Амерички стручњак за спољну политику упозорио Албанце: Руси долазе на Балкан

Поделите:

Дејвид Филипс, експерт за спољну политику и директор програма за изградњу мира Института за студије људских права америчког Универзитета у Колумбији, тврди да је Београд постао центар руске пропаганде, као и да Албанија и Косово треба озбиљно да схвате опасност од ширења руског утицаја на Балкану, преноси албански лист Бота сот.

”САД немају бољег савезника од Албаније и веће пријатеље од Албанаца. Претње суверенитету Албаније и Косова су у директној пропорцији са блискошћу између САД и албанске заједнице. Претње су реалне и представљају стварни ризик. Албански политички лидери треба да буду свесни тога и заштите се од опасности које долазе из Русије и Турске. Русија се снажно противи да државе из овог дела Балкана постану чланице НАТО. Из тог разлога су организовали државни удар у Црној Гори, подржали ултрадесничарске странке у Македонији. Русија има програм да минира НАТО и ЕУ и да то искористи као тачку за напад, не само против евроатлантских институција него против САД. Из овог разлога САД и земље Западног Балкана треба ближе да сарађују у вези са безбедносним питањима, као и у економском и дипломатском правцу. ”, тврди он.

”Русија представља претњу кроз подршку Србији и непрекдине провокације против Косова. Воз који се слао у Митровицу, успостављање руске обавештајне базе у Нишу. Чињеница је да је Београд сада центар руске, анти-албанске и анти-америчке пропаганде. Све ово подразумева да су Албанија и Русија на супротним странама. Погрешно је да се тврди да су злономерне руске тежње усмерене само на Косово. Свака провокација може да доведе до спирале смртносног насиља, без дискусије ће Албанија имати последице, у овом случају као и Косово, Албанији прети сусрет са руском политиком која је провоцирајућа и која тежи да поткопа ЕУ и САД, тако што ће ослабити њихове пријатеље на Западном Балкану.”, упозорио је Филипс.

М. Ћурчић, Видовдан

Поделите:

7 Коментари

    • овај је обични амерички жидов, друге америчке нежидове званично ни видети нећеш. Одакле су некакви “албанци” њихови највећи пријатељи? па по томе јер их спаја исти корен, наиме и ови “шоте” су поисламизовани жидови=чифути и на свим амблемима су отворено поставили жидовску звезду, само нико не чита символе. На амблему “росу” или спец.полиције поставили су идентичан знак са главним знаком ЦИА! мислите да је то случајно=? Ако мислите да јесте, онда пишкити па на пајку…

      Будите се! Читајте символику жидовску, није то за никога шпанско село.

  1. Ми можемо лепо да се дописујемо у сваком случају.Добро је да се мало поштујемо и ако имамо различите ставове.Све најбоље.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here