Александар Киш: Режим Мила Ђукановића довешће Руске базе у Србију и на Јадранско море

Поделите:

Ово је почетак краја Миловог режима. Као што је после пада Шаховог про-америчког режима дошло до контра таласа и стварања анти-америчког режима, тако врло лако може да се деси да уместо нормалне нове власти дође нпро-руска и анти-НАТО власт.

Деловање режима Мила Ђукановића изазвало је велико негодовање у Црној Гори. Анти цивилизацијски закон који отима храмове цркви и народу, изазвао је огромне протесте не само у Црној Гори већ и у Србији и у региону. Сам режим се ни најмање није надао оваквом отпору а још је почетак свега.

Тако премијер Миловог режима отворено прети хапшењем владикама, прогоном цркви а све у шизофреним нападима својственим фашистичким диктатурама које осећају да губе тло под ногама.

Али сама смена режима, која је већ извесна, нисама по себи проблем. Проблем је што режим у Подгорици наставља нападе на цркву што иритира највећи део грађана у Црној Гори, стварајући све већи антагонизам. Деловање Миловог режима изазвало је у Црној Гори повратни удар, који лако може да се претвори у цунами и да на врх избаци не садашњу, умерену опозицију, већ у некој непредвидивој ситуацији да на власт – врло изглено – доведе анти-Америчке снаге подржане од стране Кремља, а таква ситуација може да утиче на то да не само што би се у Подгорици инсталирао и укоренио анти-НАТО режим већ да се тако врши притисак и на саму Србнију да одустане од војен неутралности и отворено прихвати војни савез са Русијом. Тако би врло лако могло да се догоди, да наставак режимске политике мржње према хришћанској цркви али и да подршка или ћутање САД, ЕУ и НАТО буду схваћени као подршка нападу нацркву и религију Срба и Црногораца. Тако би бес народа могао да се одбије од Миловог режима и да се сломије о САД и НАТО, као што се сломио у Ирану одбивши се о шаха и сручивши се на САД.

Врло је јасно да се демонстрације у Црној Гори неће смирити. Исто је јасно да се ни режим у Подгорици неће смирити. Али нај јасниеј је да је режим кренуо против народа. Питање је само да ли ће САД, ЕУ и НАТО дозволити да се отпор жеља народа да сачува цркву претвори у отпор режиму и напослетку да се претвори у мржњу према САД, ЕУ и НАТО.

То је врло могуће у колико наведени центри моћи не покажу своје лице као лице заштитехришћана и цивилизацијских тековина, него покажи лице подршке режиму једног диктатора.

А све зато што се ни један догађај не може гелдати одвојено. А сви видимо да Шиптатри на Косову несметано опструишу све мировне преговоре, да САД и ЕУ у опште не хају з азаштиту српског народа, и можда још више одбијнање Европске Уније – што је Емануел Макрон отворено рекао – да прими Балканске земље и стабилизује регион. Сви договори и обећања Запада пали су у воду.

На ивици смо да се цео Запад претвори у реметилачки фактор, макар у Црној Гори, БиХ и Србији и да на површину, таквим својим понашањем, доведе снаге које ће отворено тражити заштиту Русије.

А то се већ десило када је руски утицај царевао на Балкану када су се Балкански Хришћани окренули Русији као заштитници религије и народа од Турске деспотије.

А Енгелска и Француска су подржавале Турску у то време, која је била опресивни фактор према цркви и народу као Милов режим сада.

Тако да се Западу врло лако може догодити да подршком једном деценијском опресивном малом режиму, изгуби не сама Црну Гору, већ да добије Руску флоту у Јадрану и базе и аеродроме иза леђа свих НАТО снага. А онда је питање дана када би под Руски утицај пале Грчка, Бугарска и ко зна ко још.

Балкан треба гасити а не блентаво подржавати пиромане у виду режима у Подгорици.

Мали бивши комунистички владар и садашњи диктатор Црне Горе може да буде узрок пропасти НАТО и Западних планова за Балкан. Можда и Европу. Русијај ће то уграбити без размишљања као и раније у историји.

 

Александар Киш

Поделите:

9 Коментари

 1. O Gospode kako ovaj laze. Rekao bih da je D.zavna Bezbednost izgubila kompas ili su ljudi zaista glupi da u ovako nesto veruju. Ne znam kada je Rusija uopste imala uticaj na Balkanu ako se izuzme komunisticko vreme. A drugo neko da kaze Putinu da dodje i otvori baze on ne bi ni smeo. Grcka, bugarska…strasno lupetanje

 2. pre 1991, 1948 smo im rekli NE. Od 1941 do 1918 ih nismo ni priznavali. 1917 su zakljucili separatni mir sa Nemcima. Hmmm, mozda od 1903 do 1914 ….naravno Bosna anektirana a Rusa nigde. od 1903 do 1878 veca saradnja sa Austrijom….a 1878 su nam uzeli masu teriotirija i dali Bugarskoj. od 1878 do 1804 su nas vukli za nos kao i danas.

  samo sto dalje od Rusa, nisu ni za sta.

 3. Pa sad dal su za nešto ili ništa to je veliko pitanje ali ni Serenisima Venezzia nije mnogo dala Balkanskim narodima..
  Sem što su džaba kupovali meso i štavljene kože u Dubrovniku ni od nje se nisu mnogo vajdirali kopneni narodi.
  Krilati lav Mletačke republike nije bio mnogo darežljiv za svoji 1000 godina uspona na Jadranu..
  Toliko blizu ispred nosa praktično a mi se jadamo na ruse hiljadama kilometara daleko??????

 4. Ne jadamo se. Jadam se ja. Ta fama i mit o nekom velikom ruskom lavu koji ce da dodje da “nas cuva” od jeretickog zapada je macku o rep. Rusi su nas vise izdavali i prodavali nego sto su pomogali. Naprosto zato je i Karadjordje napustio Srbiju posle sloma 1 srpskog ustanka, a bilo je fanatika koji su mislili Rusija ce zaratiti sa Turskom zbog male Srbije. Nece oni nikome pomagati do samome sebi, a nisu ni tu bas tako uspesni.

 5. Nisu možda uspešni ali bar im nisu gaće do učkura u slanoj vodi ko Venecijanerima.
  Kažu da se moglo plivati u čamcu na sred bazilike svetog Marka?
  Zaista žalostan kraj najjače pomorske imperije koja je ikada plovila Sredozemljem?
  Danas samo turistička atrakcija ali izgleda ni to neće dugo.
  Nekad su od nje drhtale Španska i Turska flota zajedno a danas,mogu zamisliti….?

 6. ti ocigledno prizivas na Srbiju one sto imaju bazu tamo malo iznad Venecije. A znas i sam koje. ….. Pravi patriotizam vas i vasih R.skih bajkopisaca. Uvek vam je zelja bila da Srbije nestane pa se s njom igrate. Ruske baze da dodju u Jadransko more hahaha….smesno.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here