Александар Kиш: Невоље са Хрватским Ф-16

Поделите:

Хрватска као и све друге сателитске земље НАТО пакта, ушле су у тај савез не што су биле угрожене већ да би биле у друштву великих и моћних.
Тако су бенавили о некаквој “модерној НАТО” техници, која је негде испод стандарда Русије и Kина данас, али хајде, нећемо о томе.

И тако Хрватска која болује од Српског синдрима – тешке болести где Србе сањате чим склопите очи, и ујутру када се пробудите кривите их за све што вам се лоше дешава од мале плате, криминала, корупције, ваше личне сексуалне импотенције и чињенице да ће вас жена оставити због свега наведеног – дакле из свих тих разлога Хрвати и Хрватска морају да буду бољи од Срба и Србије. Kада смо код импотенције, постоји и она државна и национална – немогућност остваривања себе као народа, нације или државе, што је било симптоматично са Хрватском па сада имају ту фиксацију на Србију као ружна риба из одељења коју нико није хтео, и изразито мрзи све које су лепше од ње. А све су.

Тако је Хрватска почела да се наоружава под изговором “стране претње”, притом мислећи ваљда на Србију, јер је Хрватска окружена само својим НАТО савезницима, сем Србијом која је неутрална. Вероватно се Хрватска боји да им Срби не отму “Чазматрансове” аутобусе који свакодневно одвозе хиљаде Хрвата који заувек напуштају “Лијепу њихову”.
Сећате се Шпегеља, шверца “Kалашњикова” који су из Мађарске баш “Чазматрансовим” камионима довожени у Хрватску да би са њима започели грађански рат? Е баш тај “Чазматранс” сада одвози Хрвате.

Тако су одлучили да морају да купе нове авионе. Пошто Бивши Источнонемачки МиГ-21 које су испод руке ремонтовали у Украјини па довозили камионима…не могу да лете.
И направили су тендер, и понуде су биле углавном амерички Ф-16 из различитих земаља. За ново се нема пара, као  у осталом ни ми што немамо, па су се определили за половне. Понуде су дали САД, Грчка и Израел и на крају се Хрватска определила за Израелске Ф-16 Барак. Добри, одлични авиони, али само зато што су Израелци надоградили одличном електронском опремом. На велико запрепаштење Срба и Србије, Израел је за пола милијарде долара продао ескадрилу авиона Хрватској, земљи у којој се негира Холокауст и антисемитизам цвета. Али ваљда новац је новац. И посебно ту је било присуство пензионисаног Израелског официра на прослави дана “Олује” где су у прослави етничког чишћења Срба пролетела два Израелска Ф-16 која треба да буду испоручена Хрватској.
На истој прослави, али у униформи био је и наш брат Црногорац да слави своје Хрватске савезнике. Нећемо да се мешамо.

Не лези враже, пре пар дана Америка је објавила да се не слаже са продајом Израелских Ф-16 Хрватској. Иако је државни секретар Помпео подржао продају, био је принуђен да каже да је посао блокирао лично Џим Матис, министар одбране САД.
Званично проблем је цела продаја. САД су дале своју понуду, коју су Хрвати одбили. И ко су уопште Хрвати да одбијају понуду САД, а да у исто време очекују заштиту САД? Логично и сасвим легитимно питање.
Уз то, продаја опреме САД од стране неке друге земље мора да буде одобрена од стране САД, да се обави преглед и ремонт у произвођачкој фабрици у САД.
Американци уједно и траже комплет скидање Израелске напредне опреме са авиона, а то мора да уради Америчка фирма и да се авион врати на основни стандард произвођача. То значи да се уназади и стави на основну верзију без савремене опреме која је уосталом била и разлог што су Хрвати купили Израелску верзију.
Америчка техника не може да се препродаје без одобрења САД, а камоли још да се утркује против САД. Има велике логике.
Ти некоме продаш бицикл, он му стави нове гуме и опрему и онда препродаје у радњи поред твоје, а твој неће нико да купи.
Хрватска наравно негира ово и тврди да нема никаквог застоја у продаји Ф-16, али Израелски медији преносе да је заиста дошло до застоја за који се не зна како ће да се реши.

А Хрватска мора да научи да не може да се понаша као у СФРЈ – да даје шта хоће и узима шта њој треба. Америка није Југославија, а НАТО свакако није самоуправљање. Тамо се зна ко је газда, а ко слуша.

Александар Kиш

Поделите:

1 коментар

 1. napredna oprema je u stvari unapredjeni sistem za elektronsko ometanje i zastitu…..
  kad to skinu sa aviona to ti je obicna kanta sa krilima……
  bez toga u borbi sva elektronika otkaze i svi ekrani i radar se pogase….
  prakticno takva letelica je laka meta i ocas posla je uhvate protivnicki radari..
  zato amerikanci hoce to da skinu da hrvati nebi otkrili nacin rada elektronski sklopova pa posle ko kinezi pravili kopije i prodavali zamljama treceg sveta kao svoj orginalan proizvod…..
  znaju da oni nisu glupi i da bi brzo provalili kvaku a opste je poznato da F16 sa tom opremom niko ne moze da obori cak ni rusi pa bi tehnologiju sigurno pokusali i oni odkupiti i sigurno debelo platiti..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here