Aleksandar Kiš: FRANCUSKA Abeceda beščašća i BRITANSKI alfabet poštovanja

Ko će da bude u toj Evropskoj vojsci i brani je od Rusa, Amerikacana i Kineza? Hašim Tači? Za tri dana Makron je uspeo da od sebe otuđi ljude i stvori neprijatelje. Koji je on sam sebi car!

Podelite:

Za naciju koja se oduvek prvenstveno dičila čašću i slobodom, Francuska je prevalila dug put do ovoga što je danas.
Skandal koji je napravila na završnoj ceremoniji završetka Prvog svetskog rata niti je bezazlen niti je slučajan. Francuska u svojoj istoriji nikada nije učinila ništa slučajno, ali je zato oduvek bila preneražena kada je trebala da snosi posledice svojih odluka.
Jasno je kao dan da je Francuska odlučila da je redosled sedenja odraz njihove politike, prijateljstva i savezništva. I tačka. Nikakva greška, nikakav previd. Ovde se radi o stogodišnjici završetka rata, ceremoniji koja se spremala da nekažem godinama unazad, i koja je detaljno i do najsitnijih detelja pripremana i koja se dešava jednom i nikada više. Ne postoji ni minimalna šansa da je došlo do “greške” ili “previda”.
Počev od vešanja zastave “Kosova” u katedrali Notr Dam. Nikakvo “Kosovo” nije učestvovalo ni kod Verdena, ni na Marni, ni na Somi, ni na Ipru, ni na Kajmakčalanu. Da tragedija bude još veća tu je bila i zastava Hrvatske, Slovenije, zastave naroda koje Bogami jesu bile i na  Verdenu, i Marni i Somi – ali u neprijateljskim uniformama. Da napomenem da su “Bošnjaci” poslali skoro delegaciju u Tursku na obeležavanju Truske pobede na Galipolju protiv Saveznika. Ne zezam se, zaista su to uradili. Kažu bilo je Bošnjaka mnogo u Turskoj vojsci. Ni ne sumnjam.

Francuska je odlučila, dakle jasno i odlučno, svesno i nedvosmisleno da kod predsednika Francuske blizu sedi predsednik “države” koju ta Francuska otima od svog saveznika Srbije. Tači tu nije morao da bude, makar ne na ovoj ceremoniji. Bar da tu Francuska ne uvredi Srbiju. Ali je bio.
Tako je htela i želele Republika Francuska. Nikakvo izvinjavanje njihovog ambasadora u Beogradu to ne može niti će da umanji. Šteta je napravljena, i potpuno je i nepovratno upropaštena ceremonija koja je trebala da makar po poslednji put podseti na žrtve francuskog i srpskog naroda u tom ratu.
Ne želim da pričam o našim žrtvama, poznate su nam. I državi Francuskoj su poznate. Oni su odabrali da na talasu Srpske krvi iz rata i Solunskog fronta, koji je, budimo realni – i bio onaj udarac koji je okončao rat – dakle na tom talasu srpskih pukova i njihove krvi, gradi savezništvo sa Albancima, Hrvatima i Nemcima.
Besramno. Besčasno. Njima niko ne brani da budu saveznici ni sa Klingonskim Carstvom ako žele, ali ne na krvi Srba sa Solunskog fronta.

Francuski predsednik Makron je uradio ništa drugo nego kao na primer da na proslavi zlatne svadbe dovede svoje kurve i postavi ih blizu sebe, a ženu sa kojom pravi zlatnu svadbu, stavi da sedi sa muzikom i poslugom.
Ruku na srce, u Francuskoj Makrona smatraju idiotom, i kada je juče “Le Figaro” doneo kratku vest o tome da su se mediji u Srbiji pobunili zbog ovog skandala, Francuzi su u komentarima izrazili svoje zaprepašćenje i žestoko optužili Makrona ne samo za ovo, već i za kompletnu njegovu politiku anti-patriotizma, popustljivosti prema imigrantima, i ostalim stvarima.
Makron je inače par dana pre skandala napravio još veći. Izjavio je da Evropa treba da napravi sopstvenu jaku vojsku da ih brani i od Rusije i Amerike. Putin se samo zadovoljno smekšao i podbadao Amerikance koji su se razgoropadili toliko da je Tramp tvitovao da u principu Evropa može da zaboravi na milijarde vojne podrške iz SAD. Makron se privatno sastao sa Trampom i ne verujem da mu je bilo ni lako ni lepo da gazdi objašnjava što je hteo da se osamostali. Francuska pljuje Ruse, pljuje Srbe, pljuje Amerikance i posle se čudi kao to propade Evropa? Ne znam čemu se čude. Dakle ne samo da je Francuska uvredila i iznapadala Ruse, o Srbima i da ne pričamo, već je “genije” Makron uspeo da Amerikance nazove neprijateljima. Ko će da bude u toj Evropskoj vojsci i brani je od Rusa, Amerikacana i Kineza? Hašim Tači? Za tri dana Makron je uspeo da od sebe otuđi ljude i stvori neprijatelje. Koji je on sam sebi car!

A sada nešto sasvim drugačije: od Britanaca – komandant kopnene vojske!

Englezi. Čak nisu ni poslali delegaciju na tu proslavu u Pariz, odlučili su se da naprave svoju u Londonu. Svaka im čast. I svaka čast Britancima na još nečemu.

Šta su to Britanci uradili, a da je toliko pošteno i časno i toliko suprotno od ovog Francuskog beščašća? Šta su to uradili za ovu proslavu stogodišnjice da je toliko značajno za nas?
– Potpuno od medija naših – nezapaženo, i sa velikom žalošću to mogu da konstatujem. Britanije je u Beograd poslala ni manje ni više nego komandanta svoje kopene vojske, genaral-poručnika patrika Sandersa, nosioca krsta reda Britanske Imperije (OBE) i ordena za istaknute vojne zasluge (DSO) i to jedinog vojnog izaslanika kojeg je poslala van Britanije! Nigde drugde Britanski vojni izaslanik nije otišao na obeležavanju ovog jubileja nego u Srbiju. Ja nisam Anglofil ali odajem priznanje Britancima na ovome.
Bili su svuda po Beogradu, polagali cveće i vence, ali na žalost naši mediji su se zalepili za izbledelu Francusku tako da je ova lepa i ljudska poseta, skoro prošla potpuno nezapaženo. Na žalost. Mislim i Francuska i Britanija su na istoj strani što se tiče sadašnje politike i prema Kosovu i ostatku Srbije, ali pokazali su da imaju osećanje časti. Danas je to vrlo retko.

Naš predsednik Vučić treba da uskoro ugosti Makrona u Beogradu. Kako je uzgred napomenuo, trebao bi da priča sa Makronom o nabavci naoružanja za našu vojsku, decidno rečeno za Protivavionski sistem naše proizvodnje PASARS. Trebaju nam rakete, a Vučić je rekao da će da sa Makronom priča o francuskim raketama “Mistral”. (Ne mešati sa brodovima istog imena koje su Rusi kupili, platili, pa su Francuzi odbili da im ih isporuče).
Da sam na Vučićevom mestu, izvinio bih mu se i objasnio da je kriva naša Azbuka. Znate “F” kao Francuska dolazi pred kraj, u,F,h,c,č,dž,š. I uzeo bih nečije druge rakete, zašto ne i Britanske. A i pitao bih Makrona u vezi želje Francuskih firmi da grade Beogradski metro. Baš bih voleo da ga Vučić pita kojim slovom počinje Francuska Abeceda? Pa ako mi kaže da pučinje sa “S” kao “Srbija” onda možemo da pričamo. Ili u suprotnom neka Francuzi grade podzemnu u Prištini ili Tirani.

Aleksandar Kiš

Podelite:

5 Komentari

 1. J.bes Francuze. Ionako su nam trenutno blizi po interesima Nemci i Italijani, pa i Britanci. Nema ekonomskog napretka Srbije bez saradnje sa Nemackom, niko drugi nece da investira u Srbiju jer im nismo toliko blizu ko njima. Docice neminovno do priblizavanja Britanaca i Rusa sad kad su oboje autsajderi u Evropi. A ako i ne dodje, sigurno ce Britanija gledati blagonaklonije na Srbiju.

 2. Bez obzira sto je Vucic zasluzio da bude tako tretiran s obzirom sta radi sa demokratijom, slobodom govora i ljudskim pravima u Srbiji, bilo je mucno gledati da jedan terorista i ratni zlocinac Tači zauzima tako centralno mesto na ovoj proslavi. Srbi u Prvom svetskom ratu nisu se borili samo za slobodu svojih krajeva nego i za Francuski Alzas i Loren. Ako Nemci odluce da ih traze natrag, neka Makron onda zove Tačija da ga brani. Ionako su to etnicki nemacke teritorije.

 3. I meni palo na pamet, bolje da smo isli na ovu proslavu u Londonu. Lepo kraljica, parada. Taman da se pomirimo sa Britancima i oni su ga ispuš.li ko i mi: toliko ginuli u dva rata, radili na demokratizaciji Evrope, ulagali u EU, da bi to na kraju postalo franko-nemacko carstvo. Umesto sto smo isli na ovu u Parizu gde smo bili trinaesta rupa na svirali i jos su nas ponizili sa prisustvom Kosova, Hrvatske i koga sve jos ne. A najbolje je da smo sa Austrijom napravili zajednicku proslavu pomirenja.

 4. Hmmmm Hmmmmm…..to samo prostak misli ( a u Srbiji je ocigledno to moda) da je po sredi u Evropi natezanje i inacenje medju zemljama ponaosob (kao na Balkanu), pa ce sad Francuz da se raduje ako Britancu crkne krava……ili Nemac. Oni su svi jedan organizam. Nedavno je Britanska firma izgubila mandat da stampa Britanske pasose, a taj mandat je dobila francuska firma (uvrh glave Franko-Holandska korporacija). Pa sad reci kako ce Makrona da “zaboli” sto ce Srbija da kupi rakete iz neke druge zemlje je smesno. Cudo kako nasa javnost nije citala inteligentan tekst iz Newsweek-a koliko nas u stvari kosta sto nismo clanovi NATO-a i koliki rizik po nas predstavlja to sto kupujemo oruzje i sisteme sbrda-sdola od svih zemlja. Srbima se stvarno ruska propaganda moze uvaljivati beskrajno.

 5. Pre svega gospodine Kis, nemojte pisati nepoznanice o beogradskom metrou. Zato par proverenih inf iz samog centra, od zeleznickog inzenjera., za neki sledeci clanak:
  1. Tacno je da je planirana francuska firma Alstom, ali ona je francuska samo u smislu da se tamo regionalno nalazi zeleznicki deo. Inace je nemacko-americka.
  2. Alsom je “u prici” za beogradski metro, samo zato sto su u pitanju Latini i “nasi nazovi patrioti” kao pregovaraci. Inace za taj projekat postoje mnogo bolje firme u svetu. Naravno te bolje, ne bi nikada ponudile projekat Beogradu iz razloga pod 3.
  3. Za informaciju, jos 1972. je uradjen najbolji doktorat Jugoslavije, koji je dokazao da je Metro u Beogradu NEIZVODLJIV. Ispod centra grada Beograda je sistem tunela, koji bi prilikom kopanja/ izgradnje doveo do totalnog sloma odnosno proloma terena. Svaki strucnjak ce vam taj podatak potvrditi. Nazalost, najbolji strucnjaci su iz zemlje Srbije proterani, te sada rade upravo u najboljim firmama po svetu kao jako priznati. Moram ovo napomenuti, jer Srbija o njima ne zna!

  U skladu sa gore navedenim, zaokruzicu pogleda na Vas stav u clanku. Ispravno, veoma ispravno misljenje o Francuskoj, medjutim povrsan pogled kroz prizmu Srbije. Licno sam pratila originalni prenos u Francuskoj, Macron nigde nije pomenuo niti slovo G od General de Gol. Pre svega je uvredio svoju zemlju i pokrenuo lavinu koja ce verovatno uz pripremnjeni strajk 17.11. eskalirati.

  Britanija je, prema ocekivanju povukla svaki potez. Da su vec odradili spregu sa Trumpom a pre 11.11. je ocigledno. Ocigledno je postalo juce 13.11. nakon izjave: “MAKE FRANCE GREAT AGAIN!” uz pratece komentare tzv. Trampove kletve.
  Jasna je povezanost u rimi Great Britain i great again.

  Nakon momenta objave A.Merkel o formiranju jedne armije Evrope. Svima je konacno jasno da je od danas hladni rat u toku, jadna moja Srbijo.
  PS. Bojim se stravicne prognoze od 11.11.
  Ocigledno su je su u Srbiji prevideli postavku/poziciju A.Vucic u grupaciji: Turska, Bosna, Kosovo.
  Srbija je po vec koji put zrtvovana, kao i prilikom pada Konstantinopolja. Zar to ne vidite? Evropi treba jedna grupisana cvsta Turska radi prelaska nafte iz Katara,a preko Sirije i naravno Turske. Zato budite mudriji u komentarima, jedna njegova(AV) stolica sada uopste vise nije bitna. Bitno je kako cemo od sada odraditi ostatak, da se iole sacuvamo kao narod.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here