Амерички експерт за Балкан поново прети: Научили смо лекцију у Босни, нећемо дозволити да ЗСО постане нова Република Српска

Поделите:

Данијел Сервер, амерички стручњак за Балкан, изјавио је за приштински ”Зери” да су САД свесне грешака које су направиле у Босни  због чега данас Република Српска представља претњу за територијални интегритет и суверенитет ове земље и да неће дозволити да се исто деси на Косову са Заједницом српских општина.

”Ризично је оснивање Асоцијације у извршној агенцији са широким распоном функција, не само административних него и политичких унутар Косова, на исти начин као што је Република Српска претња за територијални интегритет и суверенитет  Босне. Мала је вероватноћа да се ово деси и на Косову, Косово има боље законе него Босна зато што су Американци схватили да су направили неке грешке у Босни.”, рекао је, додајући да верује да се у вези са оснивањем ЗСО може постићи компромис.

”Тешко је да се предвиди, али сигурно, ЗСО  је питање за које могу да се направе компромиси. Већ се направио компромис са Специјалним судом, мислим да може и у неким другим аспектима да има компромиса. Ако људе прогласе кривим, они иду у Хаг да докажу да нису криви. Мислим да ће међународна заједница хтети да неки тужиоци и судије наставе да буду присутни на Косову, још дуго, чак иако ЕУЛЕКС не буде био тамо. Мислим да је међународно присуство у правосудном систему пожељно за становнике Косова. ”, закључио је Сервер.

М. Ћурчић, Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here