Жељко Ињац: Ако је патријарх Иринеј киднапован нека намигне

?????????????????????????????????????????????????????????
Поделите:

Реченица из наслова, која је осванула на Твитеру, на један шаљив начин изражава неверицу у оно што је патријарх српски Иринеј изрекао у беседи на литургији служеној 9. јануара поводом обележавања Дана Републике Српске.

Подсетимо, патријарх Иринеј је рекао: „Људи могу да причају ово или оно, али ми видимо колико се председник Александар Вучић бори да сачува Kосово и Метохију“; „Благодаримо Господу што нам је подарио човека који се лавовски бори за српски народ, а посебно за мученичко и страдално Kосово и Метохију.“

Овим речима патријарх Иринеј је заиста развејао сваку сумњу да целокупна црква стоји иза ставова које је неколико дана раније изнео митрополит Амфилохије у интервјуу за херцегновску ТВ у којима је инсинуирао да председник Србије Вучић кроз унутрашњи дијалог покушава да скине одговорност са себе за будућу „издају Kосова“.

Ауторитет патријарха је довољно велик да засени речи митрополита Амфилохија, за кога се претпоставља да има одређени утицај на конзервативнији део верника СПЦ и националисте. Ипак, овако два различита става о државном врху Србије, изречена од два утицајна епископа СПЦ, изазивају доста недоумица.

Да ли је СПЦ подељена око питања Kосова и Метохије? Може се слободно рећи да већина епископа СПЦ има прилично уједначен став по питању односа према косовском проблему. За цркву је Kосово српски Јерусалим. То ће рећи и патријарх Иринеј и митрополит Амфилохије и практично сви остали епископи СПЦ. Просто, за СПЦ је Kосово неотуђиви део српског националног и духовног идентитета, кога нико нема право да се одрекне ни под каквим изговором. Уколико би државни врх заиста кренуо у правцу признања или поделе Kосова, главног и врло озбиљног опонента би имао управо у цркви.

Зашто је онда патријарх „киднапован“?

Опозициони део Србије је остао изненађен изјавом патријарха. Kолико им је с једне стране била драга изјава митрополита Амфилохија, који је у једном моменту постао омиљени опозиционар, чак и оном либералном делу, који готово увек дочека Амфилохијеве изјаве на нож. С друге стране их је толико запрепастила изјава патријарха у којој он не само да не осуђује политику Вучића, него је још и хвали и моли се и захваљује Богу за њега.

Да ли је патријарх заиста киднапован или је по среди ипак нешто друго?

У медијима и на друштвеним мрежама се могло прочитати доста негодовања поводом патријархове изјаве, па чак и таквих конструкција да је патријарх уцењен од власти у Србији, те да је морао да брани Вучића. Напротив, патријархова одбрана Вучића је заиста била искрена и не само искрена него и намерна. Овом изјавом патријарх је намерно ставио до знања и верницима, али пре свега митрополиту Амфилохију и његовој црквеној струји, да „синодска централа“ не пристаје на уцене из Црне Горе. То је био одговор на више нивоа. Један за вернике и државнике, а други за црквену опозицију предвођену Амфилохијем. Тако је привремено заустављена Амфилохијева медијска офанзива, барем до следећег црквеног сабора, који је увек прилика и за нова медијска спиновања, а преко њих и за разрачунавање између појединих црквених струја. За цркву, кроз сву њену историју, уобичајене су ове поделе на више струја. Није то специфичност овог времена, нити пак нека искључива одлика српске цркве. Сасвим је извесно да Амфилохије и пречанска црквена струја, незадовољни својом тренутном позицијом, неће стати у медијској офанзиви. Ипак, не треба очекивати неке озбиљније сукобе и поделе који би довели до раскола. Зато што су изречене разлике на површини медијског и политичког, а у дубини постоји ако не сагласје а оно сигурно врло велика блискост у вези с погледом на косовско чвориште српске историје. Исто тако би и већина епископа и верника осудила оног ко зарад политичких поена или краткорочне користи жртвује јединство цркве и њен опстанак у овом тешком и смутном времену.

Жељко Ињац

 

Данас

Поделите:

10 Коментари

  1. Vrh SPC je na realpatriotskoj liniji i sa izuzetkom dvojca AA pokajnika stameno stoji iza srpskog Mesije KaliNera. Naravcno autora i ostale realpatriote oko Vidovdana teši što se nalaze u ovako probranom društvu fanova srpskog spasioca i preobratioca.

  2. Kosovo je Srpski Jerusalim, Crna Gora je Srpska Sparta, Dubrovnik je Srpska Atina, Makedonija je Srpska Makedonija, Bosna i Hercegovina neotudjivi deo Srpstva. Sve ove teritorije su pod kontrolom anglosaksonske talasokratije. Vise od milion Srba je u Evropi i Americi, vise od pola stanovnistva Srbije je prozapadno orientisano. I za Srpske patriote i za srpske liberale je u interesu da se granica i borba izmedju Ruskih i Americke zone interesa izmesti iz Srbije tamo negde iza Rumunije i Moldavije.

  3. A onih par Srba tipa Amfilohija, Nikolica, Dacica, Vucica i ostale bande, koji su vise ruske patriote nego srpske patriote, koji zazivaju i prizivaju potpun slom Srpstva i u stvari su izdajnici i kvinslinzi svog roda, lepo put pod noge pa pravac Taskenta i Samarkanda pa nek tamo grade prijateljske odnose sa Kinom, Rusijom Turskom i Arapskim zemljama.

  4. I nemoj neko da mi prica da su oni kao pobedili na izborima. Ti izbori su slobodni koliko bi bili slobodni i izbori u gulagu: sigurno bi i tamo Staljin ubedljivo pobedio. Kada su mediji pod potpunom kontrolom ove vrhuske, novinarima se preti i ukidaju se njihove emisije (Utisak nedelje), napadaju na clanove porodica opozicije, tajkuni se hapse kako ne bi slucajno finansirali opoziciju, a nasa mladost, stub naseg drustva, se progoni iz ove zemlje. Vise je ova vlast prognala Srba iz Srbije nego deset Bljesaka i Oluja.

  5. I ne odvajam od ove naprednjacko-socijalisticke klike ni KostuRnicu, Pozderac Vuka i onog primitivnog seljacinu iz Cacka Boska Obradovica. Sve su to stetocine, neznalice i izdajnici, bez ikakvog shvatanja sveta i vremena u kome zivimo.

  6. Koliko je ektremna desnica izgubljena u vremenu i prostoru, toliko je i ekstremna levica. Ona Latinka Perovic kao njihova perjanica misli da izucavanje Srbije XIX veka moze da izvuce zakljucke za danasnje vreme. To ima isto smisla koliko i gledanje u pasulj: nit su tadasnji Srbi danasnji Srbi nit je svet ko sto je i bio. U XIX veku Amerika je imala 70 miliona stanovnika i GDP manji od Britanskog, a sad ima 320 miliona stanovnika i GDP 7 puta veci od Britanskog. Srbi su danas vecinski vesternizovani i imaju svi clanove porodica na Zapadu. Amerika je stvorila Veliku Srbiju unutar Kraljevine Jugoslavije i finansirala Drugu Jugoslaviju.

  7. Srbija moze da krene napred samo ako ekstremisti budu nestali sa politicke scene putem vecinskog izbornog sistema i ostanu samo dve stranke: Napredna kao konzervativna tj desna i Demokratska stranka kao liberalna tj leva. Sustina svake demokratije je mirna smena vlasti u ravnomernim intervalima, i svi ovi pokreti, kao ni fasisti tipa radikala i dveri, kao ni potpuno kompromitovane stranka socijalista (SPS i SRS treba da budu zabranjeni), nemaju mogucnost da samostalno osvoje vlast.

  8. Ljudima je vise muka od Vucica i ne mogu da ga smisle. Ako je zamislio da ce da produzi rok trajanja svoje diktature manipulacijama, politickim ubistvima pred izbore (Ivanovic), njegova avantura ce se zavrsiti krvavo i gore nego Miloseviceva, jer nema DOSa da preuzme vlast. Demokratska stranka ne sprovodi dovoljno svoju ulogu opozicije delom i sto joj vlast ogranicava medijski prostor: mora jasno da istupi sa programom ulazak u NATO, ulazak u EU, borba protiv korupcije, sloboda govora i stampe.

  9. Ulazak u NATO je mnogo jednostavniji nego ulazak u EU jer su blazi uslovi. Sasvim je dovoljno da Srbija udje u NATO da obezbedi stabilnost i sigurnost i da sklone ovaj taman oblak neizvesnosti sa nas. Tad ce nas Ameri i manje pritezati i oko Kosova i oko Republike Srpske: te teme postaju potpuno nebitne. Ako nazadnjaci nece to da urade ima ko hoce: demokkrate. Ulazak u NATO treba da bude glavni adut Demokratske stranke na ovim i narednim izborima. Srbiji trebaju drzavnici a ne politikanti da nas izvuku iz ovih govana u koje nas je uvalila naprednjacko-socijalisticko-radikalska bagra tokom 90tih.

  10. Bilo kakvo resavanje pitanja Kosova bez da Srbija prvo udje u NATO je jednako veleizdaji i isto je kao Milosevicevo prethodno trgovanje Slovenijom, Hrvatskom, Makedonijom itd radi ocuvanja vlasti i lose politike. Znaci prvo clanstvo u NATO pa onda sa pozicije jednakih i clana kluba resavati pitanje Kosova po demokratskim principima. Ljudima na Kosovu treba omoguciti normalan zivotu (ljudi su iako su Sipci, npr i Vels igra fudbal odvojeno iako je clan Velike Britanije) bez da ih formalno priznamo.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here