Божићни празници и обичаји: Данас је Туциндан

Поделите:

ТУЦИНДАН (23. децембар); Дан Светог Наума Охридског Чудотворца, ученика и настављача дела Кирила и Методија, који се за живота прославио исцелитељским моћима. Један је од утемељивача медицине на нашем тлу, и оснивач манастира Свети Наум на Охридском језеру. Сам назив Туциндан нема везе са Светим Наумом, него долази од народног обичаја да се на тај дан „туку“ (кољу) печенице (крупицом соли или ушицама секире) за предстојећи празник Божић.

Народни обичаји

На овај празник се у селима коље јагње или прасе, и припрема као печеница за Божић. У Поповом пољу чобанице секу пруће од јасеновог или дреновог дрвета и то трудећи се да их одсеку у највише три покушаја. На прутовима се већ налазе пупољци, и све се то заједно уноси у кућу са бадњаком. Деца се не туку, јер се мисли да ће бити још гора и да ће им изаћи чиреви од батина. У Поповом пољу се овај дан назива Стражњи дан, или Здражњи дан.

 

pravoslavlje.net

Поделите:

1 COMMENT

  1. Tucindan je povezan sa Božićem a slavljenje Božića uopše preuzeto je iz prehrišćanskog vremena, paganstva. U hrišćansko ruho on je obučen tako da se tumači kao dan rođenja Bogočoveka. I to nije u potpunoj suprotnosti sa prehrišćanskim shvatanjem! Veliki Jul je dan kad je Sunce (da li sad kao Bog ili samo manifestacija Boga, to jest Sina Božijeg) u svojoj najnižoj tački u godišnjem ciklusu. To je smrt Boga ali ujedno i njegovo novo rođenje jer sad počinje ponovo Njegov uspon da bi na dan letnjeg solsticijuma dosegao maksimalno visoku tačku. Dakle, tu vidimo veliku podudarnost sa hrišćanskim tumačenjem smrti i novog rođenja.
    Mene bi zanimalo kako su naši preci tačno slavili ovaj dan pre nego što su prilimili Hrišćanstvo, to jest, šta su tačno slavili i slaže li se to sa poznatim kultom Velikog Jula kod nordijskih naroda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here