenuta prva inicijativa za poništavanje tog zakona, koja je propala.

AP navodi da se Kalifornija danas pridružuje sve većem broju saveznih država, ali Vašingtonu kao prestonici SAD, čije su vlasti dozvolile upotrebu takozvane rekreativne marihuane, iako federalna vlada marihuanu i dalje ubraja u grupu kontrolisanih supstanci poput heroina i LSD.

Navodi se da je marihuana sada legalna za odrasle osobe sa navršenom 21 godinom, a stanovnici Kalifornije moći će i da gaje do šest stabljika po osobi, kao i da poseduju po uncu (28,35 grama) ove droge.

Ipak, navodi se da je samo 90 prdavnica marihuane prvog dana nove godine dobilo dozvolu za početak rada, i to pre svega na području San Dijega, Santa Kruza, Palm Springsa i zaliva San Franciska, dok u gradovima Los Anđelesu i San Francisku rekreativne marihuane neće odmah biti u prodaji pošto lokalne vlasti nisu na vreme izdale posebne dozvole.

 

 

Tanjug

Podelite:

2 COMMENTS

  1. Autor ovog teksta očigledno neuma pokma o čemu piše. Marihuana naučno dokazano ima mnogo više lekovitih svojstava no štetnih. Da luduje može ko hoće i kad hoće. Mnogo je gori alkohol i njegova dejstva od marihuane-konoplje. Zabranu korišćenja konoplje udarili su mafijaši iz trule amerike zbog pamuka i njegove prizvodnje a to ovaj autor teksta niti zna a niti pominje što je u obavezi kada nešti ili nekoga optužuje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here