Александар Киш: Зашто Европа не воли Пољаке, Мађаре и Србе?

Поделите:

 

Ова три народа мало шта имају заједничког, прва два су део ЕУ и НАТО, а Срби су жртве НАТО. Међутим, мало по мало видите на ТВ да Европски парламент, Европска комисија, критикују и кажњавају Мађарску и Пољску. Тамошњи медили и левичари из Брисела, те две државе називају, све горим именима, практично их оптужујући за ширење хомофобије, фашизма, и ко зна чега још лошег. За Србе – не морамо да подсећамо шта се све догађа, од Српске, Kосова….

И на први поглед та три народа стварно ништа заједничко немају. Али само на први поглед. Мало дубље долазимо до закључка. То су једина три народа на Истоку, али можда и у целој Европи – која су – непокорна. Нико им није давао слободу, сами су је узимали, сва три народа имала су велике државе и били културна средишта у своје време, и оно највише – у одсудном историјском тренутку супротставили су се десетоструко јачим силама.

У осталом, Пољаци и Мађари били су најдража деца Запада када су се бунили против СССР. Од Мађарске револуције 1956, па до Леха Валенсе и Солидарности 80 их година, то су народи који су се изузетно бунили против политике СССР. А и ми смо – не заборавите 1948 и наше “Не” Стаљину.

Међутим Запад је погрешно проценио да Мађари и Пољаци мрзе Совјете и Русе, и да су њихове буне изразито против комунизма и/или Русије. Србе су награђивали после 1948 године, а када је пао комунизам, одлучили су се за уништење Југославије и Србије како би затрли икакву клицу бунта Новом Светском поретку.

Али преварили су се у погледу Пољске и Мађарске. Запад, Сорош или ко већ, погрешно су оценили да су Пољаци и Мађари искључиво против Руса, или Совјета. Тако су претпоставили да ће и једни идруги лако прогутати све политичке оброке које им Запад сервира. Kада су то одбили, Запад се нашао у чуду. Kако се сада Пољаци и Мађари буне портив најлепше Европске Уније наших народа и народности!?

Истина је следећа. Пољаци, Мађари и Срби – нису се априори бунили против Руса или Совјета. Они једноставно нису желели да им неко – било ко – соли памет. Нису желели колонијалног господара.
Иста три народа побунила су се против свих угњетача – Мађари 1848 против Аустрије, Срби против Турске 1804, Пољаци и против Аустријанаца и Руса и Немаца.

Дакле, није то био у питању антикомунизам или анти Руски сентимент – пер се. Био је то слободарски одговор онима који су хтели да их поробе.
Али још важније – не само да Пољаци, Мађари и Срби су против Брисела сада – они су против сваког који жели да им ограничава права и слободе.
Мађари и Пољаци бунили су се портив комунизма јер им је гушио националне и верске слободе. Стаљинизам је директно ишао против основа друштва – против породице, и против вере.
То исто сада ради и Европа – дира у нацију, породицу, традицију и веру. Оно због чега су се и пољаци и Мађари бунили.
Али Европа то одбија да прихвати, одбија да прихвати да њена политика може да буде погрешна.

ЕУ И НАТО су насрнули на Србе сматрајући да ће једини они да им праве проблема, а иза леђа су им се десиле Пољска и Мађарска.
Буквално сада Либерални Сорошевски поредак у Европи ради исто оно што је радио комунизам. Мада ни сам комунизам није смео да задире толико у приватности и осећања грађана као што сада ради Европа.
И политички комесари Стаљинови знали су где су границе. Иако су генерално били против религије, нису се усуђивали да овако брутално нападају породицу и културу локалних народа. Европа сада иде на бруталну имплементацију злостављања већинских народа, њихове културе и традиције зарад права “мањина”. Или не-Хришћана у опште.

Мађари, Пољаци и Срби заиста су желели Западне вредности, и Америчке вредности. Али оне из времена Трумана, Де Гола, Регана – Чврсту и заштићену породицу, приватну својину, конзервативно и Хришћанско друштво.
Али истина је – тога више нема. Европски Европу.
То Запад није више. И то ми нећемо. Нисмо ми волели Запад зато што је Запад! Него што је нудио оно што ми желимо. Запад је на његову и нашу несрећу помислио да је тренд-сетер, онај који поставља нове трендове. Истина је да смо ми желели и волели запад и његове вредности само дотле док су то биле и наше вредности.

Запад је сада у шоку. Kако то да неко не воли Запад?
И тако себи Запад припрема омчу око врата. И неке нове буне и Пољака и Срба и Мађара.

Александар Kиш

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here