Албанци са југа Србије поручују: Србија нас третира као страни елемент

Поделите:

Шаип Канбери, председник општине Бујановац, тврди да су Албанци у Србији у тешкој позицији и да сваког дана напуштају албанске општине, као и да Србија има законе који обезбеђују заштиту мањинских заједница, али да њихово спровођење у пракси представља проблем. Како преноси портал ”Бујановачке”, он је то изјавио на предавању које је одржао у ИСПЕ колеџу под називом ”Положај Албанаца у Долини и могућност размене територија”.

”У Србији постоје закони који су усклађени са ЕУ. Србија има посебан закон о заштити мањина, проблем је примена ових норми у пракси. Наше општине су део најнеразвијених општина у Србији, привредни потенцијали из доба комунизма су таоци.”, тврди Канбери, додајући да се Албанци у Србији третирају као страни елементи као и да ”Албанци у Србији треба да имају иста права као Срби на Косову”. Иначе, Камбери је преко свог званичног Фејсбук профила одао пошту тзв. комаданту Ослободилачке Војске Прешева, Бујановца и Медвеђе,Ридвану Ђазимију познатијем као командант Леши, који је погинуо 24.маја 2001.године у сукобу са српским снагама на брду Гури гат изнад Великог Трновца.

”Убиство команданта неће моћи да убије слободу и будућност нових генерација. Командант и његово дело живеће заувек.”, написао је он. Неколико стотина Албанаца, међу којима су били, осим Камберија, председник СО Бујановац, Аднан Салиху, бивши председник општине и представници локалних власти, посетило је споменик Ћазимију на брду Гури гат, а обилазак овог моста је део манифестације ”Дани Команданта Лешија”.

Бујановачке

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here