Američki stručnjak za spoljnu politiku upozorio Albance: Rusi dolaze na Balkan

Podelite:

Dejvid Filips, ekspert za spoljnu politiku i direktor programa za izgradnju mira Instituta za studije ljudskih prava američkog Univerziteta u Kolumbiji, tvrdi da je Beograd postao centar ruske propagande, kao i da Albanija i Kosovo treba ozbiljno da shvate opasnost od širenja ruskog uticaja na Balkanu, prenosi albanski list Bota sot.

”SAD nemaju boljeg saveznika od Albanije i veće prijatelje od Albanaca. Pretnje suverenitetu Albanije i Kosova su u direktnoj proporciji sa bliskošću između SAD i albanske zajednice. Pretnje su realne i predstavljaju stvarni rizik. Albanski politički lideri treba da budu svesni toga i zaštite se od opasnosti koje dolaze iz Rusije i Turske. Rusija se snažno protivi da države iz ovog dela Balkana postanu članice NATO. Iz tog razloga su organizovali državni udar u Crnoj Gori, podržali ultradesničarske stranke u Makedoniji. Rusija ima program da minira NATO i EU i da to iskoristi kao tačku za napad, ne samo protiv evroatlantskih institucija nego protiv SAD. Iz ovog razloga SAD i zemlje Zapadnog Balkana treba bliže da sarađuju u vezi sa bezbednosnim pitanjima, kao i u ekonomskom i diplomatskom pravcu. ”, tvrdi on.

”Rusija predstavlja pretnju kroz podršku Srbiji i neprekdine provokacije protiv Kosova. Voz koji se slao u Mitrovicu, uspostavljanje ruske obaveštajne baze u Nišu. Činjenica je da je Beograd sada centar ruske, anti-albanske i anti-američke propagande. Sve ovo podrazumeva da su Albanija i Rusija na suprotnim stranama. Pogrešno je da se tvrdi da su zlonomerne ruske težnje usmerene samo na Kosovo. Svaka provokacija može da dovede do spirale smrtnosnog nasilja, bez diskusije će Albanija imati posledice, u ovom slučaju kao i Kosovo, Albaniji preti susret sa ruskom politikom koja je provocirajuća i koja teži da potkopa EU i SAD, tako što će oslabiti njihove prijatelje na Zapadnom Balkanu.”, upozorio je Filips.

M. Ćurčić, Vidovdan

Podelite:

7 Komentari

  • zašto bi se ja ljutio????
   od voznog parka imam capriolu biciklu i ručna kolica za beton..
   to neka se ljutnu tvoji gospodari prstenova što guzičice vozaju mercedesima i audijima haha..

  • ovaj je obični američki židov, druge američke nežidove zvanično ni videti nećeš. Odakle su nekakvi “albanci” njihovi najveći prijatelji? pa po tome jer ih spaja isti koren, naime i ovi “šote” su poislamizovani židovi=čifuti i na svim amblemima su otvoreno postavili židovsku zvezdu, samo niko ne čita simvole. Na amblemu “rosu” ili spec.policije postavili su identičan znak sa glavnim znakom CIA! mislite da je to slučajno=? Ako mislite da jeste, onda piškiti pa na pajku…

   Budite se! Čitajte simvoliku židovsku, nije to za nikoga špansko selo.

 1. Mi možemo lepo da se dopisujemo u svakom slučaju.Dobro je da se malo poštujemo i ako imamo različite stavove.Sve najbolje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here