ЗА И ПРОТИВ УСТАША: У Блајбургу данас митинг и контрамитинг – стигли и министри

Поделите:

Хрватска и ове године у Блајбургу обележава годишњицу страдања усташких војника на крају Другог светског рата. У Блајбургу су и три министра хрватске Владе.

Аустријске власти очекују да ће на комеморацији учествовати око 15.000 људи.

Програм комеморације почиње у 11 сати молитвом код хрватског гроба на месном гробљу у Лојбахер фелду, након чега креће колона према Блајбуршком пољу на којем у 12 сати почиње службени део.

Загребачки “Индекс“ пише да су њихови репортери на путу до Блајбурга видели тројицу министара из хрватске владе – Кујунџића, Кушчевића и Медведа, а да ће тамо бити и председник Сабора Гордан Јандроковић.

Осим тога, они наводе да у Блајбургу има много полиције, да се не продаје алкохолол, па га грађани пију кришом, једу кобасице и пију кока-колу.

“Индекс“ такође истиче да је због скупа током дана била велика гужва на граници између Аустрије и Словеније.

Подсећамо, скуп у Блајбургу је протеклих месеци био у жижи аустријске јавности због многобројних захтева да он буде забрањен.

Осим тога, први пут од одржавања комеморације у Блајбургу биће одржане и демонстрације против овог скупа.

Због ризика од избијања сукоба између учесника два догађаја полиција је одредила да анти-Блајабург демонстрације буду далеко од места на којем се сваке године окупљају десничари из Хрватске.

Комеморација у Блајбургу ове године је суочена са највећом критиком у Аустрији, а јавност је тражила да се скуп забрани, што влада није желела, али зато предстоји могућност да се у закон о забрани величања нацизма уврсте и усташки симболи, како би се забранило њихово ношење на овом догађају.

Римокатоличка црква у Аустрији реаговала је на критике и забранила је политичке говоре за време мисе, као и ношење униформа и симбола, транспаренаната са десничарским саржајем, као и точење алкохола и штандове за продају.

 

танјуг

Поделите:

1 COMMENT

  1. Шта тамо ради званична политика Хрватске… Одласком, они заправо легализују усташки покрет, што је нечувено. Још нису направили отклон од усташа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here