Albanski mediji: Srbija je uoči početka završne faze dijaloga uticala na neke zemlje da ne priznaju Kosovo

Podelite:

Prema pisanju albanskog lista ”Zeri”, pre početka završne faze dijaloga između Beograda i Prištine, Srbija pokušava da utiče na što više zemalja da povuku priznanje tzv. Kosova. Ovaj prištinski list tvrdi da Liberija nije povukla priznanje Kosova, već da Srbija širi ovakvu propagandu da bi uticala na zemlje koje još nisu priznale samoproglašeno Kosovo da to ne učine.

”Poslednje priznanje od države Madagaskar je bilo važno zašto je diskreditovalo srpsku propagandu i strategiju srpskog ministra spoljnih poslova. Ova izjava od strane srpske strane o povlačenju priznanja je demantovana. U ovim naporima Srbiju podržavaju njeni saveznici koji nemaju agendu usaglašenu sa Zapadom. Treba da imamo u vidu da se ovo dešava u kontekstu napora Kosova da postane članica INTERPOL.”, navodi albanski analitičar Armend Muja, dodajući da Srbija u saradnji sa Rusijom i Kinom stopira proces priznavanja Kosova i učešće u međunarodnim organizacijama. Muja naglašava da ovakve izjave o navodnom povlačenju priznanja Kosova nanose štetu tzv. Kosovu, posebno u pogledu onih zemalja koje još nisu ili se dvoume da priznaju nezavisnost Kosova.

”Vlada Liberije je prepoznala činjenicu da EU pregovara između Srbije i pokrajine Kosova i moramo priznati činjenicu da dok se ti pregovori ne budu završili, Liberija neće priznati Kosovo za državu i upravo zbog toga mi ćemo nastaviti da gradimo naše veze sa Srbijom dok se to pitanje ne reši.”, izjavio je u Beogradu ministar spoljnih poslova Liberija, Gbezongar Milton Findli. Vlada Republike Liberije je demantovala izveštaje u nekim međunarodnim medijima i na društvenim mrežama da je prekinula diplomatske odnose sa Kosovom, ali ne i da je povukla priznanje tzv. Kosova.

M. Ćurčić, Vidovdan

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here