Aleksandar Kiš: Nevolje sa Hrvatskim F-16

Podelite:

Hrvatska kao i sve druge satelitske zemlje NATO pakta, ušle su u taj savez ne što su bile ugrožene već da bi bile u društvu velikih i moćnih.
Tako su benavili o nekakvoj “modernoj NATO” tehnici, koja je negde ispod standarda Rusije i Kina danas, ali hajde, nećemo o tome.

I tako Hrvatska koja boluje od Srpskog sindrima – teške bolesti gde Srbe sanjate čim sklopite oči, i ujutru kada se probudite krivite ih za sve što vam se loše dešava od male plate, kriminala, korupcije, vaše lične seksualne impotencije i činjenice da će vas žena ostaviti zbog svega navedenog – dakle iz svih tih razloga Hrvati i Hrvatska moraju da budu bolji od Srba i Srbije. Kada smo kod impotencije, postoji i ona državna i nacionalna – nemogućnost ostvarivanja sebe kao naroda, nacije ili države, što je bilo simptomatično sa Hrvatskom pa sada imaju tu fiksaciju na Srbiju kao ružna riba iz odeljenja koju niko nije hteo, i izrazito mrzi sve koje su lepše od nje. A sve su.

Tako je Hrvatska počela da se naoružava pod izgovorom “strane pretnje”, pritom misleći valjda na Srbiju, jer je Hrvatska okružena samo svojim NATO saveznicima, sem Srbijom koja je neutralna. Verovatno se Hrvatska boji da im Srbi ne otmu “Čazmatransove” autobuse koji svakodnevno odvoze hiljade Hrvata koji zauvek napuštaju “Lijepu njihovu”.
Sećate se Špegelja, šverca “Kalašnjikova” koji su iz Mađarske baš “Čazmatransovim” kamionima dovoženi u Hrvatsku da bi sa njima započeli građanski rat? E baš taj “Čazmatrans” sada odvozi Hrvate.

Tako su odlučili da moraju da kupe nove avione. Pošto Bivši Istočnonemački MiG-21 koje su ispod ruke remontovali u Ukrajini pa dovozili kamionima…ne mogu da lete.
I napravili su tender, i ponude su bile uglavnom američki F-16 iz različitih zemalja. Za novo se nema para, kao  u ostalom ni mi što nemamo, pa su se opredelili za polovne. Ponude su dali SAD, Grčka i Izrael i na kraju se Hrvatska opredelila za Izraelske F-16 Barak. Dobri, odlični avioni, ali samo zato što su Izraelci nadogradili odličnom elektronskom opremom. Na veliko zaprepaštenje Srba i Srbije, Izrael je za pola milijarde dolara prodao eskadrilu aviona Hrvatskoj, zemlji u kojoj se negira Holokaust i antisemitizam cveta. Ali valjda novac je novac. I posebno tu je bilo prisustvo penzionisanog Izraelskog oficira na proslavi dana “Oluje” gde su u proslavi etničkog čišćenja Srba proletela dva Izraelska F-16 koja treba da budu isporučena Hrvatskoj.
Na istoj proslavi, ali u uniformi bio je i naš brat Crnogorac da slavi svoje Hrvatske saveznike. Nećemo da se mešamo.

Ne lezi vraže, pre par dana Amerika je objavila da se ne slaže sa prodajom Izraelskih F-16 Hrvatskoj. Iako je državni sekretar Pompeo podržao prodaju, bio je prinuđen da kaže da je posao blokirao lično Džim Matis, ministar odbrane SAD.
Zvanično problem je cela prodaja. SAD su dale svoju ponudu, koju su Hrvati odbili. I ko su uopšte Hrvati da odbijaju ponudu SAD, a da u isto vreme očekuju zaštitu SAD? Logično i sasvim legitimno pitanje.
Uz to, prodaja opreme SAD od strane neke druge zemlje mora da bude odobrena od strane SAD, da se obavi pregled i remont u proizvođačkoj fabrici u SAD.
Amerikanci ujedno i traže komplet skidanje Izraelske napredne opreme sa aviona, a to mora da uradi Američka firma i da se avion vrati na osnovni standard proizvođača. To znači da se unazadi i stavi na osnovnu verziju bez savremene opreme koja je uostalom bila i razlog što su Hrvati kupili Izraelsku verziju.
Američka tehnika ne može da se preprodaje bez odobrenja SAD, a kamoli još da se utrkuje protiv SAD. Ima velike logike.
Ti nekome prodaš bicikl, on mu stavi nove gume i opremu i onda preprodaje u radnji pored tvoje, a tvoj neće niko da kupi.
Hrvatska naravno negira ovo i tvrdi da nema nikakvog zastoja u prodaji F-16, ali Izraelski mediji prenose da je zaista došlo do zastoja za koji se ne zna kako će da se reši.

A Hrvatska mora da nauči da ne može da se ponaša kao u SFRJ – da daje šta hoće i uzima šta njoj treba. Amerika nije Jugoslavija, a NATO svakako nije samoupravljanje. Tamo se zna ko je gazda, a ko sluša.

Aleksandar Kiš

Podelite:

1 komentar

 1. napredna oprema je u stvari unapredjeni sistem za elektronsko ometanje i zastitu…..
  kad to skinu sa aviona to ti je obicna kanta sa krilima……
  bez toga u borbi sva elektronika otkaze i svi ekrani i radar se pogase….
  prakticno takva letelica je laka meta i ocas posla je uhvate protivnicki radari..
  zato amerikanci hoce to da skinu da hrvati nebi otkrili nacin rada elektronski sklopova pa posle ko kinezi pravili kopije i prodavali zamljama treceg sveta kao svoj orginalan proizvod…..
  znaju da oni nisu glupi i da bi brzo provalili kvaku a opste je poznato da F16 sa tom opremom niko ne moze da obori cak ni rusi pa bi tehnologiju sigurno pokusali i oni odkupiti i sigurno debelo platiti..

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here