Aleksandar Kiš: I bi LIDL!

Podelite:

 

Scene ljudi koji čekaju satima od jutra do mraka u redovaljima da uđu u nove trgovinske centre, scene otimanja za jeftinu piletinu, obišle su elektronske medije. Tone šala, napravljeno je na račun ovog događaja.

Međutim, neću ovoga puta da pričam o pilićima, bananama ili čemu drugom. Pričaću o nečemu što baš niko nije spomenuo. Radnicima Lidla koji su punili rafove i gondole tim pilićima i bananama.

Njih se niko nije setio. Verovatno su svi navikli na neke druge robove koji će im za 220 evra mesečno trpeti uvrede, kaprice i svakojake gluposti pa i poslednjeg kupca koji je u neku trgovinu ušao isključivo sa namerom da se istresa nad prodavcima, veujući da su baš oni krivi što je Kosovo okupirano, što nikada nećemo da uđemo u EU i što ih je žena kući ispičkala pa sada idu da se makar sebi i svojoj sujeti dokažu kao muškarčine/snažne feministkinje tako što će se u marketu istresati nad zbunjenim prodavačicama ili na prodavcima koji će sve to morati sa smeškom da istrpe jer ih posmatra šef i dobiće otkaz ako se usude da vam uzvrate.

Ukratko nema goreg šljama od onog koji po fejsu zbija šale sa penzionerima što se otimaju za piliće, a onda sačeka da padne mrak, da ga niko ne vidi pa ode u neki market da se pošteno, drugosrbijanski, Evropejski i demokratsko-građanski izbreca na sredovečnu ženu koja radi kao robinja u nekom poznatom SrBskom brendu trgovinskih lanaca, a koja mora da to radi jer je razvedena, muž ne plaća ništa, a ima i malu decu. E to je vrhunac užitka sajber kretena, i u principu jedini način da se dokažu da nisu najgori soj na zemaljskoj kugli, jer eto i oni mogu da se podsmevaju nekom i maltretiraju ga.

I bi Lidl.

Pet radnih dana, dva dana nedeljno slobodna. Izbor 8 ili 4 sata rada dnevno, ali se u oba slučaja piše puni radni staž, plus elektronski nadgledano prekovremeno koje se plaća svaki minut.

Za prosečnog srpskog prodavca ovo zvuči kao naučna fantastika. Ali to je ono što je Lidl ponudio srpskim radnicima.

DVA DANA nedeljno slobodno! Ej! Pa to od kada su demokratski srušili Slobu i Srbiju, niko video nije. Osamnaest godina, jedna cela generacija se rodila i stasala koja “zna” da je normalna radna nedelja u trajanju od 14 dana! Pazi ti tu Nemačku i antisrpsku đubrad koja buni radnike sa nekom radnom nedeljom od PET radnih dana. Eeeej pa ti su gori nego one komunjare! Ide taj Švaba po Srbiji i podbunjuje SrBskog radnika da negde može da ima i plaćen prekovremeni rad! Žuti, građanski, i ko zna koji drugi tajkuni od toga ne mogu da spavaju. I ne šalim se. Ko će odna da robija kod njih? Do 2012. godine građansko-krugDvojkaškoj klici nije padalo na pamet da se pobune što radnici po trgovinama (a i vaskolikom srpstvu) em nemaju dovoljno da se pokrpe, em ne vide svoje porodice. A još uvek nemamo m*da da kažemo da je nedelja neradan dan. Možda će da nas, daleko bilo, NATO bombarduje ako to uradimo (NIKO u Evropi ne radi nedeljom.)

Ali eto tu je taj problem sa Lidlom. Ne neke banane i jeftini pilići. Nego neka firma koja će srpskim kvazi gazdama da otme radnike, pa će sada srpske vajne gazde morati daleko bilo, da dižu plate, daju, o užasa, i neradnu nedelju (koja je postojala u doba najgore eksploatacije radnika u Dikinskvo doba Engleskoj).

E to je problem sa Lidlom. Čak i pre nego što se otvorio, razni internet portali su odmah “znali” da će biti previsoke cene. I da će biti pokvarena roba, i to je trajalo nekih dan dva dok nisu građani videli cene nepojmljive za mlade, agilne i prodorne biznismene po Srbiji naviknute na monopol, zatvoreno tržište i feudalne odnose koji hoće da zarade bar 100% na nekom proizvodu.

Ali ne lezi vraže, sada proturaju tezu da je to GMO. Ma taj paradajz je sav GMO, veštački, truju nas, i zato košta samo 90 dinara, dok je pravi srpski, domaćinski (sedam puta prskan nedozvoljenim pesticidima i na kraju lakiran ko zna čime jer nemamo pojma šta su Uzbekistanci koristili) sjajan, crven i zato mora da košta 150 dinara.

I to je taj problem. Ne taj paradajz, niti ono otimanje o piliće, već oni radnici koje niko nije primetio, odnos prema njima, njihova prava i plate, daleko veće nego kod srpskih “gazda”. Drugačije razmišljanje, novi vetar koji duva kroz kapiju koju je “Lidl” otvorio i koji preti da oduva monopolističko/robovlasnični mentalitet poslodavaca u Srbiji. I kao ono kada su pre par meseci domaći poslodavci u Zrenjaninu zahtevali od gradske vlasti da naredi Nemačkim poslodavcima da smanje plate radnicima, jer im kako kažu, ovi beže od srpskih i odlaze kod nemačkih poslodavaca. Zamislite. Ne pade im na um da im POVEĆAJU plate. SMANJE radne sate. Nikako! Nego da se NATERAJU Nemci da budu…kao Srpski gazda.

Zato mislim da je ono smejanje na otimačinu oko pilića u Lidlu labudova pesma čitave generacije poslodavaca i mentaliteta koji, nadam se, odlazi u zaborav.

Aleksandar Kiš

Podelite:

2 Komentari

 1. pa kad ti je toliko dobar pilac iz **Lidla** što onda taštu teraš da gaji piliće u Zucama pored vikendice Kišovac?????????
  zar ti nije jeftinije da skokneš u market i kupiš ga za 120 din. kilogram nego ceo kokošarnik da juriš po Zucama???????
  nego hasajte vi srbende lidlovog matorog kokota a ja ću fino na mekanoj piletini od 2 meseca kod tašte da oštrim sekutiće hehehe
  lepo ti savetuješ samo još kad bi neko založio roštilj pored toga.

 2. a tobož neka briga za radnike???
  kad su novinari brinuli za radnike,šljakere ???
  sem kad se ukaže prilika da nafataju neki dobar story za kolumnu u rubrici **socijalna pravda** njih radnici interesuju ko pećinskog medveda stalaktit

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here