Albanci sa juga Srbije poručuju: Srbija nas tretira kao strani element

Podelite:

Šaip Kanberi, predsednik opštine Bujanovac, tvrdi da su Albanci u Srbiji u teškoj poziciji i da svakog dana napuštaju albanske opštine, kao i da Srbija ima zakone koji obezbeđuju zaštitu manjinskih zajednica, ali da njihovo sprovođenje u praksi predstavlja problem. Kako prenosi portal ”Bujanovačke”, on je to izjavio na predavanju koje je održao u ISPE koledžu pod nazivom ”Položaj Albanaca u Dolini i mogućnost razmene teritorija”.

”U Srbiji postoje zakoni koji su usklađeni sa EU. Srbija ima poseban zakon o zaštiti manjina, problem je primena ovih normi u praksi. Naše opštine su deo najnerazvijenih opština u Srbiji, privredni potencijali iz doba komunizma su taoci.”, tvrdi Kanberi, dodajući da se Albanci u Srbiji tretiraju kao strani elementi kao i da ”Albanci u Srbiji treba da imaju ista prava kao Srbi na Kosovu”. Inače, Kamberi je preko svog zvaničnog Fejsbuk profila odao poštu tzv. komadantu Oslobodilačke Vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe,Ridvanu Đazimiju poznatijem kao komandant Leši, koji je poginuo 24.maja 2001.godine u sukobu sa srpskim snagama na brdu Guri gat iznad Velikog Trnovca.

”Ubistvo komandanta neće moći da ubije slobodu i budućnost novih generacija. Komandant i njegovo delo živeće zauvek.”, napisao je on. Nekoliko stotina Albanaca, među kojima su bili, osim Kamberija, predsednik SO Bujanovac, Adnan Salihu, bivši predsednik opštine i predstavnici lokalnih vlasti, posetilo je spomenik Ćazimiju na brdu Guri gat, a obilazak ovog mosta je deo manifestacije ”Dani Komandanta Lešija”.

Bujanovačke

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here