Kako se odbraniti od invazije smrdibuba?

Podelite:

S početkom leta muve, komaraci, smrdibube i drugi insekati ne mogu da zaobiđu ni jednog stanovnika naše zemlje niti njihove domove, a posle svakodnevne iscrpne letnje bitke, nastavlja se jesenja borba protiv upornih smrdibuba! Sa dolaskom maglovitih jutra i hladnih večeri, u vaše tople domove, ušuškaju se i ovi nezvani gosti pa službe za dezinsekciju ne miruju ni tokom jeseni. Stigla je jesen i sa njom je krenula ofanziva smrdibuba na vaše domove kako bi vaš dom napravile svojim do sledećeg proleća.

Poreklo, izgled i ishrana smrdibuba

Smatra se da su mramorne smrdibube poreklom iz istočne i jugoistočne Azije a da su u Evropu stigle transportovanjem hrane, tačnije transportovanjem biljaka. Zelene smrdibube pak potiču iz Etiopije. Službe za dezinsekciju su 2016. godine zabeležile najviše intervencija na našim prostorima kada je u pitanju ovaj insekt, a borba protiv njega ni danas ne jenjava.

Njihov izgled je u obliku viteškog štita, a boja im se kreće u spektru svetlih nijansi zelene, preko tamne braon, do svetle i tamne nijanse sive. Bez obzira na njihove boje i ”sve nijanse zelene“ koje su kod nas najzastupjenije, smrad koji ispuštaju se ne razlikuje.

Hrane se svim delovima biljaka ali preferiraju izdanke i plod u razvoju. Omiljene poslastice su im slatki biljni sokovi voća (breskve, kajsije, kruške itd.) te hraneći se ovim voćkama, ostavljaju za sobom velike tragove zbog kojih kasnije plodovi propadaju. U grupu poslastica spada i povrće pa dosta često možete videti tamne fleke po paradajzu gde pored vizuelne štete ova buba može preneti i bakterijsko oboljenje paradajza. Usevi paradajza zbog bakterijskog oboljenja izazvano bakterijom Xanthomonas campestris u vrlo kratkom roku počinju redom da propadaju.

Štete koje nanosi njihova najezda

Oštećenja na plodovima izazvana bakterijom koje prenose, opažaju se kao braon ili crne pege. Takva oštećenja utiču na kvalitet voća i snižavaju mu tržišnu vrednost. Kada napadnu mlade plodove, obzirom da crpe sok iz njih javljaju se smetnje tokom razvoja ploda te isti često uvene i otpadne sa biljke.

Razni usevi, povrćnjaci i voćnjaci već godinama trpe velike štete od strane ovih insekata. U periodu najezde s proleća i krajem jeseni, naši poljoprivrednici neumorno rade na njihovom suzbijanju. U rano proleće, izlazeći iz skrovišta gde su prezimele zimu, smrdibube tragaju za hranom, tačnije, gladne napadaju sve što im je dostupno. Tu gde im je izvor hrane, često polažu jaja pa počinju veće migracije koje su usmerene ka raznim voćnjacima, povrćnjacima i ostalim biljnim kulturama. Praveći za sobom ogromne štete s obzirom na njihovu brojnost, poljoprivrednicima jedino kao rešenje ostaje suzbijanje i uklanjanje njihovog staništa. Njihov broj je time uveliko smanjen narednog proleća, ali one iste koje su uspele da prežive, možete često videti kako u velikom roju migriraju prema šumama, parkovima, trgovima ali i prema vašim dvorištima, kućama, stanovima, kancelarijama. Nema mesta koja im nisu dostupna i u koje ne mogu da se uvuku.

Suzbijanje smrdibuba i neke preventivne mere

Na našim prostorima sve je manje prirodnih neprijatelja smrdibuba. Nedovoljan broj ptica, osa i guštera koji se hrane njima, pogotovu u urbanijim sredinama, utiče na lanac ishrane pa smrdibuba ima u enormnim količinama. S obzirom da priroda ne može sama da izreguliše takav proces gde manjak predatora smrdibuba utiče na brojnost istih, službe za dezinsekciju već godinama unazad uspevaju da smanje populaciju ovih štetočina. U Beogradu i okolini, Eko-Protect 011 radi na kontrolisanju broja smrdibuba i njihovom daljem proširivanju.

Ono što vi možete da uradite kada je u pitanju suzbijanje manjeg broja smrdibuba, je da prvenstveno stavite zaštitne mreže na vrata i prozore. Time ćete smanjiti invaziju ovih buba ali nećete baš u potpunosti uspeti da ih se rešite. Ovi napasnici mogu da se uvuku u najmanje rupe, između prozora i doprozornika, svugde gde nađu za zgodno mesto kako bi prezimele.

Boje smrdibuba su prilagođene našoj životnoj sredini pa su teško uočljive dok ih sa biljnim cvećem unosite u domove. Dobro zagledajte listove i saksije vašeg cveća pre nego što ih unesete u kuću i fizički ostranite smrdibube ako ih primetite. Smrdibube možete neopaženo uneti sa vešom koji se pre toga sušio napolju. Gledajte da uzmete ubrus, salvetu ili vlažnu maramicu pa ih lagano umotajte, bez pritiskanja (kako ne bi pustile neprijatan miris koji dugo ostaje na rukama ili u zatvorenoj prostoriji) i odstranite u kantu za smeće ili wc šolju.

Kupite eterično ulje nane ili belog luka i stavite par kapi oko prozora. Miris ovih biljaka rasteruje smrdibube ali i druge štetočine. Ako ne uspete da rešite problem sa smrdibubam, tu su stručnjaci za dezinsekciju koji vam uvek mogu pomoću u istrebljenju i suzbijanju ne samo ovih nego i drugih insekata.

Svaki problem je rešiv, bitno je samo da na vreme i adekvatno odregujete.

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here