Александар Ружић: Потенцијал власти и опозиције у Београду

Поделите:

Одговори на многа питања везана за власт Српске напредне странке и капацитете опозиције на средњи и дужи рок се могу добити на следећим локалним изборима у Београду. Иако се локални избори увек етикетирају као другоразредни, блиска прошлост нас учи да су београдски много више од тога. Резултати избора у Београду, пре свега због количине економске и политичке моћи концентрисане у главном граду, могу најавити велике промене на националном нивоу, или потпуно супротно – још више продубити власт владајуће структуре.

Датум одржавања избора још увек је непознат. Прича се о децембру, док је март следеће године последњи рок. У зависности од датума, зависиће и интезитет кампање. Децембар значи кампању високог интезитета и мање времена опозицији да анимира неодлучне бираче да изађу на изборе и изаберу баш њих. Власт нема проблема попут опозиције због великог мобилизационог капацитета и високе оданости у свом бирачком телу. Избори у марту би донели кампању нижег интезитета, што опозиција може искористити јер има више времена да се организује и уђе у борбу за  градску власт у пуној снази.

Док период пре расписивања избора пролази у знаку шпекулација о датуму одржавања, броју изборних листа и потенцијалним коалицијама,

потребно је детаљно обрадити могућа деловања власти и опозиције у времену које долази. Начина за деловање је много, а комбинација које су могуће у овом атомизованом страначком систему још више.

 

– Незрелост власти

 Уколико нам је судити по изјавама председника Републике Србије и председника Српске напредне странке Александра Вучића, београдски избори су последњи на којима ће напредњачка изборна листа носити његово име и презиме. Ова изјава отвара бројне полемике. Прво, ако изборна листа владајуће странке носи у себи име и презиме председника Републике, који је несумњиво најпопуларнији политичар у земљи, а који притом не треба да има директне везе са локалним властима, јасно је да постоји својеврсна кадровска криза у Српској напредној странци због које не може да изнедри још једног популарног и кредибилног кандидата за носиоца изборне листе. Друго, цео врх Српске напредне странке се слаже да избори буду у децембру. Ова врста брзих избора би опозицију оставила у неповољној позицији због недостатка времена да направи квалитетан план предизборног деловања, а напредњаци би се више ослонили на ову (пред)изборну „брзину“ него на квалитетан програм са којим би изашли пред Београђане. Треће, (не)зрелост власти ће бити тестирана тек након ових избора и дистанцирања председника Републике од страначког деловања, али наравно, само под условом да остваре победу коју очекују.

 

Разбијена опозиција

Губитак кредибилитета, избегавање непринципијелних коалиција и непомирљиве несугласице између појединаца чине уједињену опозицију немогућом. Потенцијална catch all коалиција је од самог почетка осуђена на неуспех јер постоји превише опозиционара који избегавају једни друге.

Коалиционо деловање које највише обећава, уколико се оствари, је Јеремић – Јанковић – ДС са Драганом Ђиласом као кандидатом за градоначелника. Њима се може придружити иницијатива „Не давимо Београд“, као и СДС Бориса Тадића, али непознато је колики потенцијал они имају. Ова политичка опција своју предност има у томе што традиционално највећи део њихових гласача има упориште у урбаним срединама, поготово у Београду. Двери, Демократска странка Србије, радикали и покрет „Доста је било“, који не жели са Ђиласом у коалицију, тренутно се боре са јако лошим рејтингом и биће под лупом јер сваки следећи потез може бити потписивање одласка на сметлиште политичке историје.

 

Александар Шапић и Бели као тас на ваги

 Иако је Блиц пре неколико дана најавио да је кандидат напредњака за градоначелника жена и то нестраначка личност, до проблема ће доћи ако резултати буду неповољни за тренутну владајућу структуру. Поред традиционалног партнерства са социјалистима, који су најавили самосталан излазак „ако математика тако каже“, Шапић може бити сарадник напредњака у градској власти. Уцењивачки капитал Шапића ће бити позамашан уколико се око њега буде „ломило“ – наиме, он тражи место првог човека Београда, са ким год оствари сарадњу, а спреман је након избора свакога да саслуша. Александар Шапић ће бити кључна фигура ових избора.

Љубиша Прелетачевић – Бели као негација свега политичког у претходних 27 година, ако остане доследан ономе због чега се високо котира међу бирачима, биће снажна неутрална снага у Београду. Ако оствари договор са неким после избора, велико је питање колико подршке ће уживати у будућности.

Било крајем 2017. или почетком 2018. године, ови београдски избори могу бити турбулентнији од свих парламентарних и председничких избора у последњој деценији. Улог је велики, друштво подељено, а Београд је поново политичка арена одакле ће последице борбе имати јак утицај на националну политику.

 

Александар Ружић

ВИДОВДАН

Поделите:

2 Коментари

 1. Само бојкот избора је прави, правцати “мишомор“ за позицију и
  опозицију!
  Мала излазност не даје пун лигитимитет, па је сам исход гласања
  небитан!
  А, ни ЕУ не прихвата резултате избора са врло малом излазношћу!
  Таква власт, без обзира на добијени проценат “за“, је на климавим
  ногама и нема јој дугог века!
  Мала излазност даје остаку, који није гласао /већина/, пуно право
  да, изласком на улице, затражи одговре од власти /опозиција или
  позиција – нема значаја!/, да положи рачуне за овако губитничку
  политику од 5. октобра до днашњих дана.
  Гласачи су све пробали: да гласају за “ове“ или “оне“ , “за“ “ове“,
  у инат “онима“, и тако од 5. октобра до данашњег дана су у једном
  вртикругу којем се не назире крај, И УВЕК СУ СТРАНА КОЈУ ПОЗИЦИЈА
  И ОПОЗИЦИЈА – “ВУЧЕ ЗА НОС“, и гласачко тело своди НА “ЈЕДНУ
  СТОКУ ГРДНУ“ – “НЕОПЕВАНА ГОВЕДА“!
  НАРОДЕ СРБСКИ! ПОУЧИ СЕ ИСКУСТВОМ КНЕЗА МИЛОША: ОН СЕ
  НАЈВИШЕ ПЛАШИО КАДА НАРОД – З А Ћ У Т И!
  Ето, НАРОДЕ СРБСКИ! – ЗАЋУТИ И ТИ, САДА НА ОВИМ БЕОГРАДСКИМ
  И СВИМ ДРУГИМ ИЗБОРИМА – “ЗАЋУТИ“ ДЕМОКРАТСКИ, па да видимо
  како ће се ове данашњa ”ЕЛИТА” /ПОЗИЦИЈА и ОПОЗИЦИЈА/ понашати,
  подгузне муве страних плаћеника, експлоататора, и окупоатора који
  су нас у црно завили од 1999-е, до даншњих дана!
  ПОКУШАЈ, НАРОДЕ СЕРБСКИ! – НЕ БОЛИ, A НИШТА НЕ КОШТА!!!
  Гласачису увек, гласајући “за“ “овог“ или “оног“ – увек били ПРОТИВ
  себе , а “ови“ или “они“ су увек и увек радили за властите интересе и
  интересе страних ментора и плаћеника!
  Сада је доста, НАРОДЕ СРБСКИ!
  САДА ГЛАСАЈ ЗА СЕБЕ, ПРЕТКЕ И ПОТОМКЕ – НЕИЗЛАСКОМ НА ИЗБОРЕ!

  Драган Славнић

 2. Hm,hmm..tas,na vagi,ili dodat grumen olova,da prevagne,bice,razni autobusi ne kompetentnih likova na , ” vrucem beograCkom asfaltu”, kao i ” humanitarna pomoc”.. Kulova iz Republjik Srbske…u nredima,laznim prijavama boravka,kod rodjaka i prijatelja. Zna baja sta radi..

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here