Албанци поручују: ЗСО је јабука раздора за Косово, ЕУ је на страни Србије

Поделите:

 

Албански аналитичари се оштро противе оснивању Заједнице српских општина на Косову и Метохији, тврдећи да је то покушај српске мањине на Космету да ”Косово прогласи Србијом”, преносе албански медији.

”Мислим да треба да будемо сувише наивни да не бисмо схватили шта се крије иза сувише агресивног инсистирања општина са српском већином и српске државе на оснивању Асоцијације. Уверен сам да ЕУ у процесу дијалога фаворизује Србију. Заборављају или се не баве историјским чињеницама у вези са вишевековним патњама албанског народа и српским геноцидом. Као друго, ефикасна пропаганда и српско нарицање у вези са интервенцијом НАТО-а, без обзира на све историјске чињенице из прошлости и последњу бескрупулозну српску инвазију на Косову са елементима геноцида.”, тврди Љуз Томај за албански лист ”Бота сот”.

Some tens of thousands of Kosovo opposition supporters protest against the deals with Serbia and Montenegro during a peaceful demonstration in Kosovo capital Pristina on Saturday, Nov. 28, 2015. Kosovo lawmaker Albin Kurti from the Self-Determination Movement party and several other members were detained by police after tens of thousands of Kosovo opposition supporters protested against the deals with Serbia and Montenegro. (AP Photo/Visar Kryeziu)

”Расправља се о питању суверенитета косовских власти у северним деловима Косова. Истина је да локалне власти тамо не поштују заставу и државне симболе Републике Косово. Не само једном, прочитао сам како министрима, косовским званичницима, није дозвољен улаз на север Косова.Нисам био изненађен, јер Вулин и Ђурић излазе и улазе са севера, подстичући српску мањину. Читао сам Дачићеве изјаве које се не разликају од изјава злочинца Милошевића.”, додаје Томај, напомињући да ”Заједница српских општина евентуално може да се оснује као тело са надлежностима за општине са српском већином, нарочито у области образовања, језика, културе и људских и мањинских права, док било какав покушај да ЗСО преузме извршна овлашћења, надлежности између јединица локалних и централних власти је неприхватљив и противзаконит”.

”Посреднике треба обавестити колико се ангажује ”мајка Србија” за српску мањину на Косову са свим њеним правима, док је албанска мањина у Србији, мањина без оца и мајке.”, тврде албански аналитичари, напомињући да се ”српска мањина на Косову фаворизује у односу на друге.”.

М. Ћурчић, Видовдан

Поделите:

1 коментар

  1. Kao da formiraju ne znam ti sta: ZSO u najboljem slucaju drugi nivo vlasti (iznad opstine – kanton) sto ima vecina drzava u svetu, a u najgorem slucaju nevladina organizacija. Civilizacijska tekovina je decentralizacija drzave i postovanje ljudskih i manjinskih prava. Nije ni nama u interesu da Kosovo ima nefunkcionalnu vlast. Mnogo bitnije je koji ce model odnosa biti izmedju Srbije i Kosova: Tajvanski model, model Severnog Kipra, Severne Irske, Grenlanda itd. Model dve Nemacke, tj ulazak Kosova u UN ne dolazi u obzir. Ulazak u EU moze kao distrikt ili teritorija (kao sto su Vasington DC i Portoriko deo USA).

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here