Како се одбранити од инвазије смрдибуба?

Поделите:

С почетком лета муве, комараци, смрдибубе и други инсекати не могу да заобиђу ни једног становника наше земље нити њихове домове, а после свакодневне исцрпне летње битке, наставља се јесења борба против упорних смрдибуба! Са доласком магловитих јутра и хладних вечери, у ваше топле домове, ушушкају се и ови незвани гости па службе за дезинсекцију не мирују ни током јесени. Стигла је јесен и са њом је кренула офанзива смрдибуба на ваше домове како би ваш дом направиле својим до следећег пролећа.

Порекло, изглед и исхрана смрдибуба

Сматра се да су мраморне смрдибубе пореклом из источне и југоисточне Азије а да су у Европу стигле транспортовањем хране, тачније транспортовањем биљака. Зелене смрдибубе пак потичу из Етиопије. Службе за дезинсекцију су 2016. године забележиле највише интервенција на нашим просторима када је у питању овај инсект, а борба против њега ни данас не јењава.

Њихов изглед је у облику витешког штита, а боја им се креће у спектру светлих нијанси зелене, преко тамне браон, до светле и тамне нијансе сиве. Без обзира на њихове боје и ”све нијансе зелене“ које су код нас најзаступјеније, смрад који испуштају се не разликује.

Хране се свим деловима биљака али преферирају изданке и плод у развоју. Омиљене посластице су им слатки биљни сокови воћа (брескве, кајсије, крушке итд.) те хранећи се овим воћкама, остављају за собом велике трагове због којих касније плодови пропадају. У групу посластица спада и поврће па доста често можете видети тамне флеке по парадајзу где поред визуелне штете ова буба може пренети и бактеријско обољење парадајза. Усеви парадајза због бактеријског обољења изазвано бактеријом Xантхомонас цампестрис у врло кратком року почињу редом да пропадају.

Штете које наноси њихова најезда

Оштећења на плодовима изазвана бактеријом које преносе, опажају се као браон или црне пеге. Таква оштећења утичу на квалитет воћа и снижавају му тржишну вредност. Када нападну младе плодове, обзиром да црпе сок из њих јављају се сметње током развоја плода те исти често увене и отпадне са биљке.

Разни усеви, поврћњаци и воћњаци већ годинама трпе велике штете од стране ових инсеката. У периоду најезде с пролећа и крајем јесени, наши пољопривредници неуморно раде на њиховом сузбијању. У рано пролеће, излазећи из скровишта где су презимеле зиму, смрдибубе трагају за храном, тачније, гладне нападају све што им је доступно. Ту где им је извор хране, често полажу јаја па почињу веће миграције које су усмерене ка разним воћњацима, поврћњацима и осталим биљним културама. Правећи за собом огромне штете с обзиром на њихову бројност, пољопривредницима једино као решење остаје сузбијање и уклањање њиховог станишта. Њихов број је тиме увелико смањен наредног пролећа, али оне исте које су успеле да преживе, можете често видети како у великом роју мигрирају према шумама, парковима, трговима али и према вашим двориштима, кућама, становима, канцеларијама. Нема места која им нису доступна и у које не могу да се увуку.

Сузбијање смрдибуба и неке превентивне мере

На нашим просторима све је мање природних непријатеља смрдибуба. Недовољан број птица, оса и гуштера који се хране њима, поготову у урбанијим срединама, утиче на ланац исхране па смрдибуба има у енормним количинама. С обзиром да природа не може сама да изрегулише такав процес где мањак предатора смрдибуба утиче на бројност истих, службе за дезинсекцију већ годинама уназад успевају да смање популацију ових штеточина. У Београду и околини, Eko-Protect 011 ради на контролисању броја смрдибуба и њиховом даљем проширивању.

Оно што ви можете да урадите када је у питању сузбијање мањег броја смрдибуба, је да првенствено ставите заштитне мреже на врата и прозоре. Тиме ћете смањити инвазију ових буба али нећете баш у потпуности успети да их се решите. Ови напасници могу да се увуку у најмање рупе, између прозора и допрозорника, свугде где нађу за згодно место како би презимеле.

Боје смрдибуба су прилагођене нашој животној средини па су тешко уочљиве док их са биљним цвећем уносите у домове. Добро загледајте листове и саксије вашег цвећа пре него што их унесете у кућу и физички остраните смрдибубе ако их приметите. Смрдибубе можете неопажено унети са вешом који се пре тога сушио напољу. Гледајте да узмете убрус, салвету или влажну марамицу па их лагано умотајте, без притискања (како не би пустиле непријатан мирис који дуго остаје на рукама или у затвореној просторији) и одстраните у канту за смеће или wц шољу.

Купите етерично уље нане или белог лука и ставите пар капи око прозора. Мирис ових биљака растерује смрдибубе али и друге штеточине. Ако не успете да решите проблем са смрдибубам, ту су стручњаци за дезинсекцију који вам увек могу помоћу у истребљењу и сузбијању не само ових него и других инсеката.

Сваки проблем је решив, битно је само да на време и адекватно одрегујете.

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here