Албанци не одустају од југа Србије: ”Источно Косово” треба да буде тема дијалога у Бриселу

Поделите:

Ђерђ Дедај, заменик министра спољних послова тзв. Косова, изјавио је да положај Албанаца у ”Прешевској долини” треба да буде тема дијалога између тзв.Косова и Србије.

”Преговарачки тим Косова треба да понуди као нерешено питање и обавезно  уврсти у дневни ред разговора питање ”Прешевске долине” и не треба да се прихвата Заједница српских општина унутар наше суверене земље без додељивања политичког статуса ”Прешевској долини”, удобности демократских стандарда Европе и међународног права о самоуправи. Лидери ”Долине” треба да буду захтевнији и упорнији у остваривању њиховог политичког статуса и зашто да не траже да евентуално у финалној фази дијалога да се преговарачи укључе директно у разговоре о питању ”Прешевске долине” као стварног проблема који заслужује дугорочно решење.”, рекао је Дедај за албански лист ”Бота сот”. Његово мишљење деле и неки албански аналитичари са Косова и Метохије: Политички аналитичар Скендер Зогај оптужио је Едиту Тахири зато што питање ”источног Косова”, као најважније историјско питање,  није било тема преговора између Београда и Приштине.

”Ово се није десило у потребном тренутку и сада је касно, Србија је искористила тренутак да вешто заобиђе ову тему, држећи зубе на северу Косова.”, оцењује Зогај.

”За промену, ни Косово нема шта да поштује права Срба на Косову. Али и ако се разговара са Србијом о размени територија како се спекулише, иако не верујем да ће се догодити једна таква ствар, неопходно је да се ”источно Косово” убаци у дневни ред, да је тај део увек припадао Косову. Прешево, Бујановац и Медвеђа припадају Косову, а Звечан, Зубин Поток и Лепосавић Србији.”, тврди за овај лист политиколог Фаик Краснићи.

М. Ћурчић, Видовдан

Поделите:

4 Коментари

  1. je i KiM postalo predmet sporova (i podela, kao da je Arktik).Prvo se od jednog geografskog pojma napravio politicko-pravni stvaranjem SAP KiM, cije su granice menjane i u SFRJ, a onda su od tih granica oruzanom agresijom napravljene drzavne koje su, naravno, nepromenljive.

  2. “Predsednik Srbije je rekao da šta god bude urađeno oko Kosova i Metohije mora da ide na referendum i poručio da bilo kakva odluka nije moguća bez ustavnih promena, a da oni koji „ruše“ referendum rade protiv budućnosti zemlje…Vučić je, nakon obilaska „Teleoptik-žiroskopi“, u izjavi novinarima, kazao da ako neko misli da će to biti autonomija u sastavu Srbije, ne treba da laže ni sebe ni narod”.

    Dakle promena ustava i izbacivanje KiM iz preambule, i javno Predsednik drzave govori, ovoreno, da je KiM van Srbije. Opasan lik, mnogo opaasan manipulator srpske javnosti.

    • Na konferenciji za novinare Predsednik, NAJPrdsednik Srbije pred ukrainskim prdsednikom kaze da priznaje celovitost Ukrajine sa Krimom! A ne priznaje celovitost zemlje kojom predsedava. STRASNO! 70% ljudi, Crkva i Sabor, vodeci intelektulci a Vucic na drugoj strani. Strasano! Napravio od Srbijee robovlasnicki vasar gde se radi za 300 evra, predao SVE na KiM Siptarima, i to vodi u svetlu EU buducnost za jos 10 godina traume, kada EU nece ni postojati. To je NAJPreCednik.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here