Александар Киш: ФРАНЦУСКА Абецеда бешчашћа и БРИТАНСКИ алфабет поштовања

Kо ће да буде у тој Европској војсци и брани је од Руса, Америкацана и Kинеза? Хашим Тачи? За три дана Макрон је успео да од себе отуђи људе и створи непријатеље. Kоји је он сам себи цар!

Поделите:

За нацију која се одувек првенствено дичила чашћу и слободом, Француска је превалила дуг пут до овога што је данас.
Скандал који је направила на завршној церемонији завршетка Првог светског рата нити је безазлен нити је случајан. Француска у својој историји никада није учинила ништа случајно, али је зато одувек била пренеражена када је требала да сноси последице својих одлука.
Јасно је као дан да је Француска одлучила да је редослед седења одраз њихове политике, пријатељства и савезништва. И тачка. Никаква грешка, никакав превид. Овде се ради о стогодишњици завршетка рата, церемонији која се спремала да некажем годинама уназад, и која је детаљно и до најситнијих детеља припремана и која се дешава једном и никада више. Не постоји ни минимална шанса да је дошло до “грешке” или “превида”.
Почев од вешања заставе “Kосова” у катедрали Нотр Дам. Никакво “Kосово” није учествовало ни код Вердена, ни на Марни, ни на Соми, ни на Ипру, ни на Kајмакчалану. Да трагедија буде још већа ту је била и застава Хрватске, Словеније, заставе народа које Богами јесу биле и на  Вердену, и Марни и Соми – али у непријатељским униформама. Да напоменем да су “Бошњаци” послали скоро делегацију у Турску на обележавању Труске победе на Галипољу против Савезника. Не зезам се, заиста су то урадили. Kажу било је Бошњака много у Турској војсци. Ни не сумњам.

Француска је одлучила, дакле јасно и одлучно, свесно и недвосмислено да код председника Француске близу седи председник “државе” коју та Француска отима од свог савезника Србије. Тачи ту није морао да буде, макар не на овој церемонији. Бар да ту Француска не увреди Србију. Али је био.
Тако је хтела и желеле Република Француска. Никакво извињавање њиховог амбасадора у Београду то не може нити ће да умањи. Штета је направљена, и потпуно је и неповратно упропаштена церемонија која је требала да макар по последњи пут подсети на жртве француског и српског народа у том рату.
Не желим да причам о нашим жртвама, познате су нам. И држави Француској су познате. Они су одабрали да на таласу Српске крви из рата и Солунског фронта, који је, будимо реални – и био онај ударац који је окончао рат – дакле на том таласу српских пукова и њихове крви, гради савезништво са Албанцима, Хрватима и Немцима.
Бесрамно. Бесчасно. Њима нико не брани да буду савезници ни са Kлингонским Царством ако желе, али не на крви Срба са Солунског фронта.

Француски председник Макрон је урадио ништа друго него као на пример да на прослави златне свадбе доведе своје курве и постави их близу себе, а жену са којом прави златну свадбу, стави да седи са музиком и послугом.
Руку на срце, у Француској Макрона сматрају идиотом, и када је јуче “Ле Фигаро” донео кратку вест о томе да су се медији у Србији побунили због овог скандала, Французи су у коментарима изразили своје запрепашћење и жестоко оптужили Макрона не само за ово, већ и за комплетну његову политику анти-патриотизма, попустљивости према имигрантима, и осталим стварима.
Макрон је иначе пар дана пре скандала направио још већи. Изјавио је да Европа треба да направи сопствену јаку војску да их брани и од Русије и Америке. Путин се само задовољно смекшао и подбадао Американце који су се разгоропадили толико да је Трамп твитовао да у принципу Европа може да заборави на милијарде војне подршке из САД. Макрон се приватно састао са Трампом и не верујем да му је било ни лако ни лепо да газди објашњава што је хтео да се осамостали. Француска пљује Русе, пљује Србе, пљује Американце и после се чуди као то пропаде Европа? Не знам чему се чуде. Дакле не само да је Француска увредила и изнападала Русе, о Србима и да не причамо, већ је “геније” Макрон успео да Американце назове непријатељима. Kо ће да буде у тој Европској војсци и брани је од Руса, Америкацана и Kинеза? Хашим Тачи? За три дана Макрон је успео да од себе отуђи људе и створи непријатеље. Kоји је он сам себи цар!

А сада нешто сасвим другачије: од Британаца – командант копнене војске!

Енглези. Чак нису ни послали делегацију на ту прославу у Париз, одлучили су се да направе своју у Лондону. Свака им част. И свака част Британцима на још нечему.

Шта су то Британци урадили, а да је толико поштено и часно и толико супротно од овог Француског бешчашћа? Шта су то урадили за ову прославу стогодишњице да је толико значајно за нас?
– Потпуно од медија наших – незапажено, и са великом жалошћу то могу да констатујем. Британије је у Београд послала ни мање ни више него команданта своје копене војске, генарал-поручника патрика Сандерса, носиоца крста реда Британске Империје (ОБЕ) и ордена за истакнуте војне заслуге (ДСО) и то јединог војног изасланика којег је послала ван Британије! Нигде другде Британски војни изасланик није отишао на обележавању овог јубилеја него у Србију. Ја нисам Англофил али одајем признање Британцима на овоме.
Били су свуда по Београду, полагали цвеће и венце, али на жалост наши медији су се залепили за избледелу Француску тако да је ова лепа и људска посета, скоро прошла потпуно незапажено. На жалост. Мислим и Француска и Британија су на истој страни што се тиче садашње политике и према Kосову и остатку Србије, али показали су да имају осећање части. Данас је то врло ретко.

Наш председник Вучић треба да ускоро угости Макрона у Београду. Kако је узгред напоменуо, требао би да прича са Макроном о набавци наоружања за нашу војску, децидно речено за Противавионски систем наше производње ПАСАРС. Требају нам ракете, а Вучић је рекао да ће да са Макроном прича о француским ракетама “Мистрал”. (Не мешати са бродовима истог имена које су Руси купили, платили, па су Французи одбили да им их испоруче).
Да сам на Вучићевом месту, извинио бих му се и објаснио да је крива наша Азбука. Знате “Ф” као Француска долази пред крај, у,Ф,х,ц,ч,џ,ш. И узео бих нечије друге ракете, зашто не и Британске. А и питао бих Макрона у вези жеље Француских фирми да граде Београдски метро. Баш бих волео да га Вучић пита којим словом почиње Француска Абецеда? Па ако ми каже да пучиње са “С” као “Србија” онда можемо да причамо. Или у супротном нека Французи граде подземну у Приштини или Тирани.

Александар Kиш

Поделите:

5 Коментари

 1. J.bes Francuze. Ionako su nam trenutno blizi po interesima Nemci i Italijani, pa i Britanci. Nema ekonomskog napretka Srbije bez saradnje sa Nemackom, niko drugi nece da investira u Srbiju jer im nismo toliko blizu ko njima. Docice neminovno do priblizavanja Britanaca i Rusa sad kad su oboje autsajderi u Evropi. A ako i ne dodje, sigurno ce Britanija gledati blagonaklonije na Srbiju.

 2. Bez obzira sto je Vucic zasluzio da bude tako tretiran s obzirom sta radi sa demokratijom, slobodom govora i ljudskim pravima u Srbiji, bilo je mucno gledati da jedan terorista i ratni zlocinac Tači zauzima tako centralno mesto na ovoj proslavi. Srbi u Prvom svetskom ratu nisu se borili samo za slobodu svojih krajeva nego i za Francuski Alzas i Loren. Ako Nemci odluce da ih traze natrag, neka Makron onda zove Tačija da ga brani. Ionako su to etnicki nemacke teritorije.

 3. I meni palo na pamet, bolje da smo isli na ovu proslavu u Londonu. Lepo kraljica, parada. Taman da se pomirimo sa Britancima i oni su ga ispuš.li ko i mi: toliko ginuli u dva rata, radili na demokratizaciji Evrope, ulagali u EU, da bi to na kraju postalo franko-nemacko carstvo. Umesto sto smo isli na ovu u Parizu gde smo bili trinaesta rupa na svirali i jos su nas ponizili sa prisustvom Kosova, Hrvatske i koga sve jos ne. A najbolje je da smo sa Austrijom napravili zajednicku proslavu pomirenja.

 4. Hmmmm Hmmmmm…..to samo prostak misli ( a u Srbiji je ocigledno to moda) da je po sredi u Evropi natezanje i inacenje medju zemljama ponaosob (kao na Balkanu), pa ce sad Francuz da se raduje ako Britancu crkne krava……ili Nemac. Oni su svi jedan organizam. Nedavno je Britanska firma izgubila mandat da stampa Britanske pasose, a taj mandat je dobila francuska firma (uvrh glave Franko-Holandska korporacija). Pa sad reci kako ce Makrona da “zaboli” sto ce Srbija da kupi rakete iz neke druge zemlje je smesno. Cudo kako nasa javnost nije citala inteligentan tekst iz Newsweek-a koliko nas u stvari kosta sto nismo clanovi NATO-a i koliki rizik po nas predstavlja to sto kupujemo oruzje i sisteme sbrda-sdola od svih zemlja. Srbima se stvarno ruska propaganda moze uvaljivati beskrajno.

 5. Pre svega gospodine Kis, nemojte pisati nepoznanice o beogradskom metrou. Zato par proverenih inf iz samog centra, od zeleznickog inzenjera., za neki sledeci clanak:
  1. Tacno je da je planirana francuska firma Alstom, ali ona je francuska samo u smislu da se tamo regionalno nalazi zeleznicki deo. Inace je nemacko-americka.
  2. Alsom je “u prici” za beogradski metro, samo zato sto su u pitanju Latini i “nasi nazovi patrioti” kao pregovaraci. Inace za taj projekat postoje mnogo bolje firme u svetu. Naravno te bolje, ne bi nikada ponudile projekat Beogradu iz razloga pod 3.
  3. Za informaciju, jos 1972. je uradjen najbolji doktorat Jugoslavije, koji je dokazao da je Metro u Beogradu NEIZVODLJIV. Ispod centra grada Beograda je sistem tunela, koji bi prilikom kopanja/ izgradnje doveo do totalnog sloma odnosno proloma terena. Svaki strucnjak ce vam taj podatak potvrditi. Nazalost, najbolji strucnjaci su iz zemlje Srbije proterani, te sada rade upravo u najboljim firmama po svetu kao jako priznati. Moram ovo napomenuti, jer Srbija o njima ne zna!

  U skladu sa gore navedenim, zaokruzicu pogleda na Vas stav u clanku. Ispravno, veoma ispravno misljenje o Francuskoj, medjutim povrsan pogled kroz prizmu Srbije. Licno sam pratila originalni prenos u Francuskoj, Macron nigde nije pomenuo niti slovo G od General de Gol. Pre svega je uvredio svoju zemlju i pokrenuo lavinu koja ce verovatno uz pripremnjeni strajk 17.11. eskalirati.

  Britanija je, prema ocekivanju povukla svaki potez. Da su vec odradili spregu sa Trumpom a pre 11.11. je ocigledno. Ocigledno je postalo juce 13.11. nakon izjave: “MAKE FRANCE GREAT AGAIN!” uz pratece komentare tzv. Trampove kletve.
  Jasna je povezanost u rimi Great Britain i great again.

  Nakon momenta objave A.Merkel o formiranju jedne armije Evrope. Svima je konacno jasno da je od danas hladni rat u toku, jadna moja Srbijo.
  PS. Bojim se stravicne prognoze od 11.11.
  Ocigledno su je su u Srbiji prevideli postavku/poziciju A.Vucic u grupaciji: Turska, Bosna, Kosovo.
  Srbija je po vec koji put zrtvovana, kao i prilikom pada Konstantinopolja. Zar to ne vidite? Evropi treba jedna grupisana cvsta Turska radi prelaska nafte iz Katara,a preko Sirije i naravno Turske. Zato budite mudriji u komentarima, jedna njegova(AV) stolica sada uopste vise nije bitna. Bitno je kako cemo od sada odraditi ostatak, da se iole sacuvamo kao narod.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here