Мине на Маркалама нису могле да дођу са српских положаја

Поделите:

Професор стратегије на Војној академији у Београду генерал Митар Ковач изјавио је да мине на сарајевској пијаци Маркале, према свим анализама, нису могле да под тим углом између зграда дођу са српских положаја.

„Вечерње новости“ подсјећају да је генерал Ратко Младић осуђен у Хагу за оба масакра на пијаци Маркале у центру Сарајева иако нико није доказао да је Војска Републике Српске /ВРС/ испалила те гранате.

Ковач, који је радио експертизу за одбрану генерала Ратка Младића, рекао је да је ријеч о експлозивним направама и инсценираним догађајима с циљем медијске сатанизације Срба.

„Рукопис постављања тих направа исти је као што су диверзанти муслиманске специјалне јединице користили приликом атентата на првог команданта такозване Армије БиХ Сефера Халиловића 1993. године, када су погинули његова супруга и њен брат“, рекао је Ковач.

Генерал-пуковник у пензији Петар Шкрбић појаснио је да су српски стручњаци елиминисали могућност да је експлодирала мина која је долетјела са српских положаја, јер мине не могу да се забију у бетон, а на Маркалама је направљен мали кратер.

„Маркале један“ догодиле су се 5. фебруара 1994.године, када је од једне гранате страдало 68 људи, а више од је 140 рањено. На исто мјесто је 28. августа 1995. године пало неколико граната и убило 37 људи, а 90 је ранило.

Код првог напада тадашњи изасланик УН за Балкан Јасуши Акаши рекао је да не постоје јасни докази о томе ко је одговоран за напад. Исте изјаве дао је и тадашњи командант Унпрофора у БиХ Мајкл Роуз.

Претходно је Акаши формирао стручну комисију УН састављену од представника пет држава, који су установили да је граната могла да дође и с положаја ВРС и са тачака које је држала тзв. Армија РБиХ.

„Новости“ наводе да је један дански официр постао непожељан у том граду, јер је отишао у њихов штаб и рекао им да престану да гранатирају сопствени народ.

Извор: СРНА

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here